nwindows8

Windows 8 ve 8.1: Lisans Anahtarını Bulmak

Windows 8 veya 8.1'de geçerli olan ya da BIOS'a gömülü OEM lisans anahtarını nasıl bulursunuz?




Sitede Windows kurulumu ve bununla alakalı konuları işleyen
çok fazla makale var. Bu konuda "Kafamız karışıyor hangi makale bana uygun anlamıyorum!" mealinde çok fazla serzenişle karşılaşıyorum. Bu yüzden bütün bu makaleleri kısaca açıkladığım bir ana makale oluşturdum. Siz de kafası karışanlardansanız önce bu makaleyi okuyun: Windows 8 ve 8.1 Kurtarma, Uygulama ve Kurulumları Ana Konu

Windows 8 lisans anahtarı 25 karakterden (harf ve rakam) oluşan bir anahtardır. Bu 25 karakter 5'erli 5 grup halinde sıralanırlar. Bu lisans anahtarının kullanımı ile ilgili daha detaylı bilgi için BkzWindows Lisans Tipleri ve Kullanım Koşulları Nelerdir?

Windows 8'in önyüklü geldiği bilgisayarlarda bu lisans (OEM lisans) anahtarı BIOS'a gömülü olarak bulunur. Bu konuyu burada uzun uzun anlatmıştım: BIOS'a Gömülü Windows Lisans Anahtarı Nedir? 

OEM lisansa sahip bilgisayarlarda yenileme ya da sıfırlama yapmanız gerektiğinde lisans anahtarını ayrıca girmeniz gerekmez. Bu işlemler sırasında BIOS'dan otomatik olarak okunur ve Windows kendiliğinden etkinleşir.

Bu yazıda Windows 8 ve 8.1'de lisans anahtarınızı nasıl öğreneceğinizi anlatacağım...


Windows lisans anahtarı ve Ürün Kimliği farklı şeylerdir. Birbirine karıştırmayın.

Windows'u online olarak satın aldıysanız

1- Windows'u online olarak (Internet üzerinden) satın aldıysanız siparişinize müteakiben size bir onaylama e-postası gönderilir. Buna ek olarak Windows 8'e özellik ekle yoluyla bir yükseltme yaptıysanız (Örneğin Media Center sürümü) Windows lisans anahtarı değişeceğinden bununla ilgili e-postayı kontrol etmelisiniz.

2- İlgili e-postada lisans anahtarınızı bulabilirsiniz;

Windows 8 online satın alma onay e-postası
ve lisans anahtarı
Windows 8 Media Center sürümüne yükseltme onay e-postası
ve lisans anahtarı

Kutulu satın aldıysanız

1- Kutuyu açtığınızda 32 ve 64 bit kurulum DVD'lerinin yanında lisans anahtarınızın yer aldığı bir kart olduğunu göreceksiniz. Lisans anahtarınız burada.

Windows 8 kutulu sürüm lisans anahtarı kartı


Windows 8 önyüklü geldiyse 
veya 
üstteki yöntemlerden biri ile satın aldığınız ve etkinleştirdiğiniz Windows sisteminizde halen yüklü ise

I- Program kullanmadan



Bu yöntemde benim düzenlediğim bir script kullanacağız. Altta alternatif olarak verdiğim programlara göre bu script daha kabiliyetli ve pratik. Bu scripti kullanmanızı tavsiye ediyorum çünkü bu scprit ile hem geçerli lisans anahtarınızı hem de OEM lisans anahtarınızı aynı anda öğrenebilirsiniz. (RW-Everything aracı da aynı kabiliyete sahip) Aynı zamanda bu script ile bir kurulum yapmazsınız ve script sisteminize -size sormadan- hiçbir şey kaydetmez.

1- Buradan Lisans Anahtarımı göster!.rar dosyasını indirin.

2- Sisteminizde rar dosyalarını açacak bir yazılım yüklü olup olmadığına bağlı olarak şunlardan birini yapın;

  • Rar dosyalarını açabilen bir yazılım (WinRar, 7-Zip, WinZip vb.) yüklüyse dosyaya çift tıklatmanız ya da sağ tıklatıp kullandığınız yazılıma göre değişebilen seçenekleri kullanmanız yeterli. Dosyaları Masaüstüne ayıklayın.
  • Rar dosyalarını açabilen bir yazılım yüklü değilse buradan yükleyebilirsiniz.

3- Masaüstünde Lisans Anahtarımı göster!.vbs adında bir dosya oluştuğunu göreceksiniz.


Artık Lisans Anahtarımı göster!.rar dosyasını silebilirsiniz.

4- Lisans Anahtarımı göster!.vbs dosyasına çift tıklatarak çalıştırın.


Bilmediğiniz kodları çalıştırmak sizi rahatsız edebilir ama dosya tamamen güvenilir ve açık kaynaktır. İsterseniz dosyaya sağ tıklatıp Düzenle diyebilir ve içeriğini bir Metin Belgesi'nde görüntüleyebilirsiniz.

5- Bir süre sonra lisans anahtarınız görüntülenecek;


  • Bu script hem geçerli lisans anahtarını (Örneğin Retail) hem de BIOS'a gömülü OEM anahtarı ayrı ayrı görüntüleyebilir.

    Örnekle açıklamak gerekirse; Benim bilgisayarım Windows 8 Core Single Language önyüklü geldi. Doğal olarak bu sürümün lisans anahtarı BIOS'da kayıtı durumda. Ama ben Windows 8 PRO satın alıp onu yükledim ve şu anda onu kullanıyorum. Bu durumda gördüğünüz gibi (Benim durumum için) hem geçerli lisans anahtarı (Windows 8 PRO) hem de BIOS'a gömülü OEM lisans anahtarı listeleniyor. (Resim 1/ Bu durumdaysanız script ilk çalıştırmada OEM lisans anahtarını göstermeyebiliyor. Kapatıp tekrar çalıştırırsanız düzelecektir.)

    Bu örneğin Windows 8 Core Single Language önyüklü gelen bir bilgisayara Windows 7 yüklediğiniz ama sonradan vazgeçip Windows 8 Core Single Language'e geri dönmek istediğinizde lisans anahtarınızı bulmak için yardımcı olacaktır.

  • Eğer bilgisayarınız Windows 8 önyüklü gelmediyse BIOS'da bir anahtar olmadığından OEM Anahtar: kısmında Desteklenmiyor ibaresi yer alacaktır. (Resim 2)


6- Eğer isterseniz Evet butonuna tıklatarak sonucu kaydedebilirsiniz.  Sonuç Windows Lisans anahtarı adıyla masaüstünde bir Metin Belgesi olarak kaydedilecektir. Bu sonucu elle kaydetmek ve ardından etkinleştirme esnasında tekrar elle girmek derdinden sizi kurtaracaktır....


II- RW-Everything ile;


1- Buradan RW-Everything aracının -tercihen- kurulum istemeyen portable versiyonunun en güncel sürümünü indirin.

2- Aracı çalıştırın ve ACPI butonuna tıklatın. Ardından açılan ACPI Table penceresinde MSDM sekmesini seçin. Resimde işaretlediğim alanda lisans anahtarını göreceksiniz.


RW-Everything aracı -aynı benim düzenlediğim script gibi- bilgisayarınıza başka sürüm Windows 8 (Örneğin PRO) yüklemiş hatta bu sürümü bu sürüme ait lisans anahtarı ile etkinleştirmiş olsanız dahi BIOS'dan Windows 8 Core ya da Windows 8 Core Single Language (Artık hangi sürüm önyüklü geldiyse) lisans anahtarınızı okuma kabiliyetine sahip.


III- NirSoft ProduKey ile;


1- Buradan işletim sisteminizle uyumlu (32 bit-64 bit) ProduKey sürümünü indirin. (İndirme bağlantıları sayfanın sonuna doğru yer alıyor)

2- Araç kurulum istemiyor. Sadece çift tıklatarak çalıştırın. Lisans anahtarını resimde olduğu gibi görebileceksiniz.


IV- Belarc Advisor ile;


1- Belarc Advisor'u buradan indirin ve kurun.

2- Program bir süre sisteminizi analiz edecek (Resim 1) ardından sonuçları varsayılan tarayıcınızda gösterilecek. Biraz aşağı inip yazılım lisansları kısmına geldiğinizde lisans anahtarınızı görebileceksiniz. (Resim 2)

Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item