nwindows8

Windows 8.1: Çocuk Odası (Atanan Erişim)

Windows 8.1'de Atanmış Erişim Nedir, Nasıl Ayarlanır?


Başlıklar biraz kafa karıştırıcı ama başka türlü açıklamak da pek mümkün değil. Bu özelliğe Microsoft'un verdiği isim olan Atanmış Erişim hiç kimse için bir anlam ifade etmiyor. Çocuk Odası ise Windows Phone 8.1'de olan bir özellik ve birbirlerine oldukça benziyorlar. Ancak Atanan Erişim biraz daha farklı. Gelin açıklayayım...

Atanmış erişim nedir?


Atanmış erişim belirli bir standart hesabı yalnızca bir Windows Mağazası uygulaması kullanımıyla kısıtlayabilmenizi sağlayan bir ayardır. Örneğin, çocuğunuz için sevdiği bir oyunu ayarlayabilir ya da işinizdeki müşterileri bir tek uygulama kullanacak şekilde kısıtlayarak bilgisayarınızın bilgi noktası gibi davranmasını sağlayabilirsiniz.

Bir kişi bu hesapla oturum açtığında, yalnızca bu uygulamayı kullanabilecektir. Dokunma hareketlerini, fareyi, klavyeyi veya donanım düğmelerini kullanarak uygulamalar arasında geçiş yapamayacak veya uygulamayı kapatamayacaktır. Ayrıca hiçbir uygulama bildirimini de göremeyecektir.

Burada kritik nokta sadece "1" Windows Mağazası uygulamasının kullanılabiliyor olması. Şimdi gelin örneğin çocuğunuzun sevdiği oyunu içeren bir atanmış erişim hesabını nasıl ayarlayabileceğinizi görelim....


Atanmış erişim özelliğini açmak için bilgisayarınızda yönetici hesabıyla oturum açmanız gerekir, ayrıca bilgisayarınızda atanmış erişimi kullanmak üzere yüklenmiş en az bir Windows Mağazası uygulamasına sahip Standart bir hesap da (Doğal olarak Yerel Hesap) olmalıdır. 

1- Bilgisayarda -Yönetici olarak- oturum açın.

2- Eğer mevcut kullanıma müsait bir Standart hesap varsa 3. adıma geçin yoksa bir tane oluşturun. Bunun için şunları yapın;

  • Bilgisayar Ayarları'nı açın
  • Hesaplar/Diğer Hesaplar yolunu izleyin.
  • Hesap Ekle butonuna tıklatın.
  • Microsoft hesabı olmadan oturum aç (önerilmez)'e tıklatın.
  • Yerel hesap'a tıklatın.
  • Kullanıcı Adı'nı yazın bir parola oluşturmadan İleri'ye tıklatın. 


Eğer mevcut bir Standart hesabı kullanacaksanız bu hesap atanmış erişim için ayarlandığı süre boyunca normal olarak kullanılamaz. Bunu göz önünde bulundurun.

3- Eğer kullanmak istediğiniz uygulama zaten yüklüyse 9. adıma atlayın. Yüklü değilse Atanmış erişim için kullanacağınız Standart hesapta oturum açın.


Yazının bu kısmı (4...8 adımları) Standart hesapta yani atanmış erişim için ayarlayacağınız hesapta geçiyor. 

4- Windows Mağazası'nı açın ve yüklemek istediğiniz uygulamayı bulun ve Yükle butonuna tıklatın.


5- Bunun yerine her uygulamada ayrı ayrı oturum aç seçeneğine tıklatın.


6- Microsoft Hesabınız ile ilgili bilgileri girin.


Yönetici hesabında kullandığınız (Eğer Microsoft Hesabı kullanıyorsanız) Microsoft Hesabı ile aynı olması gerekmiyor. İstediğiniz bir Microsoft Hesabı kullanabilirsiniz.


7- Uygulamanın yüklenmesini bekleyin.


8. Uygulamanın yüklenmesi bittikten sonra Standart hesaptaki oturumu kapatın ve kendi hesabınızda oturum açın.



Yazının bundan sonrası (9...15 adımları) kendi hesabınızda yani Yönetici Hesabında geçiyor.

9- Bilgisayar Ayarları'nı açın ve Hesaplar/Diğer Hesaplar yolunu izleyin. Burada sağ tarafta görebileceğiniz Atanan erişim için bir hesap ayarlayın bağlantısına tıklatın.


10- Bir hesap seçin bağlantısına tıklatın.


11- Kullanacağınız Standart hesabı seçin.


12- Uygulama seçin butonuna tıklatın.


13- Açılan listede kullanacağınız uygulamayı seçin.


14- Artık ayarlar alttaki gibi görünüyor olmalı.


15- Şimdi bilgisayarı yeniden başlatın.


16- Standart hesapta oturum açın.


17- Deneyimleyeceğiniz üzere ayarladığımız uygulama dışında bilgisayar ile ilgili hiçbirşeyi kullanmamız mümkün olmuyor.


18- Bu hesaptan çıkmak için ise 2 yol var:

  1. 5 defa Windows Logo Tuşuna  basabilirsiniz veya
  2. Ctrl+Alt+Del klavye kısayolu ile oturumu kapatabilirsiniz.


Eğer 5 defa Windows Logo Tuşu    seçeneğini kullandıysanız bu hesabı sadece askıya alacaktır. (Kilitleme gibi düşünün) Eğer isterseniz kendi hesabınızda oturum açtığınızda Görev Yöneticisi'nden bu hesabın oturumunu sonlandırabilirsiniz;


Alttaki videoyu izleyerek konuyu daha iyi anlayabilirsiniz...


Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item