nwindows8

Windows 8: Yükseltme Sürümü ile Temiz Kurulum Yapmak

Yükseltme sürümü lisans anahtarı ile boş diske temiz kurulum nasıl yapılır?


Windows 8 kurulum medyaları mimarilerine, kabiliyetlerine, form faktörlerine ve lisans kullanım koşullarına göre pek çok farklı şekil alabiliyorlar;


Bu yazıdaki konumuz ise Windows 8 Yükseltme lisans anahtarı ile nasıl boş diske temiz kurulum yapacağınız...


Windows 8.1 yükseltme lisans anahtarınız varsa hiçbir sorun yaşamadan standart temiz kurulum yapabilirsiniz. Bu yazıda anlatılan kısıtlamalar sadece Windows 8 yükseltme lisans anahtarı için geçerlidir.

Yükseltme sürümü lisans anahtarı nedir?


Yükseltme sürümü lisans anahtarı genelde bir alt Windows sürümünden üst Windows sürümüne lisanslı olarak geçmeyi sağlayan bir lisans anahtarı. Ucuz olduğu için tercih ediliyor. Örneğin Windows 8'in ilk yayınlandığı tarihlerde Microsoft alt sürüm Windows lisansına sahip olanlara 29 TL'ye yükseltme sürümü lisansı satmıştı: 29 TL'ye Windows 8 Yükseltmesi: Nasıl Sipariş Edeceksiniz, Nasıl Kuracaksınız?

Altta ise buna örnek başka bir durum görüyorsunuz; Tamamen aynı sürüm (PRO) lisansın Retail olanı 469 TL'ye satılırken tamamen aynı özelliklere sahip hiçbir eksisi olmayan ama lisans kullanım koşulları farklı olan Yükseltme Sürümü 152 TL'ye satılıyor. (9 Ağustos 2014 Vatan Bilgisayar fiyatları)


Peki bit yeniği ne?


Bit yeniği şu: Bu lisansla temiz kurulum yapamıyorsunuz. (Teknik olarak) Yani -etkinleşmemiş olsa bile- kurulum yaparken diskinizde Windows 7, Windows Vista veya Windows XP Service Pack 3 (SP3) yüklü olması gerekiyor. Eğer biçimlendirilmiş bir diske ya da yeni aldığınız boş bir diske kurulum yaparsanız alttaki uyarıyı alıyorsunuz;


Yükseltme sürümü lisans anahtarı ile temiz kullanım legal mi?


Lisans kullanım koşullarına aykırı gibi görünse bile Microsoft bu yazıda anlatacağım yönteme ve benzerlerine kolayca önlem alabilecekken almayarak bir anlamda bu kullanıma izin veriyor. Ayrıca artık temiz Windows 8.1 yüklemesi yapmak için bilgisayarınızda Windows'un daha eski bir sürümünün yüklü olmasına gerek yok. Bu kısıtlama sadece Windows 8 için geçerli. 

Dolayısıyla Microsoft'un Windows 8.1 Yükseltme Anahtarı ile hiç sorunsuz boş diske kurulum yapmanıza izin veriyor olması, Windows 8 Yükseltme Anahtarı ile boş diske kurulum yapamıyor olmanızı sadece teknik bir sorun haline getirmiş oluyor.


1- Windows 8'i UEFI veya normal olarak kurun. Kurulum esnasında lisans istendiğinde daha önce satın almış olduğunuz yükseltme anahtarını girin.


2- Kurulumu tamamladıktan sonra Sistem sayfasını açtığınızda Windows'un etkinleştirilmediğini göreceksiniz;


3- Buradan Windows 8 yükseltme sürümünü temiz kurulumdan sonra etkinleştirme.rar dosyasını indirin ve ayıklayın. Ayıkladığınızda içinden Windows 8 yükseltme sürümünü temiz kurulumdan sonra etkinleştirme.bat adında bir dosya çıktığını göreceksiniz.


4- Bu dosyaya sağ tıklatın ardından Yönetici olarak çalıştır'a tıklatın. Alttaki pencerelerle karşılaşacaksınız. Tamam diyere kapatın ve bilgisayarı yeniden başlatın.



5- Sonuç...



3 ve 4 adımlarının yerine Yenileme'yi de çalıştırabilirsiniz. Bu da aynı sonucu verecektir ancak o zaman temiz kurulum yapmanın bir anlamı kalmıyor. Yine de bilgi olarak bu burada dursun.

Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item