nwindows8

Windows 8 ve 10: Konum Nasıl Bulunuyor, Windows Konum Belirleme Nasıl Yönetilir?

Windows, Windows 8'den itibaren tıpkı akıllı telefonlar gibi konumunuzu belirleme kabiliyetine sahip ve bunu Windows Konum Belirleme Hizmeti (Windows Location Provider) ile yapıyor. Peki bu hizmet nasıl çalışıyor ve yerimizi nasıl buluyor?

Bu yazıda bunu basitçe açıklamaya çalışacağım. Ayrıca konum hizmetini nasıl yöneteceğinizi de göstereceğim...


Windows (ve akıllı telefonlar) 
konumumu nasıl buluyor?

Windows 8 ve 10'da Windows Konum Belirleme Hizmeti kendisinden talep edildiğinde uygulamalara konum ile ilgili bilgiler sağlar. Bunu ise bilgisayarlarda 2, (Altta 1 ve 2. seçenekler) akıllı telefonlarda ise 4 veriyi (Alttaki bütün seçenekler) işleyerek yapar;

  1. Wi-Fi triangulation (Wi-Fi üçgenleme)
  2. IP adres çözümlemesi
  3. Baz istasyonu üçgenleme
  4. GPS (Global Position System-Küresel Konumlama Sistemi)


Çoğunuz lisede Trigonometri ve Geometri derslerinden nefret etmiş ve "Bunlar gerçek hayatta nerede kullanılacak ki?" diye düşünmüşsünüzdür. İşte kullanıldığı alanlardan biri bu :)

Dünya üzerindeki yüz milyonlarca Wi-Fi erişim noktasının Mac adreslerinin (Media Access Control) toplandığı bir havuz düşünün. Bu havuza her an milyarlarca akıllı telefonun ve bilgisayarın anonim olarak katkı verdiğini düşünün. Buna ek olarak bu Wi-Fi erişim noktalarını algılayan akıllı telefonların GPS verisi ile ekstra doğrulama sağladığını düşünün.
Ve şimdi bilgisayarınızın algıladığı Wi-Fi erişim noktalarına bakın. Şehir içerisindeyseniz muhtemelen onlarcasının listelendiğini göreceksiniz. Bunlarının her biri eşsiz bir Mac adresine sahiptir ve havuzda anonim olarak kayıtlıdırlar.

Bir örnek ile açıklayayım;

Evinize internet bağlattınız ve modeminiz devreye girerek internete bağlandı. İşte bu aşamada modem bir IP adresini talep eder ve alır. Internet servis sağlayıcınız bu IP adresini verirken bunarı her istasyona göre kategorilendirdiği için sadece IP adresinizi bilerek konumunuz yaklaşık 50 Km. hassasiyetle ölçülebilir. (2. IP adres çözümlemesi) Örneğin ben buradan IP adresimi sorguluyorum ve altta görebileceğiniz gibi İstanbul sonucunu alıyorum. Oysa Adapazarı'ndayım...


Bu modeme bir bilgisayar bağlandığında bilgisayarın ağ kartı bağlandığı modemin yanı sıra civardaki diğer modemleri de algılar.  Örneğin benim şu anda bulunduğum noktada ağ kartım 7 tane Wi-Fi erişim noktası algılıyor;


Bu Wi-Fi erişim noktalarının tamamı benzersiz bir Mac adresine sahip olduğundan ve her birinin sinyal gücü ölçülebildiğinden bunlar nirengi noktası alınarak konumunuz 10 - 350 metre hassasiyetle belirlenebilir. (1. Wi-Fi triangulation (Wi-Fi üçgenleme))


Daha sonra modeminize akılı telefonunuzla bağlandığınızı düşünün. Akıllı telefonunuzun GPS'i (Eğer açıksa) tam konumunuzu belirleyeceği için Wi-Fi erişim noktanız tam olarak konumlandırılacaktır. (4. GPS)

Ayrıca burada devreye Baz istasyonlarından gelen sinyallerle yapılan üçgenleme devreye gireceği için konum saptama daha hassas bir şekilde yapılabilecektir. (3. Baz istasyonu üçgenleme)


Bütün bu anlattıklarımın dünyadaki milyarlarca cihazdan gelen verilerle her an tekrarlandığını güncellendiğini ve yeniden hesaplandığını düşünün. Bu sayede hemen hemen her erişim noktasının yeri tam olarak belirlenir ve bu bilgiler havuzlara kaydedilir.

Bahsettiğim havuzları ise bir çok firma oluşturuyor. Bunlardan ilk aklıma gelenler Google, Microsoft, Nokia ve Skyhook. Bunların neredeyse tamamı birbirleriyle  bilgi paylaşımında bulunuyorlar.

Son olarak kritik bir bilgi vereyim; Konum hizmeti sizi her an izlemiyor. Sadece bir uygulama (Örneğin Hava Durumu) konum bilgisi istediğinde devreye giriyor.


Uygulamaların 
Konum Hizmetine Ulaşımını Yönetmek

I. YOL: Denetim Masası'ndan 
(Sadece Windows 8)


Bu yol bütün kullanıcılar için geçerli olacaktır. Bu yolu uygularsanız 2 ve 3. yolu uygulamak isteyen kullanıcılar için ilgili seçenek soluk görünecek ve değiştirilemeyecektir. (Alttaki resim)


1.1- Denetim Masası (Simge Görünümü)/Konum Ayarları seçeneğine tıklatın.


1.2- Açılan ekranda dilediğiniz ayarları yapın.


II. YOL: Bilgisayar Ayarları'ndan
(Sadece Windows 8)


Bu yol sadece uygulandığı hesapta geçerli olacaktır, diğer hesaplara etki etmeyecektir.

2.1- Bilgisayar Ayarları'nı açın.

2.2- Gizlilik sekmesini açtıktan sonra Uygulamalar yer bilgilerini kullansın ayarını dilediğiniz gibi ayarlayın.


III. YOL: Ayarlar uygulamasından
(Sadece Windows 10)

3.1Ayarlar uygulamasını açın ve Gizlilik/Konum yolunu izleyin.

3.2- Açılan sekmede dilediğiniz ayarları yapın;


IV. YOL: Uygulamalardan,
(Windows 8 ve 10)


Bu yöntemle sadece belirli bir uygulamanın konum bilginizi kullanmasını ya da kullanmamasını ayarlayabilirsiniz. Doğal olarak bu yol sadece ilgili uygulamada geçerli olacaktır. 

4.1- Eğer bir uygulamayı (Sadece konum verisine ihtiyaç duyan uygulamalar için geçerlidir) ilk defa kullanıyorsanız başlangıç da izinleri ayarlamanız istenecektir;


4.2- Şunlardan birini yapın;

  1. Bilgisayarınız Windows 8 çalıştırıyorsa; Uygulamayı açın, ardından Düğmeleri açın, Önce Ayarlar'a ardından İzinler'e tıklatın veya dokunun.
  2. Bilgisayarınız Windows 10 çalıştırıyorsa; Uygulamayı açın, ardından Ayarlar'ı  açın. 


Windows 10 uygulamaları Windows 8 uygulamalarından farklı olduğu için her uygulamanın kendine has ayarları var. Kurcalayıp Konum ile ilgili ayar olup olmadığına bakacaksınız. Her uygulamada konum ile ilgili ayar olmaz.

4.3- Konum alanında dilediğiniz ayarı yapın.


V. YOL: Windows Özellikleri'nden...
(Sadece Windows 8)


Bu yöntemle Windows Konum Belirleme Hizmeti'ni devre dışı bırakırsanız ilk 3 yöntemle halen konum hizmeti ayarlarına ulaşabileceksiniz ama açsanız bile çalışmayacaktır. 3. yöntemde ise konumunuzu elle belirleyebilirsiniz.

5.1- Windows Özellikleri'ni açın ve Windows Konum Sağlayıcısı'nı kapatın.


5.2- Bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda değişiklikler geçerli olacak.

Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item