nwindows8

Windows 7, 8 ve 10: Kapanma Olayı İzleyicisi'ni (Shutdown Event Tracker) Etkinleştirme

Kapanma Olayı İzleyicisi (Shutdown Event Tracker) kullanıcıların bilgisayarı yeniden başlatmalarının veya kapatmalarının nedenini kaydetmesi için kullanıcıları uyaran bir araçtır. Bu bilgilere olay günlüğünden erişilebilir. Windows 7, 8 ve 10 çalıştıran bilgisayar izleme araçları kullanan bir etki alanına bağlıysa, bu bilgileri ağ raporunun bir bölümü olarak alabilirsiniz.

Kapanma Olayı İzleyicisi etkinleştirildiğinde kullanıcılar bir neden belirtmedikçe bilgisayarı kapatamaz veya yeniden başlatamaz. Bilgisayar elektrik kesintisi veya donanım hatası nedeniyle beklenmedik biçimde kapanır veya yeniden başlarsa, bilgisayar yeniden başladığında kullanıcıdan Kapanma Olayı İzleyicisi'ne bir neden girmesi istenir.

Kapanma Olayı İzleyicisi, IT uzmanlarının, kullanıcıların bilgisayarlarını neden yeniden başlattıklarını veya kapattıklarını sürekli olarak izlemelerine olanak sağlar. Kullanıcıların, Oturumu Kapat veya Hazırda Beklet gibi diğer seçenekleri neden kullandıklarını belgelemez. Kullanıcıların yeniden başlatma ve kapatma işlemleri için belirttikleri nedenleri toplayarak, bir kuruluşun sistem ortamının kapsamlı bir görünümünü oluşturmaya yardımcı olur. Windows 7, 8 ve 10 çalıştıran bilgisayarlarda kapanma olayı izleyicisi varsayılan olarak devre dışıdır.

Altta Windows 8'de Alt+F4 ve Düğmeler yoluyla kapatma durumunda karşılaşılan Kapanma Olayı İzleyicisi pencerelerini görüyorsunuz;



"Beklenen" ve "beklenmeyen" yeniden başlatmalar ve kapatmalar

Kapanma Olayı İzleyicisi etkinse, Başlat düğmesini ve ardından Kapat seçeneğini tıklattığınızda, masaüstünde ALT+F4 tuşlarına bastığınızda, Düğmeler'de Ayarlar/Güç yolunu izlediğinizde veya CTRL+ALT+DELETE tuşlarına basıp Kapat'ı veya Yeniden Başlat'ı tıklattığınızda “beklenen” iletişim kutusu görüntülenir. Bu, kapatma işleminde eylemi açıklamak için bir neden ve yorum belirtmeniz için sizi uyaran bir adım sağlar. Beklenen bir yeniden başlatma veya kapatma, işletim sistemine olağan kapatma yordamını tamamlaması için zaman tanır.

Bunun tersine, bilgisayar "beklenmeyen" bir yeniden başlatma veya kapatmayı tahmin edemez. Kapanma Olayı İzleyicisi etkinse, beklenmeyen kapatma iletişim kutusu, yeniden başlatma veya kapatmadan sonra bilgisayarda oturum açan, yerel Users grubunda üyeliği olan kapatma kullanıcı haklarına sahip ilk kişiye görüntülenir. Beklenen kapatma iletişim kutusu gibi bu da kullanıcıdan bir neden ve bir açıklama belirtmesini ister.

Planlanmış ve planlanmamış yeniden başlatmalar ve kapatmalar

Beklenen sistem yeniden başlatmalar veya kapatmalar planlanmış veya planlanmamış olabilir. Bir yeniden başlatma veya kapatmanın zamanlaması üzerinde denetiminiz varsa, bu planlanmış bir görevdir. Örneğin, IT bölümü yeni uygulama yüklemek için belirli bir zaman ayırabilir. Bunun tersine, planlanmamış bir yeniden başlatma veya kapatma, sizi görevi hemen gerçekleştirmeye zorlar. Örneğin, yanıt vermeyen uygulama ansızın bilgisayarlarınızı yeniden başlatmaya zorlayabilir.
Beklenmeyen yeniden başlatmalar veya kapatmalar da planlanmış veya planlanmamış olabilir. Örneğin, kullanıcılar bilgisayarlarını kapatmak için bazen Windows arayüzünde bulunan ve Windows sürümüne göre değişen çeşitli Kapat butonlarından birine tıklatmak yerine güç düğmesine basmayı tercih edebilirler. Bu durumda, kapatma bilgisayar açısından beklenmeyen bir kapatma ve kullanıcı tarafından planlanmış bir kapatmadır. Ancak, kazayla bilgisayarın fişi çekilirse, kapatma hem beklenmeyen, hem de planlanmamış bir kapatma olur. Her durumda, etkinlik sonrasında, bilgisayarda oturum açmak için kapatma kullanıcı haklarına sahip ilk kişiye beklenmeyen iletişim kutusu görüntülenir.

Yerel ve uzaktan yeniden başlatmalar ve kapatmalar

Yerel bilgisayarı veya bir ya da daha fazla uzak bilgisayarı yeniden başlatmak veya kapatmak için Kapanma Olayı İzleyicisi'ni ve Shutdown.exe komut satırı aracını kullanabilirsiniz. Ayrıca IT uzmanları, beklenmeyen bir kapatmayla ilgili neden kaydetmek üzere her bilgisayarda oturum açılan, zaman alıcı göreve alternatif olarak, beklenmeyen kapatmalar için uzaktan topluca not ekleme işlemi yapabilirler.

Yeniden başlatma ve kapatmaların ana neden çözümlemesi

Kapanma Olayı İzleyicisi her kapatma veya yeniden başlatmanın nedenini Olay Günlüğü hizmetini kullanarak kaydeder. Olay Görüntüleyicisi'ni, sistem günlüğünü açıp, sık gerçekleşen sistemi yeniden başlatma ve kapatmaların nedenini bulmak üzere bir olay deseni aramak için kullanabilirsiniz;



1- Buradan Kapanma Olayı İzleyicisi Etkinleştir.rar dosyasını indirin.

2- Sisteminizde .rar dosyalarını açacak bir yazılım yüklü olup olmadığına bağlı olarak şunlardan birini yapın;

  • Rar dosyalarını açabilen bir yazılım (WinRar, 7-Zip, WinZip vb.) yüklüyse dosyaya çift tıklatmanız ya da sağ tıklatıp kullandığınız yazılıma göre değişebilen seçenekleri kullanmanız yeterli. Dosyaları Masaüstüne ayıklayın.
  • Rar dosyalarını açabilen bir yazılım yüklü değilse buradan WinRar ya da buradan 7-Zip programını ücretsiz olarak indirebilirsiniz. 

3- Masaüstünde oluşan Kapanma Olayı İzleyicisi Etkinleştir klasörünün içinde 5 adet Kayıt Defteri anahtarı olduğunu göreceksiniz;

  • Kapanma Olayı İzleyicisi (Varsayılan Ayar)
  • Kapanma Olayı İzleyicisi (Devre Dışı)
  • Kapanma Olayı İzleyicisi (Her zaman Etkin)
  • Kapanma Olayı İzleyicisi (Etkin-Yalnızca Sunucu)
  • Kapanma Olayı İzleyicisi (Etkin-Yalnızca İş İstasyonu)


  • Yalnızca Sunucu seçeneğini seçerseniz, Windows Server çalıştıran bilgisayarı kapattığınızda Kapatma Olayı İzleyicisi görüntülenir.
  • Yalnızca İş İstasyonu seçeneğini seçerseniz, Windows'un istemci sürümünü çalıştıran bilgisayarı kapattığınızda Kapatma Olayı İzleyicisi görüntülenir. 

4- İhtiyacınız olan Kayıt Defteri anahtarına çift tıklayın ve gereken onayları verin.


İşiniz bittikten sonra Masaüstündeki Kapanma Olayı İzleyicisi Etkinleştir klasörünü ve indirdiğiniz .rar dosyasını silebilirsiniz.

Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item