nwindows8

Windows 8 ve 8.1 Kurtarma, Uygulama ve Kurulumları Ana Konu

Windows 7'de Temiz Kurulum ile ilgili 2 tane makale var: BIOS ve UEFI kurulumları.

Oysa Windows 8 bölümünde onlarca Temiz Kurulum/Format makalesi var. Öyle ki bazen ben bile hangisi hangisiydi, neden yazmıştım karıştırabiliyorum. Peki neden böyle oldu?

  • Önce Windows 8 çıktı. Windows 8 Core Single Language (Bundan sonra CSL olarak anılacak) ve Core diye daha önce hiç bilmediğimiz sürümlerle geldi.
  • Ayrıca Windows 8 daha önce sık kullanılmayan UEFI kurulum ve Secure Boot güvenlik standardı ile geldi.
  • Sonra CSL sürümünün bir Türkçe kurulum medyası olmadığı ortaya çıktı. Yani Türkçe Windows 8 CSL önyüklü bir bilgisayar alan kişi kurtarma bölümü zarar görürse tek çaresi bilgisayarı servise göndermek oluyordu. Bu yüzden Türkçe bir CSL ISO'su hazırladım (Türkiye'de ilk defa) ve ihtiyacı olanlara dağıttım.
  • Daha bunlar bitmeden 8.1 sürümü çıktı. (Teknik olarak yeni bir Windows sürümü idi)
  • Windows 8.1'e yükseltmek için hem temiz kurulum hem mağazadan güncelleme seçeneği sunuldu.
  • O bitti 8.1 Güncelleme 1 çıktı.
  • Microsoft ilk defa ISO dosyalarını kayıtsız şartsız indirilmeye sundu.
  • Yetmedi Bing ile CSL çıktı. 
  • O da yetmedi WIMBoot kurulum çıktı...

Dolayısyla Microsoft'un kafa karışıklığı yüzünden onlarca makale yazmak zorunda kaldım. Şimdi siteye yeni gelen bir kullanıcı arama yaptığında bütün bunlarla karşılaşıyor ve doğal olarak kafası karışıyor hangi makalenin kendisine hitap ettiğini anlamakta zorlanıyor. Bu yüzden bütün bu makaleleri kısa kısa açıklamaları ile buraya toplamayı uygun buldum. Böylece kendinize uygun makaleyi daha rahat bulacaksınız...

Kurulum Medyası Edinme/Etkinleştirme


  • Gerekli kurulum dosyalarını ilk linkten yararlanarak edinebilirsiniz. Ayrıca etkinleştirme ile ilgili sorununuz varsa ayrıntılı açıklamalar var.
  • Lisans anahtarınızı öğrenmek istiyorsanız 2. linkten yararlanın.
  • -Lisans anahtarı hakkında daha fazla bilgi için ise 3. linki kullanın...

Kurulum medyası hazırlama...

Normal (Klasik/BIOS/MBR kurulumu olarak da geçer) kurulum için ve UEFI kurulum için kullanacağınız medyalar birbirinden farklıdır.


  • Medyanız DVD formatında ise fark etmez
  • Klasik kurulum için hazırlanmış bir USB flash sürücü ile UEFI kurulum yapamazsınız ancak UEFI kurulum için hazırlanmış bir USB flash sürücü ile her 2 kurulumu da yapabilirsiniz. Bu yüzden USB flash sürücü kullanacaksanız UEFI uyumlu hazırlamanız daha mantıklı olur.

BIOS Ayarları...

Çoğu yeni kullanıcı için bilgisayarı bir önyüklenebilir medyadan önyüklemek korkutucu bir deneyim olarak görünür hatta bu konuda hiçbir fikirleri yoktur. Bu seviyedeki kullanıcıların dahi anlayacağı basitlikte burada anlattım;


Öte yandan Windows 8 ile beraber gelen Secure Boot ve UEFI/BIOS kurulumun bağlı olarak değiştirmeniz gereken ayarlar olabilir. Bunları da burada anlattım:


BIOS kurulum - UEFI kurulum konusu...



Kurulum (Install)


Bir bilgisayarı Windows yüklü çalışır hale getirmenin 2 yolu vardır: Windows'u yüklemek (Install) ve Windows'u diske uygulamak (Deploy)

Windows'u yüklemek için bir kurulum medyası kullanılır ve bu kurulum medyası bir kurulum sihirbazına sahiptir. Bu sihirbazı kullanarak kurulum medyasının içinde bulunan install.wim ya da install.esd dosyası diske uygulanır. Aslında Windows'u diske uygulamakla kurmak arasında ki tek fark budur. Yani kurulum medyası aslında sizin yerinize uygulama (Deploy) yapan bir sizihirbazdır.

Windows'u diske uygulamada (Deploy) ise elinizdeki imajı kendiniz komutlarla uygularsınız. Bu çok daha esnek bir yöntemdir çünkü çeşitli kişiselleştireme, dil ekleme vs. gibi özelleştirmelere izin verir. Ayrıca kurtarma bölümü oluşturmanız gerektiğinde Deploy seçeneğini kullanırsınız. Bu sebeplerle daha çok sistem yöneticilerinin, teknik servislerin ve sistem üreticilerinin (OEM) tercih etiği bir yöntemdir.

  • Temel konular. Windows 8 kurulumu ile ilgili bütün ayrıntılar bu konularda. Daha önce hiç temiz kurulum yapmadıysanız mutlaka okumalısınız.
  • PRO ve CSL sürümleri ile ilgili ekstra dikkat etmeniz gereken ayrıntılar bu konuda. Daha önceden temiz kurulum hakkında deneyiminiz varsa bu konuları okuyun.
  • Bilgisayarınız Windows 8 önyüklü geldiyse Windows 8.1'e güncellemeniz gerekir. Bunu yapmanın çeşitli yöntemlerini bu yazıda anlattım.


  • Bu yazıya artık gerek kalmadı çünkü Microsoft artık bu dosyaları kendisi sunuyor. Yukarıda "Kurulum Medyası Edinme/Etkinleştirme" başlığında linki var.
  • Bu yazıda, kurulum esnasında lisans anahtarının sorulduğu ekranı pas geçmek için uygulayabileceğiniz yöntemlerden biri olan ei.cfg dosyasını kullanmayı anlattım. Ama daha kolay bir yöntem olarak genel lisans anahtarlarından birini de kullanabilirsiniz. Onu da burada ("Etkinleştirme" başlığında) anlattım.

Uygulama (Deploy) 
ve 
Kurtarma Bölümü Oluşturmak...

Kurtarma bölümü oluşturmak için 3, Windows'u Deploy etmek için ise 4 yöntem anlattım. Altlarında açıklamaları var.
  • Bu yöntem ile kullanıcı hesabı oluşturulmuş ve istenilen her türlü özelleştirme, güncelleme, yükleem yapılmış bir Windows'tan alınan imajı kurtarma bölümü ile beraber diske uygulama imkanınız var. Yani bir nevi disk imajı alma ve geri yükleme işleminin kurtarma sürücüsü ile yapılan versiyonu. Bu yöntemi uygulayıp kurtarma bölümü ile Yenileme yaptığınızda kullanıcı hesabınız zaten kurulu ve ayarlanmış olur. Aynı bilgisayarı aynı kişinin kullandığı senaryolar için idealdir.
  • Yukarıdaki yöntemin aksine bu yöntemde kullanıcı hesabı oluşturulmamış olur. Bu yöntemde bilgisayar açıldığında kullanmak için önce kullanıcı hesabı oluşturmanız gerekir. Bilgisayar üreticilerinin kullandığı yöntem budur. Aldığınız her yeni bilgisayarda bu şekilde kurulum bulunur.
  • Bu yöntem ile istediğiniz her marka her model bilgisayara aynı -özelleştirilmiş- imajı kurtarma bölümü ile beraber kurma imkanınız var. Daha çok sistem yöneticilerine hitap eden bir yöntem.
  • Elinizde bir .wim imajı var ve bunu bir diske -kurtarma bölümü olmadan-uygulamak istiyorsunuz. O zaman bu yazıyı uygulayacaksınız.
  • Yardımcı makaleler...
  • Kurtarma bölümünüz sağlam olduğu halde Yenileme ve Sıfırlama çalışmıyorsa bu yazıyı kullanarak onarabilirsiniz...


WIMBoot


DualBoot ve Sanal Makinaya Kurulum...



Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item