nwindows8

Windows 8/10 ile Dual Boot Kurulumlarda Yeni Windows 8/10 Önyükleme Yöneticisi'ni Etkinleştirme

Bu yazıda -Dual Boot kurulumlarda- Windows 8/10'un yeni Önyükleme Yöneticisi ekranını nasıl etkinleştireceğinizi veya devre dışı bırakacağınızı anlatacağım.

Bildiğiniz gibi Windows 8/10'un Önyükleme Yöneticisi daha modern ve şık iken;





Windows 7'nin Önyükleme Yöneticisi ekranı daha iç karartıcıdır;


Çekinceler...

Her makaleyi yazmadan önce minumum 3-4 test bilgisayarında deniyorum. Bu makaleyi yazarken daha da fazla sayıda bilgisayarda denedim çünkü anlaşılmaz bir şekilde bazı bilgisayarlarda 1...5 adımları -çalışması gerektiği halde- çalışmıyordu. Yani değeri Standard yaptığım halde yeni Windows 8/10 Önyükleme Yöneticisi etkinleşmiyordu.

Bu sorunu yaşadığım bilgisayarlarda sorunu 7. adımı uygulayarak çözdüm. Bu adım BCD (Boot Configuration Data) deposunu yeniden oluşturmaya yarıyor. Yeni Windows 8/10 Önyükleme Yöneticisi'ni etkinleştirmek istiyorsanız önce 1...5 adımlarını uygulayın. Çalışmazsa 7. adımı uygulayın. 1....5 adımı işe yaradıysa 7. adımı uygulamayın.

Notlar/Kurallar

  • Önyükleme Yöneticisi ekranını sadece Dual Boot işletim sistemi kullanıyorsanız yani bilgisayarınızda Windows 8/10'un yanında bir işletim sistemi daha (Örneğin, Windows 7) kullanıyorsanız veya sadece Windows 8/10 kullandığınız halde Önyükleme Yöneticisi'ne Güvenli Mod'u eklediyseniz görebilirsiniz.


  • Yeni Windows 8/10 Önyükleme Yöneticisi ekranını sadece varsayılan işletim sistemi Windows 8/10 ise görebilirsiniz.
  • Windows 8/10'u başka bir işletim sistemi ile beraber kullandığınız halde varsayılan işletim sistemi diğer işletim sistemi (Örneğin Windows 7) ise eski yani siyah Önyükleme Yöneticisi ekranını görürsünüz.
  • Eğer Önyükleme Yöneticisi'ne Güvenli Mod'u eklediyseniz ve Güvenli Mod varsayılan işletim sistemi olarak seçili ise eski yani siyah Önyükleme Yöneticisi ekranını görürsünüz.
  • Eğer Windows 8/10 Hızlı Başlat özelliği etkin ise ve bilgisayarınızı Windows 8/10'un varsayılan kapatma şekli olan melez kapatma ile kapattıysanız yeni Windows 8/10 önyükleme yöneticisi etkin de olsa devre dışı da olsa yeni Windows 8/10 önyükleme yöneticisini görürsünüz.
  • Dolayısıyla eğer yeni Windows 8/10 Önyükleme Yöneticisi'ni devre dışı bırakırsanız sadece bilgisayarı tamamen kapatırsanız ya da yeniden başlatırsanız yeni Windows 8/10 Önyükleme Yöneticisini görmezsiniz.
  • Eğer yeni Windows 8/10 Önyükleme Yöneticisi'ni devre dışı bırakırsanız normalde çalışmayan F8 tuşu artık çalışmaya başlayacak ve açılışta F8 tuşuna basarak  Gelişmiş Başlangıç Seçenekleri ekranına ulaşabileceksiniz.


1- Windows 8/10'da oturum açın ve Windows 8/10'un varsayılan işletim sistemi olup olmadığını denetleyin. Eğer varsayılan işletim sistemi değilse varsayılan işletim sistemi olarak ayarlayınWindows 8/10 - DualBoot Kurulumlarda Varsayılan İşletim Sistemini Değiştirmek

2- Ardından  Bir Komut İstemcisi (Yönetici Haklarıyla) açın

ya da 

 Komut İstemcisi'ni önyükleme esnasında açın.

3- bcdedit komutunu girin ve Enter'a basın. Bu durumu özetleyecek ve alttakine benzer bir ekran ile karşılaşacaksınız. (Burada da varsayılan işletim sisteminin Windows 8/10 olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. (a))

Burada yapmamız gereken şey öncelikle altta Windows Boot Loader alanında Windows 8/10'a ait olan kısmı bulmak. Bunu Description verisine bakarak anlayabilirsiniz. (c) daha sonra Windows 8/10'a ait Identifier verisini bulun. Bu normal şartlarda Komut İstemcisi'ni Windows 8/10 üzerinden açtıysanız {current}, Komut İstemcisi'ni önyükleme esnasında açtıysanız {default} olacaktır. (b)

Komut İstemcisi'ni Windows 8 üzerinden açtığınızda bcdedit sonucu
Komut İstemcisi'ni  önyükleme esnasında açtığınızda bcdedit sonucu


Yeni Windows 8/10 Önyükleme Yöneticisi'ni 
"etkinleştirmek" için

4- Komut istemcisine bcdedit /set {Identifier verisi} bootmenupolicy standard komutunu girin. Yani komut, Komut İstemcisi'ni nerede açtığınıza bağlı olarak bcdedit /set {current} bootmenupolicy Standard ya da bcdedit /set {default} bootmenupolicy Standard olacak.


5- Bilgisayarı yeniden başlatıp yeni Windows 8/10 Önyükleme Yöneticisi'nin etkinleşip etkinleşmediğini denetleyin. Herşey yolundaysa sorun yok ama yeni Windows 8/10 Önyükleme Yöneticisi etkinleşmediyse 7. adıma atlayın.


Yeni Windows 8/10 Önyükleme Yöneticisini 
"devre dışı" bırakmak için

6- Komut istemcisine bcdedit /set {Identifier verisi} bootmenupolicy legacy komutunu girin. Yani komut, Komut İstemcisi'ni nerede açtığınıza bağlı olarak bcdedit /set {current} bootmenupolicy legacy ya da bcdedit /set {default} bootmenupolicy legacy olacak.


7-  Eğer 1...5 adımları sizin için çalışmadıysa -Windows 8/10 üzerinde- Komut İstemcisi'ne bcdboot c:\windows komutunu girin.  (Windows 8/10, C dışında bir bölüntüde ise C harfini değiştirmeyi unutmayın)

8- Artık sorunun çözülmüş ve yeni Windows 8/10 Önyükleme Yöneticisi'nin etkinleşmiş olması gerekiyor.


Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item