nwindows8

Birden Fazla Programı, Arka Planda Otomatik Olarak Kurmak | Chocolatey ile Paket Yönetimi!

Windows 7, 8 ve 8.1: Favori Programlarınızı tek bir Komut ile Arka Planda Otomatik Olarak Kurmak

Eğer bir sistem yöneticisi iseniz veya sık sık Windows kurulumu yapan bir kullanıcıysanız en büyük sorunlarınızdan biri Windows kurulumu tamamlandıktan sonra gerekli olan 3. parti programların kurulum sürecidir. Bunların tek tek güncel versiyonlarının bulunması, indirilmesi ve bunların kurulması bir süreden sonra işkenceye döner.

Bu yazıda, her Windows kurulumundan sonra mutlaka yüklediğiniz favori programlarınızı nasıl tek bir komutla bir paket olarak ve arka planda yükleyebileceğinizi anlatacağım. Bu iş içinde Chocolatey paket yöneticisini kullanacağız...


  • Chocolatey'i hem Komut İstemcisi ile hem de Windows PowerShell ile kullanabiliyorsunuz. Ancak komutlar biraz farklı. Ben daha aşina olduğunuzu düşünerek Komut İstemcisi üzerinden anlatacağım. Windows PowerShell ile kullanmak isteyenler Chocolatey Web sitesinde Windows PowerShell komutlarını bulabilirler.
  • Güvenlik konusunda tereddütleriniz olabilir ama rahat olun. Tüm paketler 3. parti programların kendi Web sistelerinden indiriliyor. Dolayısyla zararlı yazılım bulaşma ihtimali düşük. Öte yandan zaten böyle bir sorun olsa bile siz klasik yollarla üreticinin Web sistesinden kurulum paketini indirdiğinizde de aynı durum başınıza gelecektir. Yani Chocolatey'i kullanmak herhangi bir ekstra risk getirmiyor.

1. Aşama: 
Chocolatey kurulumu;

1.1- Chocolatey kurulumu son derece basit. Bir Komut İstemcisi (Yönetici Haklarıyla) açın;


1.2- Şu komutu girin ve Enter'a basın:  @powershell -NoProfile -ExecutionPolicy unrestricted -Command "iex ((new-object net.webclient).DownloadString('https://chocolatey.org/install.ps1'))" && SET PATH=%PATH%;%ALLUSERSPROFILE%\chocolatey\bin


1.3- Biraz bekleyin. Chocolatey is now ready cevabını gördüğünüzde Chocolatey başarılı olarak kurulmuş demektir. Komut İstemcisini kapatabilirsiniz.


Chocolatey'in varsayılan kurulum dizini C:\ProgramData\chocolatey'dir


2. Aşama: 
Chocolatey'i kullanma;

Bu son derece basit. Temel komut choco install. Bu komutun arkasaına da kurmak istediğiniz program(lar)ı ekliyorsunuz. Örneğin, choco install GoogleChrome sisteminize Google'ın Chrome Web tarayıcısını kurarken choco install AdobeReader GoogleChrome Firefox Opera komutu bu 4 programı sırasıyla sisteminize kurar.

Burada kritik nokta şu: choco install komutundan sonra gireceğiniz program adlarını kafanıza göre yazamıyorsunuz. Sadece Chocolatey veri tababında yer alan programları ve veri tabanında yer aldığı isimle yazmanız gerek. An itibari ile (Aralık 2014) Chocolatey veri tababında yer alan program sayısı 2,406. Bunların listesini ise şöyle bulacaksınız;

  1. Bir Komut İstemcisi (Yönetici Haklarıyla) açın, şu komutu girin ve Enter'a basın:
    choco list | clip
  2. Bu komut veri tabanında yer alan programların listesini panoya kopyalayacak. Bir Metin Belgesi açın ve bu listeyi buraya yapıştırın.

  3. Metin Belgesi'ni kaydettikten sonra Metin Belgesi'ne sağ tıklatın ve Birlikte Aç'tan Chrome'u ya da favori tarayıcınızı seçin. (Bunu yapmamızın sebebi tarayıcıların arama fonksiyonunun Metin belgesi'ne göre daha kolay olması. Metin Belgesi'nde arama yapmak sizin için sıkıntı değilse bu adımı atlayabilirsiniz.)
  4. Ctrl+F tuşlarına basın ve kurmak istediğiniz programları arayın. Teker teker isimlerini not alın.

Üstteki adımları tamamladığımızda artık hazırız demektir. Bir Metin Belgesi açın ve choco install komutunun arkasına kurmak istediğiniz programları arada bir boşluk bırakarak sıralayın.


Burada sıralamaya dikkat edin. Birbiri ile bağlantılı programlar kuruyorsanız bunlar doğru sırada olmalıdır. Örneğin Chrome ve Chrome için AdBlock kuruyorsanız doğal olarak sıralama Chrome →  Chrome için AdBlock olmalı. Chrome için AdBlock → Chrome  hatalı olur.

Örneğin ben şöyle bir örnek paket hazırlıyorum;

  • choco install AdobeReader GoogleChrome Firefox Opera adblockpluschrome adblockplusfirefox adblockplusopera HWiNFO32 cpu-z spacesniffer yumi notepadplusplus hdtune vlc crystaldiskmark avirafreeantivirus

Artık tek yapmanız gereken bu komutu yönetici olarak açtığınız bir Komut İstemcisi'ne girmek ve keyfinize bakmak. Ancak öncesinde komutu Metin Belgesi'ne kaydedin ki her seferinde komutu oluşturmak için tekrar uğraşmayın... Ayrıca bu Metin Belgesi'ne Chocolatey'i kurmak için gereken komutu da (1.2 adımı) kaydedebilirsiniz. Bu şekilde Windows'u yeniden kurduğunuzda tek ihtiyacınız olan şey bu Metin Belgesi olur.

Chocolatey ile kurulmuş programlar...


  • İndirilen kurulum dosyalarını C:\Kullanıcılar\KullanıcıAdınız\AppData\Local\Temp\chocolatey klasöründe bulabilirsiniz. (Gizli Klasör) İndirdiğiniz programlar arasında kurulum istemeyenler varsa onlara ait dosyaları da burada bulabilirsiniz. Buradan istediğiniz bir loksayona taşıyabilir ya da direkt buradan kısayol oluşturarak kullanabilirsiniz. 
  • Gereksiz dosyalar konusunda titiz birisi iseniz buradaki dosyaları silebilirsiniz. Kurulumlar tamamlandığı için buradaki dosyalara artık gerek yok.
  • Chocolatey yeni bir proje ve geliştiriliyor. Hatalar olabilir. Örneğin ben HWINFO32 ve Cpu-z'da hata aldım. Ancak ileride bu tip hatalar düzeltilecek/azaltılacaktır.

Alttaki videoda bütün bu süreci görebilir, Chocolatey'i iş başındayken seyredebilirsiniz...



Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item