nwindows8

OEM'ler için Windows 8.1 with BING Nedir?


Microsoft'un 2013 yılında duyurduğu Windows 8.1 with BING (Windows 8.1 BING sürümü) sürümü yüklü tablet ve bilgisayarlar ülkemizde de satılmaya başlandı. Bu sürüm ile ilk defa karşılaşan yeni cihaz sahiplerinde bir kafa karışıklığının oluşması muhtemel. Bu yüzden konuyla ilgili bir yazı yazmayı uygun buldum.

Windows 8 BING sürümü gerçekte nedir?

Windows 8 daha önceki Windows sürümlerinin aksine sadece 2 versiyonla gelmişti: Windows 8 Core ve Windows 8 PRO. Daha önceki Windows sürümlerinde ise bildiğiniz gibi pek çok farklı sürüm bulunuyordu. (Basic, Starter, Home Premium vs.)

OEM'ler (Bilgisayar üreticileri) için ise doğal olarak bilgisayarlarının maliyetini düşürmek hayati önem taşıyor. Bu yüzden işletim sistemi için (Özellikle giriş seviyesi -1 000 TL'nin altında fiyatı olan- bilgisayarlarda) minimum ücreti ödemek istiyorlar. Bunun için Windows 7 zamanında bu tip bilgisayarlara Starter versiyonu yüklenirdi. Oysa Windows 8'de bu sürümün karşılığı yok. Bu yüzden de işletim sistemine daha fazla para ödeyen OEM'ler bu durumdan rahatsızdılar. Bu da Microsoft'u daha düşük maliyetli, hatta bazı cihazlarda tamamen ücretsiz yüklenebilecek olan Windows 8.1 with BING sürümünü sadece OEM'lerin kullanımına sunma yönünde zorladı.

Windows 8.1 with BING sürümünün 3 farklı versiyonu var;

  1. Windows 8.1 with Bing Single Language
  2. Windows 8.1 with Bing China
  3. Windows 8.1 with Bing N

Windows 8.1 with Bing N sadece Avrupa Birliği ülkelerine özelken doğal olarak Windows 8.1 with Bing China sadece Çin'e özel. Bizde satılan bilgisayarlardaki versiyon ise Windows 8.1 with Bing Single Language.

Özet;


Windows 8.1 with Bing Single Language ile Windows 8.1 Single Language arasında son kullanıcı açısından HİÇBİR fark yok. 

Fark OEM'ler kısmında; OEM'ler bu versiyonu yükledikleri taktirde Internet Explorer'deki varsayılan arama motorunu değiştiremeyecekler ve siz bilgisayarı aldığınızda ve Internet Explorer'i ilk çalıştırdığınıda varsayılan arama motoru BING olacak. Bu kadar!

Yani sonrasında kullanıcı ister Chrome yükler ister Opera. İster İntenet Explorer'da BING'i kulanmaya devam eder ister Google'ı varsayılan arama motoru yapar. Yani şimdi de Windows 8.1 Single Language yüklü bir bilgisayar aldığımızda ne oluyorsa Windows 8.1 with Bing Single Language yüklü bir bilgisayar aldığınızda da aynısı oluyor.

Hatta sisteme entegre olan BING aramasını dahi devre dışı bırakabiliyor ve Microsoft Hesabı olmadan Yerel Hesap ile bilgisayarı kullanabiliyorsunuz.

Oysa daha önceki Windows sürümlerinde (Örneğin Windows 7 Starter) pek çok kısıtlama oluyordu. (Aero olmaması , Masaüstü slayt gösterisi olmaması vs.) Windows 8.1 with Bing Single Language ile birlikte bunlar da olmayacak.

Windows 8.1 with Bing Single Language kurulum medyasını nasıl edinebilirim?


Güncelleme (25 Şubat 2015) Edinemezsiniz! Bu sürüm sadece OEM'lere sunuluyor. Dolayısyla şu anda ulaşabileceğiniz bir kurulum medyası yok. Bu yüzden kurtarma bölümüne bir zarar vermemelisiniz çünkü kurtarma bölümü olmadığında Temiz Kurulum yapmanız mümkün değil.

Eğer kurtarma bölümünüz zarar görürse burada anlattığım şekilde BING ile Windows 8.1 Türkçe ISO dosyasını indirebilir ve Temiz Kurulum için kullanabileceğiniz gibi sıfırlama ya da yenileme için de kullanabilirsiniz.

Notlar;


  • Windows 8.1 with Bing Single Language sadece belli bir fiyatın altında olan bilgisayarlara ücretsiz olarak yüklenebilecek. (Amerika için 250 $. Ancak Türkiye için bu seviye nedir bilmiyorum)
  • Windows 8.1 with Bing Single Language, 9" (Inch) altında ekranı olan cihazlara ücretsiz olarak yüklenebilecek. 
  • Fiyatı 1000 $ üzeri olan bilgisayarlara yüklenemeyecek.
  • Arada kalan modelere ise çok daha uygun bir maliyetle yüklenebilecek.
  • Windows 8.1 with Bing Single Language'ın hem 32 hem 64 bit mimarisi mevcut.
  • Windows 8.1 with Bing Single Language, Windows 8.1 Güncelleme 1 entegre olarak gelecek.

Özetin özeti!


Üzerinde Windows 8.1 with Bing etiketi olan bilgisayarları (İşletim sistemi anlamında) hiç çekinmeden alabilirsiniz.

Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item