nwindows8

Windows 8 ve 10: Chkdsk (DiskHata Denetimi) ile Disk Hatalarını Bulma ve Onarma

Chkdsk (DiskHata Denetimi), birimlerdeki sorunları denetleyen bir komut satırı aracıdır. Araç hata bulursa onarmaya çalışır. Örneğin, Chkdsk aracı bozuk bölüm, kayıp küme, çapraz bağlanmış dosya ve dizin hatalarına ilişkin sorunları onarabilir. Chkdsk aracını kullanmak için yönetici  olarak oturum açmanız gerekir.




Microsoft, Windows 8 ile birlikte Disk Hata Denetimi aracını hem hız hem kapsam anlamında iyileştirdi.

  • Araca gelecek nesil dosya sistemi olan ReFS desteğini entegre edildi.
  • Artık ReFS kullanan diskleriniz zaten izleniyor ve arka planda durumu kaydediliyor. Sorunlar olduğunda ise otomatik olarak onarılıyor. 
  • Artık sistem disklerini de bilgisayarı yeniden başlatmaya gerek kalmadan denetlemek mümkün.


I. YOL: 
Windows Arayüzünden;

1.1- Bilgisayar(Bu Bilgisayar'ı) açın. ( + E)

1.2- Hata denetimi yapmak istediğiniz sürücüye sağ tıklatın ardından Özellikler'e tıklatın.


1.3- Açılan pencerede Araçlar sekmesini açtıktan sonra Hata denetimi başlığı altındaki Denetle butonuna tıklatın.


1.4- Eğer diskte hata yoksa Bu sürücüyü taramanız gerekmiyor mesajı ile karşılaşacaksınız. Yine de taramak isterseniz Sürücüyü tara ve onar seçeneğine tıklatabilirsiniz ama bu gereksiz olacaktır.


1.5- Eğer diskte hata varsa Bu sürücü onar mesajı ile karşılaşacaksınız. Sürücüyü onar seçeneğine tıklatarak onarımı başlatın.


1.6-  Onarımın süresi diskinizin boyutuna ve bulunan hataların sayısına/tipine bağlı olarak farklı olabilir. (Bazen çok uzun süreler)


1.7- Bittiğinde bilgilendirileceksiniz. İsterseniz Ayrıntıları göster linkine tıklatarak ayrıntıları Olay Görüntüleyicisi'nde görüntüleyebilirsiniz.


1.8- Disk Hata Denetimi aracı artık sistem diskini de (C:) bilgisayarı yeniden başlatmaya gerek klamadan tarayabiliyor ancak sürücü kullanımda ise (Sistem sürücüsü veya değil) bu mümkün olmayabilir. Bu durumda alttaki pencerelerden biri  ile karşılaşırsınız;



Hata sürücü tipine ve duruma bağlı olarak farklı olabilir. Şimdi onar seçeneğin seçerseniz sürücüyü kullanan işlemler durdurulur, disk çevrimdışı hale getirilir ve tarama başlatılır. Sonraki yeniden başlatmada onar ya da Şimdi yeniden başlat ve onar seçeneklerini seçerseniz adı üzerinde Windows ilk yeniden başlatmada sürücüyü çevrimdışı olarak (Windows yüklenemeden önce) onarmaya çalışır.

II. YOL: 
Komut İstemcisi ile; 
(Masaüstünden veya önyükleme esnasında)

2.1- Bir Komut İstemcisi (Yönetici Haklarıyla) açın veya Komut İstemcisi'ni önyükleme esnasında açın.

2.2- Temel komut chkdsk Sürücü Harfi:'dir. Sürücü Harfi yazan yere taramak istediğiniz sürücünün harfini yazacaksınız. Yani örneğin C: sürücüsü için chkdsk C: gibi. Ancak bu komut tek başına bir anlam ifade etmez. Bu yüzden sonuna bir veya birden fazla (Altta açıklamalarını verdiğim) ek komutlar eklemeniz gerekir. Örneğin chkdsk C: /f gibi. Eğer birden fazla ek komut ekleyecekseniz aralarında boşluk bırakmayı unutmayın. Örneğin chkdsk C: /f /v /r gibi...


Kullanabileceğiniz ek komutlar (Mavi renkte olanlar Windows 8 ile beraber gelen yeni komutlar)
  • /F - Diskteki hataları onarır
  • /V   FAT veya FAT32 olarak biçimlendirilmiş sürücülerde taranan tüm dosyaların tam yolunu ve adını gösterir.
  • /R - Diskteki bozuk sektörleri tarar ve okunabilen bilgileri kurtarır. (/f komutunu içerir)
  • /X - (Sadece NTFS dosya sistemi ile biçimlendirilmiş sürücülerde) Tarama başlamadan önce hedef sürücüyü gerekirse zorla Çevrimdışı yapar ardından taramaya başlar. (/f komutunu içerir)
  • /I(Sadece NTFS dosya sistemi ile biçimlendirilmiş sürücülerde) Diski daha hızlı ama daha özensiz denetler.
  • /C(Sadece NTFS dosya sistemi ile biçimlendirilmiş sürücülerde) Klasör yapısındaki döngülerin denetlenmesini atlar.
  • /B(Sadece NTFS dosya sistemi ile biçimlendirilmiş sürücülerde) Birimdeki bozuk kümeleri yeniden degerlendirir. (/r komutunu içerir)
  • /scan (Sadece NTFS dosya sistemi ile biçimlendirilmiş sürücülerde) Sadece tarama yapar

    • /forceofflinefix(Sadece NTFS dosya sistemi ile biçimlendirilmiş sürücülerde) /scan komutuyla birlikte kullanılmak zorundadır. Çevrimdışı taramayı zamanlar.
    • /perf (Sadece NTFS dosya sistemi ile biçimlendirilmiş sürücülerde) /scan komutuyla birlikte kullanılmak zorundadır. Taramayı hızlandırmak için sistem kaynaklarını daha fazla kullanır. Bu komutu kullandığınızda işlem tamamlanana kadar bilgisayarınızın performansı düşebilir.

  • /spotfix (Sadece NTFS dosya sistemi ile biçimlendirilmiş sürücülerde) Diski çevrimdışı yaptıktan sonra $corrupt dosyasında günlüğü tutulmuş hataları onarır.
  • offlinescanandfix (Sadece NTFS dosya sistemi ile biçimlendirilmiş sürücülerde) Çevrimdışı tarama ve onarım yapar. 

2.3- Gerekli komutu girin ve Enter'a basın. Tarama başlayacak. Bitinceye kadar Komut İstemcisi penceresini kapatmayın.


Eğer hedef sürücü kullanımda ise alttaki mesaj ile karşılaşacaksınız; (Mealen sürücünün kullanımda olduğu ve taramanın yapılabilmesi için sürücü ile ilgili bütün işlemlerin durudurulması ve sürücünün kilitlenmesi gerektiği söyleniyor.) y (Yes) yazın ve Enter'a basarak işlemi devam ettirin.

Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item