nwindows8

Windows 7, 8 ve 10: Temiz Önyükleme Nedir? | Temiz Önyükleme ile Sorun Çözümü

Temiz önyükleme, Windows en az sayıda sürücü ve başlangıç programı kullanılarak başlatılacak biçimde gerçekleştirilir. Bu, bir program veya güncelleştirme yüklediğinizde veya Windows 10, Windows 8, Windows 7 veya Windows Vista'da bir programı çalıştırdığınızda oluşabilecek yazılım çakışmalarını ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.

Ayrıca sorun giderme veya hangi çakışmanın soruna neden olduğunu belirlemede temiz önyükleme son derece önemli ve etkilidir.


  • Bilgisayarınıza temiz önyükleme yapabilmek için yönetici olarak oturum açmalısınız.
  • Temiz önyükleme gerçekleştirdiğinizde bilgisayarınıza geçici olarak bazı işlevleri kaybedebilirsiniz. Bilgisayarınızı normal olarak başlattığınızda, işlevleri tekrar kullanmaya devam edebilirsiniz. 
  • Bilgisayar bir ağa bağlıysa, Ağ İlkesi ayarları bu adımları gerçekleştirmenizi engelleyebilir. Bu durumda -sistem yetkilisi onay vermediği sürece-  gelişmiş önyükleme seçeneklerini değiştirmek için sistem yapılandırma yardımcı programını (msconfig) kullanmamalısınız.  Bunu yapmak işletim sisteminin açılmaması ile sunuçlanabilir. 

I. Bölüm: Temiz Önyükleme Yapmak



Çok nadirde olsa bazı durumlarda temiz önyükleme sistemin açılmaması ile sonuçlanabilir. Güvenli Mod'da oturum açarak bunu düzeltebilirsiniz ama Windows 8/10'da da Güvenli Mod'a -önyüklenemeyen bir bilgisayarda- girmek oldukça sıkıntılı ve ekstra işlemler yapmak gerekiyor: Windows 8 - Windows 10 Bu yöntemler mevcut olsa da işleme başlamadan önce yavsiyen bir geri yükleme noktası oluşturun. 

1.1- Çalıştır'ı açın ve msconfig yazıp Enter'a basın.

1.2- Hizmetler sekmesini açın, Tüm Microsoft hizmetlerini gizle seçeneğini işaretledikten sonra Tümünü Devre Dışı Bırak butonuna tıklatın.


1.3- Başlatma sekmesini açın ve Görev Yöneticisi'ni aç bağlantısına tıklatın.


1.4- Durum sütununu kullanarak etkin başlangıç öğelerini üste getirin ardından etkin olan bütün öğeleri Devre dışı bırak butonu marifetiyle devre dışı bırakın.


1.5- Görev Yöneticisi'ni kapatın ve Sistem Yapılandırması penceresinde Tamam butonuna tıklatın. Açılan pencerede Yeniden Başlat'a tıklatın.


1.6- Sorun çözüldüyse 2. bölümden devam edin. Çözülmediyse yapacak birşey yok bu makale sizin işinize yaramayacak. Değişiklikleri geri almak için 3. bölümden devam edin.

II. Bölüm: Problemi Teşhis etme


2.1Çalıştır'ı açın ve msconfig yazıp Enter'a basın.

2.2- Hizmetler sekmesini açın, Tüm Microsoft hizmetlerini gizle seçeneğini işaretledikten sonra listelenen hizmetlerin yarısını işaretleyin (Bende 16 hizmet var ilk 8 tanesini işaretliyorum) ve Tamam butonuna tıklatın.


Burada amaç sorunu çıkaran servisi bulmak için seçenekleri yarıya indirme. Bu ilk 8 servisi etkinleştirip bilgisayarı yeniden başlattıktan sonra sorun tekrarlarsa sorun çıkaran servisin bu etkinleştirdiğimiz servislerden bir tanesi olduğunu anlamış ve diğer 8 servisi şüpheli listesinden çıkarmış olacağız.


2.3- Açılan pencerede Yeniden Başlat'a tıklatın.


2.4- Bilgisayar yeniden başladıktan sonra sorunun tekrar oluşup oluşmadığını denetleyin. Eğer sorun tekrarladıysa 2.6 adımına atlayın. Tekrarlamadıysa 2.5 adımından devam edin.

2.5- 2.1......2.3 adımlarını tekrarlayın ancak bu sefer adımları hizmetlerin diğer yarısını işaretleyerek uygulayın. Sorun tekrarlandıysa 2.6 adımından devam edin. Tekrarlanmadıysa sorunun hizmetlerden olmadığını başlangıç programlarından kaynaklandığını anlıyoruz. Bu durumda 2.9 adımından devam edin.


2.6- Artık sorunlu servisin ilk yarıda mı yoksa 2. yarıda mı olduğunu biliyoruz. (Anlatımı kolaylaştırma adına benim bilgisayarımı örnek alıyorum ve sorunlu servisin ilk 8 servisten biri olduğunu farzediyorum) Şimdi ilk 8 servis için 2.1.......2.5 adımlarını tekrarlayın. Böylece bu 8 servisten şüpheli olan 4 tanesini daha eleyebileceğiz.


2.7- 2.6 adımından sonra şüpheli servis sayımız 4'e inmiş oldu. (Yine anlatım kolaylığı açısından ilk 4 servis olduğunu farzediyorum) Şimdi ilk 4 servis için 2.1.......2.5 adımlarını tekrarlayın. Böylece bu 4 servisten şüpheli olan 2 tanesini daha eleyebileceğiz.


2.8- Bu şekilde sorunlu servisi buluncaya kadar devam edin. Bulduğunuzda 2.10 adımına geçin. 

Sorun başlangıç programlarındaysa


2.9- Görev Yöneticisi'ni açın ve Başlangıç sekmesinde -1.4 adımında devre dışı bıraktığınız programlar için- 2.1........2.8 adımlarında anlattığım eleme mantığıyla sorunlu başlangıç öğesini tespit etmeye çalışın.

2.10- Soruna sebep olduğunu tespit ettiğiniz 3. parti programın (Soruna bir hizmet neden oluyorsa bununla ilgili 3. parti programın) güncel sürümünü yükleyin veya programı kaldırın.

3. Bölüm: Normal Başlangıç için ayarlama


3.1Çalıştır'ı açın ve msconfig yazıp Enter'a basın.

3.2- Genel sekmesinde Normal başlangıç'ı işaretleyin ardından Hizmetler sekmesini açın.


3.3- Hizmetler sekmesinde, Tüm Microsoft hizmetlerini gizle seçeneğini işaretledikten sonra Tümünü etkinleştir'e tıklatın.


3.4- Başlatma sekmesini açın ve Görev Yöneticisi'ni aç bağlantısına tıklatın.


3.5- 1.4 adımında devre dışı bıraktığınız tüm öğeleri tekrar etkinleştirin

3.6- Görev Yöneticisi'ni kapatın ve msconfig penceresinde Tamam butonuna tıklatın. Açılan pencerede Yeniden Başlat'a tıklatın.

Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item