nwindows8

Windows 8 ve 10: Sanal Bellek (Virtual Memory PageFile) Dosyalarını Silmesini Önleme



Bu makalede size Windows 8 ve Windows 10'da bilgisayarın her kapanışında sanal bellek (Virtual Memory Pagefile) dosyalarını silmesini engellemeyi anlatacağım. Windows 8'de bu özellik varsayılan olarak devre dışıdır.


Niye etkin olmalı?

Çalışmalarınız hakkında hassas bilgiler burada depolanmış olabilir ve bilgisayarınızda yönetici olarak oturum açan herhangi biri bu dosyalara ulaşabilir. Bu eğer önemli ise bilgi güvenliğinizi yehlikeye atar. Bu yüzden bir iş yeri bilgisayarı kullnıyorsanız ve pc üzerinde yaptığınız çalışmaların gizliliği sizin için önemli ise bu özellik aktif olmalı ve bilgisayarınız her kapandığında bu sanal bellek dosyalarını sildikten sonra kapanmalı. Ancak bu işlemin bilgisayarın kapanma zamanını uzatacağını göz önünde bulundurun.

Niye devre dışı bırakılmalı?

Sistem belleği (RAM) boyutunuza ve sanal bellek büyüklüğünüzü ne büyüklükte yapılandırdığınıza bağlı olarak bu dosyaların silinmesi vakit alabilir. ("Sistem belleği (RAM) ile ne alakası var?" diyebilirsiniz ama sistem belleği miktarı az ise sanal bellek daha fazla dolacaktır yoksa sistem belleğindeki bilgiler zaten bilgisayar kapatıldığında otomatik olarak silinir)


Sanal bellek nedir?

Bilgisayarınızda bir programı çalıştırmak veya işlemi gerçekleştirmek için yeterli RAM yoksa, Windows onun yerine sanal belleği kullanır.

Sanal bellek, bilgisayarınızın RAM'ini sabit diskinizdeki geçici alanla birleştirir. RAM azaldığında, sanal bellek, RAM'deki verileri disk belleği dosyası adı verilen bir alana taşır. Verilerin disk belleği dosyasına taşınması ve gerektiğinde buradan alınması, bilgisayarınıza ilgili işi tamamlamak için gereken miktarda RAM sağlar.

Bilgisayarınızdaki RAM ne kadar fazla olursa, programlarınız da genellikle o kadar hızlı çalışır. RAM azlığından dolayı bilgisayarınız yavaşlıyorsa, oluşan açığı karşılamak için sanal belleği arttırmanız gerekebilir. Ancak bilgisayarınız RAM'deki verileri, sabit diskteki verileri okuduğundan çok çok daha hızlı okur, bu nedenle RAM eklemek en iyi çözümdür.

Ancak buna imkanınız yoksa ve bilgisayarınızda 2 tane fiziksel sabit disk varsa (Bölüntü değil!) sanal belleği 2. diskte oluşturmak iyi bir taktiktir. (Sadece 2 diskin performansı eşit olduğunda!) Çünkü genelde sistem diski birşeyler ile meşgulken 2. disk yani depolama diski boşta yatar. Sanal belleği 2. diskte oluşturduğunuzda bu diskin hızını da kullanmış olursunuz. Bunun sağlayacağı yarar örneğin sistem diski herhangi bir işlem ile meşgulken, sistemin RAM'den sanal belleğe yada sanal bellekten RAM'e veri aktarması gerektiğinde bir yavaşlama olacaktır. Oysa diğer disk hep boşta olduğundan bu sıkışma yaşanmaz. Tabii eğer sabit disk belli bir süre kullanılmadığında kendini kapatmaya ayarlandıysa bunu iptal etmeyi unutmayın.


Sanal bellek hakkında daha fazla bilgiyi buradan alabilirsiniz.


1- Yönetimsel Araçlar Menüsü'nü açın ve Çalıştır'a tıklayın.


2- Arama satırına  regedit yazın ve Enter'a basın.


2- Kayıt Defteri'nde
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management yolunu izleyin.


3- Kapanışta sanal belleğin "silinmesi" için

  1. Sağ kısımdan ClearPageFileAtShutdown anahtarına çift tıklayın ve Değiştir deyin.
  2. 1 yazın ve Tamam deyin.


4- Kapanışta sanal belleğin silinmemesi için (Varsayılan ayar)

  1. Sağ kısımdan ClearPageFileAtShutdown anahtarına çift tıklayın ve Değiştir deyin.
  2. 0 (Sıfır) yazın ve Tamam deyin.


5- Aynı adımları ClearPageFileAtShutdown anahtarının 2 altında bulunan LargeSystemCache anahtarı için de uygulayın.


Bu anahtar (LargeSystemCache) Windows Vista öncesinde kullanılan bir anahtar ve Windows Vista, 7 ve 8 tarafından kullanılmıyor. Kayıt Defteri'nde halen bulunmasının sebebi ise uyumluluk moduyla çalıştırılması olası programlarda sorun yaşanmaması için. Dolayısıyla bu adım çok önemli değil ama -her ihtimale karşı- değiştirmekten zarar gelmez.

6- Kayıt Defteri'ni kapatın.

7- Eğer etkinleştirdiyseniz (Yani 1 değerini verdiyseniz) sanal belleğin silinmesi için bilgisayarı yeniden başlatın.

Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item