nwindows8

Windows 8 ve 10 Sağ Tuş "Düzenle" Öğesi: Varsayılan Programı Değiştirmek

Başlığın çok açıklayıcı olmadığının farkındayım. Bu yüzden daha açık anlatayım;

Windows'u etkin olarak kullanan kullanıcıların karşılaşma ihtimali olan sorunlardan biri de herhangi türde bir dosya ile çok sık çalışıyorsanız dosyaya sağ tıklatıp Düzenle seçeneğini seçtiğinizde Windows'un o dosya adı uzantısı ve ailesi için Microsoft'un belirlediği programı açmasıdır. Yani -örneğin- bir görüntü dosyasına (.png, .jpg vs.) sağ tıklatıp Düzenle dediğinizde görüntü dosyası otomatik olarak Paint ile açılır. Aynı şekilde metin tabanlı bir dosyaya (.reg, .bat, .txt, .vbs vs.) aynı işlemi uygularsanız bu sefer Metin Belgesi ile açılacaktır.
Peki bu programlar yerine başka program kullanmak istiyorsanız?


Örneğin, Enpedi'de yayınlanan resimlerin neredeyse tamamı PNG formatında. PNG formatının en büyük özelliği ise şeffaflığı desteklemesi. Bu yüzden tercih ediyorum. Ancak düzenlemem gerektiğinde sağ tıklatıp Düzenle dersem Paint ile açılıyor ama Paint'in şeffaflık desteği yok.  Bu yüzden düzenlemeleri yine giriş seviyesi ama bu resimler için yeterli Snagit Editor ile yapıyorum.

Bu yüzden bir .png dosyasını düzenlemek istediğimde önce sağ tıklatmam, sonra Birlikte Aç'ı genişletmem ve oradaki listeden Snagit Editor'ü seçmem gerekiyor. Bu çok önemli gibi görünmeyebilir ama sürekli bu işlemi yapıyorsanız uzun vadede sıkıntı vermeye başlıyor.


Ha denilebilir ki; "E o zaman .png için varsayılan programı Snagit Editor olarak ayarla!" Doğru o zaman bir png dosyasını Snagit Editor ile açmak için tek yapmam gereken png dosyasına çift tıklatmak. Ama o da ideal değil çünkü önizleme için Windows Fotoğraf Görüntüleyicisi'ni kullanıyorum ve bu sefer aynı işlemleri ön izlemek için yapmam gerekecek.

Toparlarsak benim için en ideal çözüm,

  1. .png dosyasına çift tıkladığımda Windows Fotoğraf Görüntüleyicisi ile açılmalı.
  2. .png dosyasına sağ tıklatıp Düzenle dediğimde Snagit Editor ile açılmalı.

Peki bunu nasıl yaparız? İşte bu yazıda bunu anlatacağım...


1- Buradan Default Programs Editor'ü indirin.

2- Araç kurulum istemiyor direkt çift tıklatıp çalıştırın.


Eğer alttaki uyarıyla karşılaşırsanız .NET Framework'u yükleyin.


3- Alttaki ekranla karşılaşacaksınız. File Type Settings seçeneğine tıklatın.


4- Context Menu seçeneğine tıklatın.


5- Değiştirmek istediğiniz dosya adı uzantısına çift tıklatın.


Burada yapacağınız değişiklikler genel dosya türü bazında geçerli olacaktır. Yani resim dosyları bir genel türdür. Eğer örneğin .jpg uzantısının varsayılan düzenleme programını değiştirirseniz bu diğer resim türleri için de (.png, .bmp vs. gibi) geçerli olacaktır. Yani hepsini teker teker değiştirmenize gerek yok.


6- Edit seçeneğine çift tıklatın. (Her dosya adı uzantısı için Edit (Düzenle) seçeneği mevcut değildir)


7- Açılan Dosya Gezgini penceresini kullanarak kullanmak istediğiniz programın exe dosyasını gösterin.


8- (İsteğe bağlı) Eğer sağ tuş Düzenle seçeneğinde programın simgesinin de görünmesini istiyorsanız Item Icon seçeneğinin karşısındaki Browse butonuna tıklatın.


8.1- 7. adımda gösterdiğiniz exe dosyasını tekrar gösterdiğinizde simgeler görünecek. Bazı programlarda birden fazla olabilir. Dilediğinizi seçin ve Tamam'a tıklatın.


9- Gördüğünüz gibi programımızı ayarladık, simgeyi atadık. Herşey istediğiniz gibi ise Next butonuna tıklatarak devam edin.



Yaptığımız değişiklikleri uygulamak için 2 yöntem var; Direkt değişiklikleri uygulamak ve -değişiklikleri uygulamadan- bir .reg dosyasına kaydetmek.

Eğer direkt uygularsanız yaptığınız değişiklik anında geçerli olur. (10. Adım)  Ama diğer bilgisayarlarınızda ya da diğer kullanıcı hesaplarında aynı değişikliği yapmak istiyorsanız .reg dosyası olarak kaydedin. Bunu yaptığınızda tek yapmanız gereken bu .reg dosyasını o hesaplarda/bilgisayarlarda çift tıklatarak Kayıt Defteri'ne eklemek. (11. Adım) Hangi seçenek sizin için uygunsa o adımdan devam edin.

10- Direkt uygulama; Save Context Menu seçeneğine tıklatın.


10.1- OK butonuna tıklatarak işlemi tamamlayın ve 12. adıma atlayın.


11- .reg dosyasına kaydetme; Alttaki açılır menüyü genişletin ve Save to .reg file seçeneğine tıklatın.


11.1- .reg dosyasını kaydetmek istediğiniz lokasyonu seçin ve .reg dosyasına bir ad verin.


11.2- Kaydet butonuna tıklattığınızda seçtiğiniz lokasyonda .reg dosyası oluşturulacak. Ben Masaüstünü seçtiğim için Masaüstünde oluşuyor;


11.3- OK butonuna tıklatarak işlemi tamamlayın ve 12. adıma geçin.


12- Sonuç:

Bir .png görüntü dosyasına sağ tıklatıyorum
ve gördüğünüz gibi Düzenle seçeneğinin yanında Snagit  simgesi var.
Tıklatıyorum...
PNG formatındaki resim tam da istediğim gibi Snagit Editor ile açılıyor



Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item