nwindows8

Windows 8 - 8.1: Dokunmatik Ekranlar Nasıl Kullanılır? | El Hareketleri...

        Windows 8 ve 8.1 ile birlikte Dokunmatik ekranı olan cihazların sayısında önemli bir artış oldu. Bu yüzden dokunarak bilgisayarınızı nasıl yöeteceğinizi bilmek ömenli bir konu haline geldi.

        Bu yazıda Dokunmatik ekranları nasıl kullanacağınızı anlatacağım. Yazıda önemli ölçüde Microsoft kaynaklarından yararlanılmıştır.








Çok noktalı dokunma 
donanım gereksinimleri


         Özellikle Windows 8 veya Windows 8.1 için tasarlanmamış olduğu halde Windows 7 için "Designed for Windows" (Windows için tasarlanmıştır) logosunu taşıyan dokunmatik girişli bir donanımınız varsa dokunma hassasiyetini en az Windows 7'deki kadar iyi bir şekilde hissedersiniz.

         Windows 8 ve Windows 8.1 sürümlerinin dokunma özellikleri daha yüksek düzeyde bir hassasiyet ve kesinlik gerektirdiğinden Windows 8 veya Windows 8.1 için tasarlanan dokunmatik bilgisayarların dokunmatik klavyede sunduğu yazma ve bazı özellikleri kullanma deneyimi Windows 7 için tasarlanan bilgisayarlardan çok daha iyidir. Örneğin, aynı anda beş dokunmadan daha azını destekleyen dokunmatik ekranlar Windows 8 ve Windows 8.1 işletim sisteminin bir parçası olan bazı özelliklerle ve uygulamalarla uyumsuzdur.



Notlar...


  • Bu hareketleri kullanmak için ekranınızın dokunmatik ekran olması gerekir. Kaleminizi ve/veya dokunma ayarlarınızı kontrol etmek için:


    1. Parmağınızı ekranın sağ kenarından içeri doğru kaydırın, Ayarlar'a ve ardından Bilgisayar ayarlarını değiştir'e dokunun.
    2. Fare kullanıyorsanız ekranın sağ alt köşesine gidin, fare imlecini yukarı çıkarın, Ayarlar'a ve ardından Bilgisayar ayarlarını değiştir'e tıklayın.)
    3. Bilgisayar ve cihazlar'a ve Kişisel bilgisayar bilgisi'ne tıklayın.



  • Ekranınızda aynı anda birden çok pencere ve uygulama açabilmeniz için ekran çözünürlüğünüzün en az 1024x768 olması gerekir. Bu ayarı denetlemek için:


    1. Parmağınızı ekranın sağ kenarından içeri doğru kaydırın, Ayarlar'a ve ardından Bilgisayar ayarlarını değiştir'e dokunun.
    2. Fare kullanıyorsanız ekranın sağ alt köşesine gidin, fare imlecini yukarı çıkarın, Ayarlar'a ve ardından Bilgisayar ayarlarını değiştir'e tıklayın.)
    3. Bilgisayar ve cihazlar'a ve sonra da Görüntü'ye dokunun veya tıklayın.



El Hareketleri...


     Dokunmatik ekran kullanırken çekme, dokunma veya Windows 8.1 ya da Windows RT 8.1 ile etkileşim kurmanın diğer yollarından bahsedildiğinde neyin kastedildiğini bilmek istiyorsanız bu tabloya bir göz atın.

Şu söyleniyorsaNasıl yapılırNe yapar
Dokunma
Dokunma örneği
Öğeye bir kez dokunun.
Dokunduğunuz öğeyi açar, seçer veya etkinleştirir. Fare tıklamasına benzer.
Basılı tutma
Basılı tutma örneği
Parmağınızı bastırıp yaklaşık bir saniye tutun.
Bir öğe hakkında daha fazla bilgi almanızı sağlayacak bilgileri gösterir veya yaptığınız şeye özel bir menü açar. Örneğin, Başlangıç ekranındaki bir kutucuğu yeniden düzenlemek, yeniden boyutlandırmak veya sabitlemek için kutucuğa dokunup basılı tutun. Yalnızca bazı öğelerde işe yarar.
Fare ile sağ tıklamaya benzer.
Yakınlaştırmak için sıkıştırma veya genişletme
Sıkıştırarak yakınlaştırma örneği
İki veya daha fazla parmağınızla ekrana ya da bir öğeye dokunun ve ardından parmaklarınızı birbirine yaklaştırın (sıkıştırma) ya da birbirinden uzaklaştırın (genişletme).
Resimlerde veya haritalarda olduğu gibi görsel olarak yakınlaştırır ya da uzaklaştırır. Başlangıç ekranı bunu araştırmak için iyi bir yerdir.
Kaydırma
Kaydırma çizimi
Parmağınızı ekranda sürükleyin.
Ekrandakilerin üzerinde gezer. Fare ile kaydırmaya benzer.
Kaydırarak yeniden düzenleme
Kaydırarak yeniden düzenleme çizimi
Öğeye basın ve sayfanın kaydırıldığı yönün tersine biraz sürükleyin, sonra istediğiniz yere taşıyın. (Örneğin, sola veya sağa kaydırıyorsanız, öğeyi yukarı veya aşağı sürükleyin.) Öğeyi yeni konuma taşıdığınızda bırakın.
Öğeyi taşır. Fare ile sürüklemeye benzer.
Çekerek seçme
Çekme örneği
Bir öğeyi sayfanın kaydırıldığı yönün tersine doğru kısa, hızlı bir hareketle çekin. Örneğin:
  • Sayfa sağa veya sola doğru kaydırılıyorsa, öğeyi seçmek için yukarı veya aşağı çekin.
  • Sayfa yukarı veya aşağı doğru kaydırılıyorsa, öğeyi seçmek için sağa veya sola çekin.
Bir öğe seçer ve çoğunlukla uygulama komutlarını görüntüler. Bunu incelemek için Posta uygulaması iyi bir yerdir.
Kenardan çekin veya kaydırın
Ekranın kenarından çekme örneği
Kenardan başlayarak ya parmağınızı hızlıca çekin ya da parmağınızı kaldırmadan ekran üzerinde kaydırma hareketi yapın.
  • Düğmeleri açma (Arama, Paylaşım, Başlangıç, Cihazlar, Ayarlar). Sağ kenardan içeri doğru çekin.
  • En son kullandığınız uygulamalardan birini açma Sol kenardan içeri doğru çekin. En son kullandığınız tüm uygulamalar arasında geçiş yapmak için çekmeye devam edin.
  • Aynı anda başka bir uygulama açma Parmağınızı kaldırmadan sol taraftan içeri doğru kaydırın ve bir ayraç görünene kadar uygulamayı sürükleyin. Daha sonra uygulamayı istediğiniz yere taşıyın ve uygulama boyutunu değiştirmek için ayracı kaydırın.
  • En son kullanılan uygulamaların listesine bakma. Parmağınızı kaldırmadan sol taraftan içeri doğru kaydırın ve uygulamayı sol tarafa doğru tekrar itin.
  • Açık uygulamalar için Yeni ve Yenile gibi komutları gösterme. Üst veya alt kenardan içeri çekin.
  • Uygulamayı kapatma. Uygulamayı parmağınızı kaldırmadan üst kenardan kaydırıp ekranın en altına sürükleyin.
Döndürme
İki parmak ve parmakların nesneyi çevirdiği gösteren ok örneği
Bir öğeye iki ya da daha fazla parmağınızı koyun ve ardından elinizi çevirin.
Öğeleri elinizi çevirdiğiniz yönde döndürür. Yalnızca bazı öğeler döndürülebilir.

Eylemler...


EylemNasıl yapılır
Düğmeleri açma
Parmağınızı ekranınızın sağ kenarından içeri doğru kaydırın.
Bir uygulama için komutları gösterme
Parmağınızı ekranın alt veya üst kenarından içeri doğru kaydırın.
Son kullandığınız uygulamaya geçme
Parmağınızı ekranın sol kenarından içeri doğru kaydırın.
Son kullanılan uygulamaların bir listesini görme
Parmağınızı ekranın sol kenarından içeri doğru kaydırın, parmağınızı kaldırmadan uygulamayı sol kenara geri taşıyın.
Bir uygulamayı kapatma
Uygulamayı ekranınızın üst kenarından ekranın altına sürükleyin.
Yakınlaştırma
Ekrana iki veya daha fazla parmağınızla dokunun ve parmaklarınızı birbirine yakınlaştırarak (sıkıştırma) görüntüyü yakınlaştırın ya da birbirinden uzaklaştırarak (genişletme) görüntüyü uzaklaştırın.
Bir öğeyi seçin
Öğe üzerinde parmağınızla aşağı veya yatay olarak kaydırıp basılı tutarak öğeyi seçin.


Altta bütün bu hareketleri seyredebilirsiniz. 
Video İngilizce ancak altyazı ekledim. Video menüsünden altyazıyı açmanız yeterli...






Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item