nwindows8

Windows 7, 8 ve 10: Gizli Yönetici Hesabını Sıfırlamak

Windows'da normalde etkin olmayan ve kullanıcıların göremediği gizli bir yönetici hesabı vardır. Bu hesap bilgisayar üzerinde tam yetkiye sahiptir.

Bu hesap ile her türlü değişikliği yapabilir ve bilgisayarda mevcut olan bütün klasörlere ulaşabilirsiniz. Bu hesabın var olmasının sebebi herhangi bir sebepten dolayı Windows'ta hiç yönetici hesabı kalmazsa "Güvenli Mod"da bununla oturum açıp problemi düzeltmeniz içindir...



Aşağıdaki durumlarda ise bu hesap ile "Güvenli Mod"da oturum açamazsınız;

  • Eğer bilgisayarınız bir yerel ağa bağlı ise
  • Eğer bilgisayarınızda hali hazırda bir yönetici hesabı var ise(Bu durumda Güvenli Mod'da oturum açabilmeniz için bu hesabın şifresini girmeniz gerekir)

Gizli yönetici hesabını kullanırken;

  1. (Sadece Windows 8) Başlangıç ekranı uygulamalarını kullanamazsınız. Internet Explorer'ı ise sadece Masaüstü modunda çalıştırabilirsiniz.


  2. (Sadece Windows 8 ve 10)Bu hesabı Microsoft Hesabı'na çeviremez sadece Yerel Hesap olarak kullanabilirsiniz.
  3. İşiniz bittiğinde tekrar devre dışı bırakın. Unutmayın bu hesap günlük kullanım için değildir.
  4. C:\Kullanıcılar\Administrator klasörü daha önce bu hesabı etkinleştirmediyseniz bilgisayarınızda mevcut değildir.


Gizli Yönetici hesabını etkinleştirmek için Bkz. Gizli (Yerleşik) Yönetici Hesabı Nedir, Nasıl Etkinleştirilir?

Neden sıfırlıyoruz?

Bu tamamen size bağlı. Daha önce Gizli yönetici hesabını etkinleştirdiyseniz veya (yanlış olduğu halde) bunu normal hesap gibi kullandıysanız yaptığınız değişiklikleri geri almak ve hesabı varsayılan durumuna döndürmek isteyebilirsiniz. Bu durumda ise normalde yapabileceğiniz birşey yok. Çünkü bu durum normal bir hesapta olsa hesabı silersiniz ve yeni bir kullanıcı hesap oluşturup hayatınıza devam edersiniz.  Ancak bu gizli yönetici hesabı için mümkün değildir. Peki ne yapacaksınız? İşte bu yazıda bunu anlatacağım...


Gizli yönetici hesabı için bir şifre belirlediyseniz bu işlem, bu şifreyi sıfırlamaz


1- Komut İstemcisi'ni önyükleme esnasında açın.


Windows üzerinde genelde C olarak görünen sistem sürücüsü bilgisayarı başka bir medyadan başlattığınızda farklı bir harf alabilir. Bunun sebebi Windows üzerinde bir harfe sahip olmayan ve görünmeyen sistem sürücülerinin (Örneğin, Sistem Ayrıldı, EFI, Kurtarma vs. gibi) bilgisayarı başka bir medyadan başlattığınızda harf alıyor olması. Bu da Windows altında görünen harflerle burada görünen harflerin farklı olması gibi bir durum doğurabiliyor.

Makaleyi uygulayabilmemiz için ise sistem sürücüsünün harfini bilmemiz gerekiyor. Altta ki 2...4 adımları bu harfi bulmaya yönelik hazırlık adımları.

2- Komut İstemcisi'ne diskpart yazın ve Enter'a basın.

3- Komut İstemcisi'ne list volume yazın ve Enter'a basın.

4- Listelenen sürücüler arasında sistem sürücüsünü bulun ve harfini not alın. (Ben de C olarak görünüyor)


5- Exit yazarak Diskpart'tan çıkın. Ardından RD /S /Q C:\Users\Administrator komutunu girin ve Enter'a basın. Bu Administartor kullanıcısına ait bütün dosya ve klasörleri silecek.


Kırmızı karakter ile yazılan yere 2...4 adımlarında bulduğunuz harfi yazacaksınız.


6- Silme işleminin bitmesini bekleyin. İşlem tamamlandığında Komut İstemcisi tekrar komut girmeye müsait olacak.


7- Komut İstemcisi'ni kapatın ve bilgisayarı normal olarak tekrar başlatın.


Bilgisayar açıldığında Administrator kullanıcısında oturum açmayın. Diğer yönetici hesaplarından biri ile oturum açın.


8- Kayıt Defteri'ni açın ve HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\ProfileList yolunu izleyin. ProfileList altında sonu 500 ile biten bir anahtar olacak. Onu sağ tıklatarak silin.


Eğer 500 ile veya 500.bak ile biten başka anahtar(lar) varsa onları da silin.


9- Artık gördüğünüz gibi Kullanıcılar altında Administrator kullanıcısının klasörü yok.



Bu makale etkin olan Administrator kullancısını devre dışı bırakmaz. Tamamen devre dışı bırakmak için (Oturum açma ekranında listelenmemesi için) burada anlattığım şekilde devre dışı bırakın: Gizli (Yerleşik) Yönetici Hesabı Nedir, Nasıl Etkinleştirilir?  

10- Artık Administrator kullanıcısında tekrar oturum açtığınızda sanki ilk defa kullanıyormuşsunuz gibi sıfırdan oluşturulduğunu göreceksiniz;

Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item