nwindows8

Windows 8 ve 8.1: Ağ Konumu (Ağ Paylaşımı) Ayarları

          Windows 8 ile beraber alışık olduğumuz ağ paylaşım ayarları biraz değiştirildi.

          Önceden ilk defa ağa bağlanırken 4 ağ konumundan birini seçmeniz gerekirdi. Bu, bağlandığınız ağ türüne uygun güvenlik duvarı ve güvenlik ayarlarını otomatik olarak ayarlardı. Artık ağ konumu (Özel/Ortak veya Ev/İş/Etki Alanı) olarak bilinen ayarın adı ağ paylaşımı. Ağa bağlanma işleminin bir parçası olarak bu ayarı açıyor veya kapatıyorsunuz. Yani işler çok daha basitleşti...




         Windows 8'de bir ağa ilk defa bağlandığınızda, bilgisayarlar arasında paylaşımı açmak ve yazıcı gibi ağ cihazlarını bağlamak isteyip istemediğiniz sorulur. Yanıtınız bağlandığınız ağ türüne uygun güvenlik duvarı ve güvenlik ayarlarını otomatik olarak ayarlar. Paylaşımı istediğiniz zaman açabilir veya kapatabilirsiniz. Bu ayarlar şu şekildedir;

  • Hayır, paylaşımı açma veya cihazlara bağlanma: Genel kullanıma açık ağlarda bu ayarı seçin. (Örneğin, bir kafeterya ağı veya hava alanı ağı gibi)
  • Evet, paylaşımı aç veya cihazlara bağlan: Ağa bağlanan bütün insanları ya da cihazları tanıdığınız ağlarda bu ayarı kullanın. (Örneğin ev ya da iş ağınız gibi)

Ortak Ağ (Hayır, paylaşımı açma veya cihazlara bağlanma seçeneği)
Özel Ağ (Evet, paylaşımı aç veya cihazlara bağlan seçeneği)

Notlar;

  • Ağ paylaşım ayarı yalnızca Wi‑Fi, Ethernet, VPN (etki alanı olmayan) ve çevirmeli bağlantı (etki alanı olmayan) için kullanılabilir. Etki alanı ağları için kullanılamaz. 
  • VPN veya çevirmeli bağlantılarda, önce ağa bağlanmanız, sonra ağ paylaşım ayarını değiştirmek için ağ adını basılı tutmanız veya tıklatmanız gerekir.
  • Paylaşımın açılması güvenlik duvarı ayarlarınızı bazı iletişimlere izin verecek şekilde değiştirir ve bu da bir güvenlik riski oluşturabilir. Dosyaları veya yazıcıları paylaşmanız gerekmeyeceğini biliyorsanız, en güvenli seçim Hayır, paylaşımı açma veya cihazlara bağlanma'dır.
  • Hayır, paylaşımı açma veya cihazlara bağlanma'nın seçilmesi aşağıdaki uygulamaların ve hizmetlerin çalışmasını engeller: Burada Yürüt, dosya paylaşımı, ağ bulma ve ağ cihazlarının otomatik kurulumu.


Ağ bulma, bilgisayarınızın ağdaki diğer bilgisayarları görüp göremeyeceğini (bulup bulamayacağını) ve diğer bilgisayarların bilgisayarınızı görüp göremeyeceğini etkileyen bir ayardır. Ağ paylaşımını açtığınızda açılan birkaç ayardan biridir. 

          Ağ paylaşımından ayrı olarak ağ bulmayı açıp kapatabilirsiniz, ancak bu önerilmez. Çünkü ortak kullanılan bir konumdaki ağa bağlıysanız ve ağ bulmayı açmak isterken ağ paylaşımını kapalı bırakmak istiyorsanız, ağ bulma ayarı o andan itibaren bağlandığınız her ortak konum için açık kalır. Bu da güvenli değildir.  Bu yüzden ağ paylaşımı ayarını kullanmanız daha güvenlidir. 

Windows 8'de;

1.1- Ağa ilk defa bağlanıyorsanız zaten otomatik olarak sorulacaktır. Yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda tercihinizi yapın;


1.2- Daha önce bağlandığınız bir ağın ayarını değiştirmek istiyorsanız; Bildirim Alanı'ndaki Ethernet ya da Wi-Fi simgesine tıklatın.


1.3- Ethernet bağlantısına ya da Wi-Fi bağlantısına sağ tıklatın ardından Paylaşımı aç veya kapat'a tıklatın.


1.4- Yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda tercihinizi yapın.


Windows 8.1'de;


2.1- Bilgisayar Ayarları'nı açın ve Ağ/Bağlantılar yolunu izleyin.

2.2- Sağ tarafta bağlı olduğunuz ağa çift tıklatın.


2.3- Cihaz ve içerik bulun anahtarını tercihiniz doğrultusunda ayarlayın.


  • Ethernet bağlantılarında (Kablolu Internet) konum varsayılan olarak Özel'dir. Bu yüzden Cihaz ve içerik bulun ayarı Ethernet bağlantısı kullanıyorsanız kullanılamaz.
  • Cihaz ve içerik bulun ayarının kullanılabilmesi için UAC ayarının varsayılan veya daha düşük düzeyde olması gerekir. UAC, Her zaman uyar ayarındaysa Cihaz ve içerik bulun ayarı kullanılamaz.

Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item