nwindows8

Windows 8 ve 10: VHD (Virtual Hard Disk) veya VHDX (Hyper-V Virtual Hard Disk) Oluşturmak ve Kullanıma Açmak

          Daha önce Windows 8: Sanal Sabit Diske (VHD) "DualBoot"Kurulum/Windows 10: Sanal Sabit Diske (VHD) "DualBoot"Kurulum adında bir yazı yazmış ve VHD (Virtual Hard Disk) Türkçe adıyla SSD (Sanal Sabit Disk) konusuna sert bir giriş yapmıştık.

          Şimdi ise başa dönüp VHD ve VHDX  temellerinden bahsetmek istiyorum.

          *Yazıda bundan sonra VHD veya VHDX Kısaltmaları kullanılacak. Türkçe yerine İngilizce kısaltmayı tercih etmemin sebebi ise SSD kısaltmasının Solid State Disk (SSD) ile karıştırılması ihtimalinin çok yüksek olması ve VHD kısaltmasının bilgisayar teknolojilerinde çok bilinen bir kısaltma olması)

VHD  ve VHDX nedir?

             VHD biçimi/kavramı, tıpkı bir disk veya disk bölüntüsü gibi yerel dosya sistemlerini barındırma kabiliyetine sahip olan ama aynı zamanda standart disk ve dosya işlemlerini de destekleme kabiliyetine sahip -yani Windows altında sıradan bir klasör veya dosya gibi silebileceğiniz, taşıyabileceğiniz- tek dosya halinde paketlenmiş ve izole edilmiş bir sanal sabit diski belirtir.

             Bu tip bir diskin en büyük avantajı ise taşınabilir ve paylaşılabilir olmasıdır. Örneğin deneme sürecinde olan bir işletim sistemini sanal diske kurabilir ve taşınabilir medyalarla ya da Internetten dağıtabilirsiniz.

             Diğer bir avantajı ise diskinizi hiç bölümlemeden bu sanal disklere işletimi sistemi kurup deneme şansıdır.

             VHD uzantısına sahip diskleri 2400 GB'a (2.34 TB) kadar büyüklükte oluşturabilirsiniz.  Windows 8'de oluşturduğunuz bir VHD, Windows 7 çalıştıran bir bilgisayarda da kullanılabilir olacaktır.

           VHDX formatı ise VHD formatının geliştirilmiş hali ve 64 TB'a kadar büyüklüğü destekliyor. Ancak VHDX sadece Windows 8 ile kullanılabilen bir sanal sabit disk türü. Windows 7 ve daha eski Windows sürümlerinde çalıştırmanız mümkün olmayacaktır.

Notlar/Uyarılar

  • Sisteme bağlanmış (Mounth veya Attach olarak geçer) bir VHD ya da VHDX dosyası sadece bilgisayar kapatılıncaya ya da yeniden başatılıncaya kadar sisteme bağlı kalacaklardır. Başka bir deyişle bilgisayarı kapatırsanız veya yeniden başlatırsanız bir önceki oturumunuzda sisteme bağladığınız VHD veya VHDX dosyaları otomatik olarak çıkarılacaklardır. (Unmount veya Detach olarak geçer)

  • Önyükleme yöneticisine eklediğiniz (İçinde kurulu işletim sistemi barındıran) sanal sabit diskler hariç
  • Oturumu kapatmanız ya da kullanıcı değiştirmeniz, VHD veya VHDX dosyalarının durumunu değiştirmeyecektir.

Bir sanal disk oluşturmak

1-  Yönetimsel Araçlar Menüsü'nü açın ve Disk Yönetimi'ne tıklatın.

2- Disk Yönetimi'nde Sol üstten Eylem mneüsünü genişletin ve SSD Oluştur'a tıklatın.


3- Açılan pencerede Gözat butonuna tıklatarak sanal diski oluşturacağınız lokasyonu gösterin. Bu konum bilgisayarda herhangi bir sürücü ya da klasör olabilir. Bunun için dilediğiniz lokasyona gidin, (1) sanal diskinize bir isim verin (2) ve Kaydet'e (3) tıklatın.


4- Belirlediğiniz lokasyon görüntülenecek. (a) Doğru olup olmadığını denetleyin ardından sanal diskinizin boyutunu ayarlayın, (b)  diskin VHD formatında mı yoksa VHDX formatında mı oluşturacağınızı (c) ve sabit boyutlu mu dinamik olarak genişleyen türde mi olacağını (d) keyfinize göre seçin.


5- Tamam butonuna tıklattığınızda (Üstteki resim) ufak pencere kapatılacak ve oluşturduğunuz sanal diskin tıpkı gerçek diskler gibi Disk Yönetimi'nde görüntülendiğini göreceksiniz. Ancak diskimiz başlatılmamış ve biçimlendirilmemiş durumda.


6- İlk olarak diski başlatmamız gerekiyor.Bunun için en soldaki (Resimde Disk 2 yazan alan) kutuda herhangi bir yere sağ tıklatın, ardından Diski Başlat'a tıklatın


6.1- Bu aşamada diskin nasıl yapılandırılacağını seçmeniz gerekiyor. Sadece Windows 8'de kullanacaksanız GPT'yi seçebilirsiniz ama daha eski bir Windows sürümünde kullanmayı planlıyorsanız MBR'yi seçmeniz daha mantıklı olacaktır.


7- Diski başlattıktan sonra sıra diski biçimlendirmekte. Bunun için ayrılmamış alana sağ tıklatın ardından Yeni Basit Birim'e tıklatın.


7.1- Daha sonra da talimatları takip ederek biçimlendirmeyi tamamlayın. (Eğer takıldığınız bir nokta olursa burada 2.1 adımından itibaren resimli anlatımı var) 


8- Sanal diskin yeni bir sürücü olarak belirdiğini disk yönetiminde göreceksiniz.


9- Bilgisayar penceresinde de tıpkı normal bir disk sürücüsü gibi görüntülenebilecek ve kullanılabilecek. Artık istediğiniz dosyayı içine atabilirsiniz.


10- Bu oluşturup kullanıma açtığımız sanal disk ise aslında bu. Tıpkı bir standart klasör gibi bir harici medyaya kopyalayıp istediğiniz başka bir bilgisayarda kullanabilirsiniz.


İlgili konular


Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item