Gelişmiş Güç Seçenekleri'ne "En düşük işlemci durumu" ve "En yüksek işlemci durumu" Seçeneklerini Eklemek
https://8.enpedi.com/2014/09/gelismis-guc-seceneklerine-en-dusuk.html?m=0
Windows 8 ve 10'da Güç Seçenekleri/İşlemci Güç Yönetimi'ne "En düşük işlemci durumu" ve "En yüksek işlemci durumu" Seçeneklerini Eklemek
Bu yazıda size Güç Seçenekleri/İşlemci Güç Yönetimi altına "En düşük işlemci durumu" ve "En yüksek işlemci durumu" seçeneklerini nasıl ekleyebileceğinizi veya kaldırabileceğinizi anlatacağım. Bu özellikle herhangi bir sebepten dolayı bu seçenekler yoksa eklemek için veya İşlemci Güç Yönetimi'ni başkalarının kurcalamasını istemediğinizde kaldırmak için yararlı olabilir.
- En düşük işlemci durumu; işlemcinizin sistem boştayken enerji tasarrufu sağlamak ve ısınmayı düşürmek adına saat hızını düşürdüğü en düşük (yüzde olarak) düzeydir.
Sisteminizde anlık takılmalar oluyorsa, bir uygulama sürekli yüksek güç istiyorsa bu düzeyi En yüksek işlemci durumu ile aynı yapmak isteyebilirsiniz. (Bu durum güç harcamasını ve ısınmayı maksimuma çeker.) Ancak bu yüzdeyi ne kadar düşük yaparsanız yapın, işlemciniz tasarlandığı boşta bekleme frekansının (Iddle) altına düşmeyecektir.
- En yüksek işlemci durumu; işlemcinizin ihtiyaç olduğunda gerekli performansı sağlamak adına saat hızını yükselttiği en yüksek (yüzde olarak) düzeydir.
Sistem genel ısınmasını azaltmak adına bu düzeyi düşürmek isteyebilirsiniz.
İşlemci Güç Yönetimi ile ilgili Bkz. İşlemci Maks. Saat Hızını Düşürme (Underclocking) Nedir, Nasıl Uygulanır?
Eğer BIOS'da sanallaştırma ile ilgili seçenekler aktifse "En düşük işlemci durumu" ve "En yüksek işlemci durumu" seçenekleri gösterilmez. Bu durumda makaleyi uygulayarak ekleseniz bile işe yaramayacaktır. Altta farklı BIOS'larda sanallaştırma ile ilgili seçenekleri görüyorsunuz;
1- Buradan İşlemci Güç Yönetimi.rar dosyasını indirin.
2- Sisteminizde .rar dosyalarını açacak bir yazılım yüklü olup olmadığına bağlı olarak şunlardan birini yapın;
- Rar dosyalarını açabilen bir yazılım (WinRar, 7-Zip, WinZip vb.) yüklüyse dosyaya çift tıklatmanız ya da sağ tıklatıp kullandığınız yazılıma göre değişebilen seçenekleri kullanmanız yeterli. Dosyaları Masaüstüne ayıklayın.
- Rar dosyalarını açabilen bir yazılım yüklü değilse buradan WinRar ya da buradan 7-Zip programını ücretsiz olarak indirebilirsiniz.
3- Masaüstünde oluşan İşlemci Güç Yönetimi klasörünün içinde 4 adet Kayıt Defteri anahtarı olduğunu göreceksiniz;
- En_düşük_işlemci_durumu_EKLE
- En_düşük_işlemci_durumu_SİL
- En_yüksek_işlemci_durumu_EKLE
- En_yüksek_işlemci_durumu_SİL
4- İhtiyacınız olan Kayıt Defteri anahtarına çift tıklayın ve gereken onayları verin.
İşiniz bittikten sonra Masaüstündeki İşlemci Güç Yönetimi klasörünü ve indirdiğiniz .rar dosyasını silebilirsiniz.