nwindows8

WIM Önyüklemesi (Windows Image File Boot/WIMBoot) II : WIMBoot İmajı Oluşturmak

İlk yazıda WIM Önyüklemesi -Bundan sonra WIMBoot olarak geçecek- nedir, ne değildir bunu gördük. Şimdi ise WIMBoot uyumlu bir imajı nasıl hazırlayacağımızı göreceğiz.

WIMBoot kurulum klasik kurulum medyalarıyla yapılamıyor. WIMBoot için kurulum (Install) değil uygulama (Deploy) gerekiyor.


Sitede Windows kurulumu ve bununla alakalı konuları işleyen
çok fazla makale var. Bu konuda "Kafamız karışıyor hangi makale bana uygun anlamıyorum!" mealinde çok fazla serzenişle karşılaşıyorum. Bu yüzden bütün bu makaleleri kısaca açıkladığım bir ana makale oluşturdum. Siz de kafası karışanlardansanız önce bu makaleyi okuyun: Windows 8 ve 8.1 Kurtarma, Uygulama ve Kurulumları Ana Konu

Gereksinimler...


  • Windows 8.1 Güncelleme 1 kurulum medyası

    Güncelleme 1 dahil edilmemiş bir kurulum medyası işinizi görmeyecektir. Eğer elinizde yoksa burada anlattığım şekilde edinebilirsiniz.

  • Geçici Windows kurulumu için kullanabileceğiniz bir bilgisayar.
  • Windows 8.1 Güncelleme 1 yüklü bir bilgisayar
  • Windows PE 5.1 veya üstü...

    Daha önceki yazılarımda indirme bağlantısını verdiğim Windows PE 5.0 ISO dosyası işinizi görmeyecektir. Windows PE medyanızın WIMBoot desteğine sahip olması için 5.1 veya daha üst sürüm olması gerekiyor. Burada vereceğim indirme bağlantısı Windows 10 için olan sürüm ve muhtemelen Windows PE 6.0 olarak adlandırılacak. Maalesef henüz dil paketi çıkmadığı için Türkçeleştiremedim, İngilizce klavye olarak kullanmanız gerekiyor. İndirme bağlantıları: OneDrive | Google Drive

Başlayalım...

I. AŞAMA: Install.wim dosyasından Winre.wim dosyasını ayıklamak ve imajı optimize etmek...


1.1- Şunlardan birini yapın;

  • Elinizdeki Windows kurulum medyası ISO formatında ise çift tıklatarak sanal sürücüye takın. 
  • USB flash sürücü ya da DVD formatında ise bilgisayarınıza iliştirin.

1.2- Kurulum dosyaları içinde bulunan Sources klasörünün içinde install.wim veya install.esd adında bir dosya olduğunu göreceksiniz. Eğer install.wim dosyası varsa 1.6 adımına atlayın. install.esd dosyası varsa 1.3 adımından devam edin.


1.3- Buradan WinReducer Wim Converter'i indirin. (En alttaki Archives bağlantısına tıklatıp 2.5.1.0 sürümünü indirin. Alternatif olarak direkt buradan indirebilirsiniz.) Program kurulum istemiyor. Sadece indirdiğiniz .zip dosyasını ayıklayın ve çalıştırın.

1.4- Sırasıyla şunları yapın;

  1. Open butonuna tıklatın ve install.esd dosyanızı gösterin.
  2. ESD > WIM seçeneğini seçin.
  3. Convert butonuna tıklatın.


1.5- İşlem uzun sürebilir. Bittiğinde install.wim dosyası install.esd dosyanızla aynı klasöre kaydedilecek.


1.6- C sürücünüzde (Dilediğiniz başka bir sürücü de olabilir ama bu taktirde komutlardaki harfleri değiştirmeniz gerekir) WIMBoot adında bir klasör oluşturun ve Install.wim dosyanızı bu klasöre kopyalayın.

1.7- Bir Komut İstemcisi (Yönetici Haklarıyla) açın ve şu komutu girip Enter'a basın:
md C:\monte\Windows

1.8- Bu komut C sürücünüzde monte adında bir klasör ve Windows adında bir alt klasör oluşturacak. Şimdi
Dism /Mount-Image /ImageFile:"C:\WIMBoot\install.wim" /Index:1 /MountDir:C:\monte\Windows
komutunu girip Enter'a basın

1.9- Bu komut Install.wim dosyanızın içeriğini C:\monte\Windows klasörüne monte edecek. Şimdi
attrib –s -h C:\monte\Windows\Windows\System32\Recovery\winre.wim 
komutunu girip Enter'a basın.

1.10- Bu komut Winre.wim dosyasındaki "Sistem dosyası" ve "Gizli dosya" işeretlerini kaldıracak. Şimdi
move C:\monte\Windows\Windows\System32\Recovery\winre.wim C:\WIMBoot\winre.wim komutunu girip Enter'a basın.

1.11- Bu komut Install.wim dosyamızın içindeki winre.wim dosyasını C:\WIMBoot\ klasörüne taşıyacak. Şimdi
Dism /Optimize-Image /Image:C:\monte\Windows /WIMBoot 
komutunu girip Enter'a basın.

1.12- Bu komut Install.wim dosyamızı WIMBoot için optimize edecek. Şimdi
Dism /Unmount-Image /MountDir:C:\monte\Windows /Commit 
komutunu girip Enter'a basın ve yaptığımız değişikliklerin Install.wim dosyamıza kaydedilmesini sağlayın. Bütün bu adımları (1.7.....1.12)  alttaki ekran alıntısında görebilirsiniz.


II. AŞAMA: Imajı uygulama ve yakalama


2.1- 1. bölümde C:\WIMBoot\ klasörüne -winre.wim dosyası ayıklanmış- bir install.wim dosyası ve ayıkladığımız winre.wim dosyasını kaydetmiştik. Şimdi buradaki install.wim dosyasını bir bilgisayara burada anlattığım şekilde uygulayın: Windows İmajlarını Diske Uygulamak | Her Marka/Model Bilgisayara Aynı İmajı Kurmak

2.2- Kurulum esnasında Dil ve bölge ekranına geldiğinizde (Kurulum medyanıza bağlı olarak bu pencere atlanabilir ve bilgisayara bir ad verdiğiniz (Kişiselleştir) ekrana gelebilirsiniz.) ilerlemeyin onun yerine Ctrl + Shift + F3 tuşlarına beraber basın. Bu sistemi Sistem Hazırlama Aracı modunda yeniden başlatacak.


2.3- Masaüstüne ulaştığınızda Sistem Hazırlama Aracı'nı İptal tuşuna basarak kapatın.


2.4-  Bir Komut İstemcisi (Yönetici Haklarıyla) açın ve şu komutu girip Enter'a basın:
Dism /Cleanup-Image /Online /StartComponentCleanup /ResetBase

2.4- İşlem tamamlandığında şu komutu girerek bilgisayarı genelleştirerek kapatın;
C:\Windows\System32\Sysprep\sysprep /generalize /shutdown /oobe


2.5- Bilgisayarı tekrar Windows PE medyasından başlatın ve ilk olarak şu komutları girerek harici sürücünüzün harfini öğrenin;
  • diskpart
  • list volume
  • exit


2.6- Ardından şu komutları sırayla girin;

  • md C:\Recycler\Scratch
  • DISM /Capture-Image /WIMBoot /ImageFile:"U:\install_wimboot.wim" /CaptureDir:C: /Name:"Enpedi WIMBoot" /ScratchDir:C:\Recycler\Scratch


U harfinin yerine WIMBoot uyumlu install.wim dosyanızı kaydedeceğiniz USB sürücünün (Harici disk veya flash sürücü) harfini yazın. (2.5 adımında bulduğunuz harf)


2.7- İşlem bittiğinde USB sürücümüzde WIMBoot kuruluna uygun bir imajımız olacak: install_wimboot.wim


2.8- WIMBoot uyumluşluğunu teyit etmek için yönetici hakları ile açtığınız bir komut sitemcisine şu komutu girin: Dism /Get-ImageInfo /imagefile:U:\install_wimboot.wim /Index:1
Alacağınız yanıt WIM Bootable : Yes olmalı.


U harfinin yerine install_wimboot.wim dosyanızı kaydettiğiniz USB sürücünün (Harici disk veya flash sürücü) harfini yazın.


Bu makalenin diğer bölümleri...



İlgili makaleler...



Yardımcı makaleler...


Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item