nwindows8

Windows 8 ve 10: Kablosuz Geçici (Bilgisayarlar arası) Ağ Kurma (Wireless ad hoc network)

Geçici ağ, bilgisayarlar ve aygıtlar arasında belirli bir amaç (örneğin, bir toplantı sırasında belge paylaşmak veya birden fazla oyuncu ile bilgisayar oyunu oynamak) için kurulan geçici bir bağlantıdır. Ayrıca bir Internet bağlantısını geçici ağınızdaki diğer kişilerle geçici olarak paylaşabilirsiniz, böylece o kişilerin kendi Internet bağlantılarını ayarlamaları gerekmez. Geçici ağlar yalnızca kablosuz olabilir. Bu nedenle, geçici ağ oluşturabilmeniz veya böyle bir ağa katılabilmeniz için bilgisayarınızda bir kablosuz ağ bağdaştırıcısı olması gerekir.

Windows 7'de bu tür bir ağı oluşturmak oldukça kolaydı. (Alttaki resim)


Ancak Windows 8/10'da bu görsel arayüz kaldırıldı. Bu yüzden bu özelliği kullanabilmek için biraz uğraşmanız ya da 3. parti bir program kullanmanız gerekiyor.


İlk olarak donanımınızın (Kablosuz ağ kartınızın) bu özelliğe sahip olup olmadığını denetleyin. Gerçi son 5-6 yılda üretilen bütün kablosuz ağ kartları bu özelliği destekler ama teyit etmekten zarar gelmez. Bunun için;

a-)  Bir Komut İstemcisi (Yönetici Haklarıyla) açın.

b-) Komut İstemcisi'ne netsh wlan show drivers komutunu girin ve Enter'a basın.

c-) Orta kısımda Hosted network supported adında bir değer olduğunu göreceksiniz. Karşısında Yes değeri varsa 1.1 veya 2.1 adımından devam edin. No değeri varsa çıkın gidin bu yazı size göre değil.


I. YOL: 
Komut İstemcisi ile;

1.1- Bir Komut İstemcisi (Yönetici Haklarıyla) açın.

1.2- Komut İstemcisi'ne netsh wlan set hostednetwork mode=allow ssid=ENPEDI key=nonpasaran komutunu girin ve Enter'a basın.

Kırmızı yazılan yerlerde ENPEDI yerine kendi dilediğiniz SSID adını yazın.
Kırmızı yazılan yerlerde nonpasaran ağın parolasını temsil eder. Bunun yerine kendi dilediğiniz parolayı yazın.


1.3- Başarılı olduğunuza dair bilgilendirileceksiniz. (Üstteki resim sarı ile işaretli alanlar) Ancak bu işlem sadece bir sanal ağ oluşturmamızı sağladı. Şimdi bu sanal ağı etkinleştirmemiz gerek. Bunun için netsh wlan start hostednetwork komutunu girin.


1.4- (İsteğe bağlı) Eğer oluşturduğunuz Kablosuz geçici (Bilgisayarlar arası) ağa bağlanan kullanıcıların Internet bağlantınızı da kullanmasını istiyorsanız ekstra 1-2 adıma ihtiyacınız var:

I- Denetim Masası\Ağ ve Internet\Ağ ve Paylaşım Merkezi yolunu izleyerek Ağ ve Paylaşım Merkezi'ni açın. Burada sol taraftan Bağdaştırıcı ayarlarını değiştirin bağlantısına tıklatın. 


Sağ tarafta oluşturduğumuz geçici sanal ağı görüyorsunuz. (Yerel ağ bağlantısı* 13) Bunu aklınızda tutun. III adımında gerekli olacak.


II- Gerçek ağ bağlantınıza (Oluşturduğumuz geçici ağa değil. Onu alttaki resimde kırmızı ile işaretledim) sağ tıklatın ardından Özellikler'e tıklatın.


III- Diğer ağ kullanıcıları bu bilgisayarın Internet bağlantısı yoluyla bağlansın seçeneğini işaretleyin. Alttaki açılır menüden ise oluşturduğumuz geçici ağı seçin. (Kırmızı işaretli alan)


1.5- Hepsi bu! Eğer geçici ağı sonlandırmak isteseniz netsh wlan stop hostednetwork komutunu girin.


II. YOL: 
3. Parti Program Kullanarak;

        Komut İstemcisi ile oynamak, birşeyler yapmak ve bunun çalışması eğlenceli ama kimileri eğlence değil pratiklik isteyebilir. Bu durumda;

Güncelleme: Altta verdiğim Connectify aracı -ücretsiz sürümünü kullandığınız taktirde- kısıtlamalara sahip. Bu yüzden daha iyi bir alternatif olarak -altta yorumlarda Muhammed Galip Uludağ'ın önerdiği- Wi-Host aracını kullanabilirsiniz. Program kurulum istemiyor. Buradan indirin ve -sağ tıklatıp yönetci olarak- çalıştırın. Ardından SSID/parola belirleyin ve Setup Network butonuna tıklatın.


Son olarak (Internet bağlantınızı da paylaşmak istiyorsanız) yukarıda 1.4 adımını uygulayın.


2.1-  Buradan  Connectify aracını indirip kurun ve bilgisayarınızı yeniden başlatın.

2.2- Aracın ayarları son derece basit. Bir SSID seçin (Ücretsiz sürümde değiştiremiyorsunuz), parola belirleyin ve paylaşacağınız internet bağlantısını seçin. Hepsi bu!

Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item