Dosya Gezgini: Öğeleri Sıralama, Gruplandırma veya Düzenleme Ölçütü Nedir, Nasıl Değiştirilir?
https://8.enpedi.com/2013/05/dosya-gezgini-ogeleri-sralama.html?m=0
Windows 8 ve 10 Dosya Gezgini'nde, Öğeleri Sıralama, Gruplandırma veya Düzenleme Ölçütü Nedir, Nasıl Değiştirilir?
* Bu yazı Dosya Gezgini ile Çalışmak | Püf Noktaları adlı makaleye bağlantı vermek amacı ile yazılmıştır.
Dosya Gezgini'nin kullanıcılar tarafından en az bilinen ve birbiriyle karıştırılan ayarları Sıralama, Gruplandırma veya Düzenleme ölçütleridir. Oysa bu ölçütler kullanılarak çok fazla öğe barındıran klasörlerde etkin ve verimli olarak çalışmak mümkündür.
Bu yazıda bu ayarları ve nasıl değiştireceğinizi anlatacağım...
- Kitaplıklarda Sıralama, Gruplandırma veya Düzenleme ölçütlerinde yapacağınız değişiklikler kitaplığa dahil bütün konumlarda uygulanır.
- Kitaplıklar dışındaki klasörlerde yaptığınız Sıralama, Gruplandırma veya Düzenleme Ölçütü değişiklikleri sadece o klasörde etkili olur. Diğer klasörleri etkilemez. (Klasörlere uygula seçeneğini kullanmadığınız sürece)
Sıralama Ölçütü
Sıralama ölçütü ile yapacağınız ayarlar seçtiğiniz detaylar ile ilgilidir. Varsayılan olarak Ad, Değiştirilme tarihi, Tür, Boyut, Oluşturulma tarihi, Yazarlar, Etiketler, Başlık ve Açıklamalar detayları seçilidir. Ancak siz çalıştığınız dosyarın gereksinimine göre -saymadım ama sanırım yüzden fazla- ekstra detay ile sıralama yapabilirsiniz. Ayrıca bu detay sıralamasını azalan veya çoğalan şekilde sıralamanız mümkündür.
1- 2 veya 3. adımdaki yollardan dilediğinizi uygulayın.
2- Şeritte Görünüm sekmesini seçtikten sonra Sıralama ölçütü menüsünü genişletin ve dilediğiniz ölçütü uygulayın.
3- Dosya Gezgini'nde boş bir alana sağ tıklatın ve Sıralama ölçütü'ne tıklattıktan sonra açılan seçeneklerden dilediğiniz ölçütü seçin.
Gruplandırma ölçütü...
Gruplandırma ölçütü en yararlı ölçütlerden biri. Gruplandırma ölçütünü kullanarak klasörün içerdiği öğeleri dilediğiniz detaya göre gruplandırabilirsiniz. Detaylar konusunda Sıralama ölçütü başlığı altında anlattıklarım aynen geçerli.
Yani varsayılan olarak Ad, Değiştirilme tarihi, Tür, Boyut, Oluşturulma tarihi, Yazarlar, Etiketler, Başlık ve Açıklamalar detayları seçilidir. Varsayılan durumuna (Yani kategorisiz görünüme) döndürmek için ise (Yok) seçeneğini seçmeniz yeterli. (Yok) seçeneği sadece gruplandırma yapıldığında görünür.
Ayrıca bu detay sıralamasını azalan veya çoğalan şekilde sıralamanız mümkündür.
4- 5 veya 6. adımdaki yollardan dilediğinizi uygulayın.
5- Şeritte Görünüm sekmesini seçtikten sonra Gruplandırma ölçütü menüsünü genişletin ve dilediğiniz ölçütü uygulayın.
6- Dosya Gezgini'nde boş bir alana sağ tıklatın ve Gruplandırma ölçütüne tıklattıktan sonra açılan seçeneklerden dilediğiniz ölçütü seçin.
Düzenleme ölçütü
Düzenleme ölçütü de son derece yararlı bir özellik. Çok fazla dosya barındıran kitaplıklarda çalışma hızınızı ve verimliliğinizi son derece arttıracaktır. Altta bu ölçütü açıklayan ekran alıntıları görüyorsunuz...
Düzenleme ölçütü sadece kitaplıklarda kullanılabilir.
Üste benim yazılarımda kullandığım kitaplığı görüyorsunuz. Bu kitaplık on binlerce öğe barındırıyor ve normal görünümü üstteki gibi |
Düzenleme ölçütü olarak Değiştime tarihi kullanıldığında klasör üstteki hali alıyor. |
Düzenleme ölçütü olarak Etiket kullanıldığında klasör üstteki hali alıyor. |
Düzenleme ölçütü olarak Tür kullanıldığıunda klasör üstteki hali alıyor. |
7- Kitaplıkta boş bir alana sağ tıklatın, ardından Düzenleme ölçütü'ne tıklatın. Açılan seçeneklerden dilediğiniz Düzenleme ölçütünü kullanın.
Bonus...
Üstte anlattığım özelliklere ek olarak sütunları kullanarak ayrıntılı filtrelemeler yapabilirsiniz. Bunun için klasör öğesi simge boyutu ve yerleşimi Ayrıntılar olarak ayarlı olmalıdır. Çünkü sütunlar sadece Ayrıntılar görünümünde belirir.
Bu seçenek ile yapacağınız filtrelemeler klasör açık olduğu sürece geçerli olacaktır. Klasörü kapattığınızda yaptığınız bütün ayarlamalar/filtrelemeler kaybolacaktır.
8- İmleci herhangi bir sütunun üzerine getirdiğinizde sağ tarafında bir ok belirdiğini göreceksiniz. Bu oka tıklatın.
9- Açılan menü seçtiğiniz sütuna göre değişecektir. Altta örneklerini görüyorsunuz. Ayrıca isterseniz varsayılan olanların dışında yeni sütunlar ekleyebilirsiniz.
Ad |
Değiştirilme tarihi |
Tür |
Boyut |