nwindows8

Windows 8 ve 10: Yeniden Başlama Zamanını Ölçme

İlk olarak Daha hızlı, daha atak ve daha uyumlu bir Vista makalemi uyguladığınızda oluşan iyileştirmeleri ölçmek için  kullanabileceğiniz ve bilgisayarınızın yeniden başlatma zamanını ölçen bir "script"i nasıl oluşturabileceğinizle ilgili bir makale yayınlamıştım. Ardından benzer bir makaleyi (Daha hızlı,daha atak ve daha uyumlu bir Windows 7) Windows 7 için yayınlamış ama Windows 7, Windows Vista ile aynı yeniden başlatma komutlarını kullandığı için Windows Vista'da Yeniden Başlama Zamanını Ölçme makalesini Windows 7 için tekrar yazmamış ve bu makeleyi her iki işletim sistemi için ortak kullanmıştım.

Ancak Windows 8, farklı yeniden başlatma ve kapatma kodları kullandığı için bu makaleyi Windows 8'de uygulayıp başarılı olamayan okuyucularımdan bu konuda yorumlar geliyordu. Tek tek cevap vermektense Windows 8 için ayrı bir makale yazmaya karar verdim...


Bu scripti Windows 10 için de kullanabilirsiniz. Ancak altta Windows 8 için verdiğim bilgiler Windows 10 için de aynen geçerlidir.


Şimdiye kadar bu makaleyi yazmamamın sebebi Windows 8 için gereksiz olması. Çünkü Windows 8, Melez Kapatma dediğimiz, Microsoft'un deyimiyle Hızlı Başlatma denen bir teknik uyguluyor. Bunu daha önce anlatmıştım: Windows 8 Neden Hızlı Başlıyor? "Hızlı Başlat" Nedir, Devre dışı Bırakılabilir mi, Bırakmalı mıyım?

Ancak bu Hızlı Başlatma özelliği yeniden başlatma durumlarında geçerli değil. Yani daha önceki Windows işletim sistemlerine göre çok çok hızlı başlayan Windows 8'in yeniden başlatma performansı daha önceki işletim sistemleri ile aynı. Bu yüzden bu scprit Windows 8'de gözlemlediğiniz hızlı bilgisayar açılış zamanını ölçme amaçlı kullanılamaz.


I YOL:  İndirerek

1.1- Buradan Yeniden Başlat.rar dosyasını indirin.

1.2- Sıkıştırılmış dosyayı WinRar, WinZip, 7-Zip vs. gibi bir araçla ayıkladığınızda içinden Yeniden Başlat.vbs adında bir doya çıktığını göreceksiniz.

1.3- 3. adıma geçin.


II. YOL: Kendiniz oluşturarak;

2.1- Masaüstünde yeni bir Metin Belgesi açın ve aşağıdaki kodları kopyalayıp yapıştırın.

Option Explicit
On Error Resume Next
Dim Wsh, Time1, Time2, Result, PathFile, MsgResult, MsgA, AppName, KeyA, KeyB, TimeDiff
MsgA = "Lütfen bütün açık uygulamaları kapatın ve TAMAM deyin."
KeyA = "HKEY_CURRENT_USER\Software\RestartTime\"
KeyB = "HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run\RestartTime"
AppName = "Yeniden başlama zamanını ölç"
Set Wsh = CreateObject("WScript.Shell")
PathFile = """" & WScript.ScriptFullName & """"
Result = wsh.RegRead(KeyA & "Times")
if Result = "" then
MsgResult = Msgbox (MsgA, vbOKCancel, AppName)
If MsgResult = vbcancel then WScript.Quit
Wsh.RegWrite KeyA & "Times", left(Time,8), "REG_SZ"
Wsh.RegWrite KeyB, PathFile, "REG_SZ"
Wsh.Run "cmd /c shutdown -r -f -t 00", false, 0
else
Wsh.RegDelete KeyA & "Times"
Wsh.RegDelete KeyA
Wsh.RegDelete KeyB
TimeDiff = DateDiff("s",Result,left(Time,8))
MsgBox "Bilgisayarınızın yeniden baslatılması " & TimeDiff & " saniye surdu", VbInformation, AppName
end if
wscript.Quit

2.2- Metin Belgesi'ndeki Dosya kısmına tıklayıp Farklı Kaydet yoluyla Yeniden Başlat.vbs adıyla metni masaüstüne kaydedin. Yeniden Başlat kısmına istediğiniz herhangi bir adı verebilirsiniz fakat sonu .vbs ile bitmeli. Şimdi masaüstünüzde Yeniden Başlat adında bir vbs dosyası belirecek.

2.3-  3. adıma geçin.


3- Artık bu scripte direkt çift tıklayarak çalıştırabilirsiniz. Ancak daha hoş bir görünüm istiyorsanız devam edin.


4- Masaüstündeki Yeniden Başlat.vbs dosyasını göz önünde olmayan ama yanlışlıkla da silmeyeceğiniz bir lokasyona taşıyın.

5- Yeniden Başlat.vbs dosyasına sağ tıklayarak Gönder/Masaüstü (kısayol oluştur) yolunu izleyin ve Masaüstünde bir kısayol oluşturun.

6- Masaüstünde oluşan kısayolun simgesini dilediğiniz bir simge ile değiştirin. 


Yukarıdaki kısayolda kullanılan simgeyi buradan indirebilirsiniz.

Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item