nwindows8

Windows 8 ve 10: Sanal Sabit Disk(ler)i Bilgisayar Açılışında Otomatik Olarak Kullanıma Açmak

          VHD veya VHDX dosyalarını kullanıma açmak bilgisayar literatründe Bağlamak, Mount ya da Attach olarak bilinir. Anlamı bir .vhd veya .vhdx uzantılı sanal diski sisteme bağlayarak kullanıcının kulanımına açılmasıdır. Bunu nasıl yapacağınızı daha önce anlatmıştım:  VHD veya VHDX Dosyalarını Kullanıma Açmak

         Ancak alttaki notlarda da belirttiğim üzere sanal diskler sadece mauel olarak başlatılabilirler. Yani sisteme bağladığınız ve kullandığınız bir sanal diskin bağlantısı bilgisayarı kapattığınızda ya da yeniden başlattığınızda kopacaktır ve her seferinde -üstteki linkte anlattığım yöntemlerle- elle bağlamanız gerekecektir.

          *Yazıda Türkçe yerine İngilizce kısaltmayı tercih etmemin sebebi SSD kısaltmasının Solid State Disk (SSD) ile karıştırılması ihtimalinin çok yüksek olması ve VHD kısaltmasının bilgisayar teknolojilerinde çok bilinen bir kısaltma olması)

Notlar/Uyarılar

  • Sisteme bağlanmış (Mounth veya Attach olarak geçer) bir VHD ya da VHDX dosyası sadece bilgisayar kapatılıncaya ya da yeniden başatılıncaya kadar sisteme bağlı kalacaklardır. Başka bir deyişle bilgisayarı kapatırsanız veya yeniden başlatırsanız bir önceki oturumunuzda sisteme bağladığınız VHD veya VHDX dosyaları otomatik olarak çıkarılacaklardır. (Unmount veya Detach olarak geçer)

  • Önyükleme yöneticisine eklediğiniz (İçinde kurulu işletim sistemi barındıran) sanal sabit diskler hariç
  • Oturumu kapatmanız ya da kullanıcı değiştirmeniz, VHD veya VHDX dosyalarının durumunu değiştirmeyecektir.

Başlayalım...

1- Eğer hali hazırda bilgisayar başlarken otomatik olarak bağlanmasını istediğiniz sanal disk mevcut ise 2. adıma atlayın. Mevcut değilse bir tane oluşturun. Ben örnek olarak Masüstünde, 5 GB boyutunda ve enpedi adında bir VHD oluşturuyorum.


Sanal diski oluşturma aşamasında sanal diske, kullanılma ihtimali olmayan bir harf atamaya özen gösterin. D, E gibi harici medyalar tarafından kullanılma ihtimali olan bir harf atarsanız sorun çıkabilir. Örneğin ben sanal diskime S harfini atıyorum. 

2- Masaüstünde yeni bir Metin Belgesi oluşturun ve alttaki satırları kopyalayıp yapıştırın;

select vdisk file="C:\Users\Nonpasaran\Desktop\enpedi.vhd"
attach vdisk

     Kırmızı ile yazılan alana siz kendi VHD ya da VHDX dosyanızın tam adresini yazacaksınız. Ben 1. adımda açıkladığım üzere Masüstünde ve enpedi adı ile oluşturduğum için bu adres C:\Users\Nonpasaran\Desktop\enpedi.vhd oldu.

-- Sanal diskinize Shift tuşuna basılı tutarken sağ tıklatıp Yol olarak kopyala derseniz tam adresi elde edersiniz.
-- Sanal diski bilgisayarınızda dilediğiniz bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Ama muhafaza ettiğiniz yeri değiştirirseniz metin belgesindeki adresi de değiştirmeniz gerekir

3Metin Belgesi'ne istediğiniz bir isim verip kaydedin. (Metin dosyası olarak .txt ekini değiştirmenize gerek yok) Ben SSD ismini veriyorum.

4- Şimdi Çalıştır'ı açın ve taskschd.msc yazın ve Enter'a basın. Bu Görev Zamanlayıcı'nın açılmasını sağlayacak. Sağ taraftan Görev Oluştur...'a tıklatın.


5- Göreve dilediğiniz bir isim verin, (a) Kullanıcı oturum açmışsa da açmamışsa da çalıştır seçeneğini işaretleyin (b) ve Yapılandır kısmında ise Windows 8'i seçin. (c)


6-  Tetikleyiciler sekmesini açın ve Yeni... butonuna tıklatın.


7- Görevi başlat seçeneğinde Başlarken'i seçin (a) ardından Etkin kutucuğunun işaretli olduğundan emin olun. (b) Tamam butonuna tıklatarak pencereyi kapatın.


8- Eylemler sekmesini seçin ve Yeni... butonuna tıklatın.


9- Eylem kısmında zaten Program başlat seçili olmalı değilse seçin. Ardından Program/komut dosyası kutusuna diskpart yazın. Bağımsız değişkenler kısmına ise /s parametresinin ardına bir boşuk  koyduktan sonra oluşturduğunuz metin belgesinin tam adresini yazın. Hatırlarsanız ben (3. adımda) masaüstünde oluşturmuş ve SSD ismini vermiştim. Dolayısıyla ben buraya
/s C:\Users\Nonpasaran\Desktop\SSD.txt 
komutunu giriyorum. Sizde kırmızı ile yazılan adresin yerine kendi oluşturduğunuz metin belgesinin tam adresini yazacaksınız. (Metin belgesini bilgisayarınızda dilediğiniz bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Ama muhafaza ettiğiniz yeri değiştirirseniz buradaki adresi de değiştirmeniz gerekir) İşinizi bitirdiğinizde Tamam butonuna tıklatarak pencereyi kapatın.


10- Son olarak Koşullar sekmesini ayarlayacağız. Burada Görevi bilgisayar AC gücündeyse başlat seçeneğindeki işareti temizleyin. Tamam butonuna bastığınızda görev oluşturulmuş ve şimdiye kadar yaptığımız bütün ayarlar kaydedilmiş olacak.


11- Kullanıcı hesabı parolanızı girin ve Tamam'a tıklatın. Yanlız burada önemli bir nokta var; Eğer ileride kullanıcı hesabı parolanızı değiştirirseniz görev artık çalışmayacaktır. Bu yüzden yeni parolanızı burada da güncellemeniz gerekiyor.


12- Artık bilgisayarı yeniden başlatıp çalışıp çalışmadığını deneyebilirsiniz...


Altta nakalenin uygulanışını 
bütün aşamalarıyla görebilirsiniz...




Geri Dönüş,

13- Görev Yönetcisi'nde oluşturduğunuz görevi silin.


14- (Tercihe bağlı) Oluşturduğunuz sanal diski silin.  (Silmeden önce sisteme bağlıysa ayırmanız gerekiyor)

İlgili konular


Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item