nwindows8

Windows İmajlarını Diske Uygulamak | Her Marka/Model Bilgisayara Aynı İmajı Kurmak

Son yazılarımda Windows imajlarını diske uygulama ve kurtarma bölümleri oluşturma ile ilgili konuları anlattım. Bu yazı da onlara benzer bir yazı ancak bu sefer işin içinde Kurtarma Bölümü olmayacak. Sadece Windows'u diske nasıl uygulayacağınızı anlatacağım...

Bu yazıda bu konuda yazacağım bir dizi yazının dördüncüsü. Şimdilik bir planlama yapmadım. Yazılar bittiğinde birbiri ile ilişkilendireceğim....

    Bu makale ile ilk 3 makale arasında ne fark var?

Aslında 2. makale yani Windows 8 ve 8.1: Gizli Kurtarma Bölüntüsü (Recovery Parttion) Oluşturmak (OEM Stili)  ile bu makale bazı yönlerden birbirine oldukça benziyor. Ancak önceki makalelerin aksine bu makale çok sayıda bilgisayardan sorumlu olan IT elemanlarına yönelik. Bu makaleyi uyguladığınızda istediğiniz özelleştirmeleri yapabileceğiniz (Şirket adı, web sistesi ve telefon bilgileri, şirketinize özel masaüstü arka planı, tarayıcı ana sayfası olarak şirket web sistesini belirleme, Windows ile ilgili sayısz özeleştirme ve ayar vs. vs.)  bir imajınız olacak, bu imajı istediğiniz marka/model bilgisayara kurabileceksiniz ve müşterinize veya işyerinizdeki çalışanlara bu şekilde teslim edeceksiniz.
       

Bu makale ne anlatıyor, amacı nedir?

Bu makalede sırasıyla şunları yapacağız;

  1. Bilgisayarımıza Windows 8.1 kuracağız ve kuruluma Dil ve bölge ekranında ara verip Sistem Hazırlama Aracı vasıtasıyla kullanıcı hesabı oluşturmadan Windows'ta oturum açacağız.
  2. Sürücüleri ve Windows güncellemelerini kuracağız.
  3. Kullandığımız 3. parti programları (Örneğin, Chrome, Microsoft Office, Adobe Photosop vs.) yükleyeceğiz. (Sadece kendiniz için kurmak istediğiniz programları yüklemeyin)
  4. Windows ile ilgili yapmak istediğimiz özelleştirmeleri, ayarları ve optimizasyonları yapacağız. (Bu konuda sıkıntı çekeceğinizi sanmam sitede bu konuyla ilgili yüzlerce makale var.)
  5. Her yeni kullanıcı için gerekli olacağını düşündüğünüz doküman, resim, metin vs. gibi dosyalar varsa Masaüstüne kaydedeceğiz.
  6. "Herşey tamam, benim istediğim Windows bu!" dediğimizde 7. adıma geçeceğiz.
  7. Bilgisayarı genelleştirip kapatacağız.
  8. Önyüklenebilir bir Windows PE (WinPE) medyası oluşturacağız.
  9. Bilgisayarı WinPE medyasından başlatarak sistemin bir imajını .wim formatında alacağız.
  10. Aldığımız bu imajı istediğimiz her bilgisayara kuracağız...

- "Peki bunları yaptıktan sonra Sıfırlama yaptığımda ne olacak?"

Yukarıdaki adımları uyguladıktan sonra yenileme veya sıfırlama yapmanız mümkün değil. (Aslında elinizdeki Install.wim dosyası ile yenileme veya sıfırlama yapabilirsiniz ama bunun yerine imajı tekrar uygulamak daha pratik olacaktır)

- "Ama ben sıfırlama yaptığımda tıpkı bilgisayarı ilk aldığımdaki gibi kullanıcı hesabı oluşturulmamış ayarları baştan yaptığım bir Windows olsun istiyorum?"


Bunun için bu makaleyi kullanabileceğiniz gibi önceki 2 makaleyi yani Windows 8 ve 8.1: Gizli Kurtarma Bölüntüsü (Recovery Parttion) Oluşturmak (OEM Stili)  veya Her Marka/Model Bilgisayara Aynı İmajı (Kurtarma Bölümü ile Birlikte) Kurmak kullanabilirsiniz. İki makalede bu gereksiniminizi karşılayacaktır.

- "Ama ben her marka her model bilgisayara yükleyebileceğim bir özelleştilmiş imaj olsun istiyorum?"

İşte o makale bu makale. Ayrıca "Kurtarma bölümü olsun, bir daha uğraşmayayım kullanıcı kendisi Yenileme/Sıfırlama yapsın" diyorsanız bu makalenin kurtarma bölümü olan versiyonunu kullanabilirsiniz.

Gereksinimler...
  • Bilgisayara kuracağınız bir imaj. (.wim formatında)
  • Windows PE medyası. 
  • Bir harici sürücü (Harici disk veya USB flash sürücü)
  • Gerekli scriptler (İndirme bağlantıları 1. adımda, açıklamaları yazının sonunda)

İmaj Konusu...

Burada ne tür bir imaj kullanacağınız tamamen ihtiyaçlarınıza ve durumunuza göre değişkenlik gösterir;

  • Eğer son kullanıcı iseniz ve imajı sadece kendi bilgisayarınızda kullanacaksanız kulanıcı hesabı oluşturulmuş bilgisayara özel sürücülerin yüklendiği bir imaj kullanmayı tercih edebilirsiniz. Bu aynı zamanda bir IT elemanının çalıştığı şirketteki tüm bilgisayarların aynı marka/model olduğu durumlarda tercih edilebilir. Böyle bir imajı burada 1, 2 ve 3. bölümleri uygulayarak elde edebilirsiniz...
  • Eğer çok miktarda ve farklı donanımlara sahip bilgisayarlarla uğraşıyorsanız o zaman her bilgisayara uyacak bir imaj oluşturmanız gerekir. Bu imajı burada  2 ve 3. bölümleri uygulayarak elde edebilirsiniz...
  • Ayrıca isterseniz (Bilgisayarınız bir Kurtarma Bölümü ile geldiyse) kurtarma bölümündeki Install.wim imajını da kullanabilirsiniz.


Oluşturduğunuz imajın hangi tip bir sistemde (UEFI veya BIOS) oluşturulduğunun bir önemi yoktur. Aynı imajı ister UEFI ister BIOS olarak diske uygulayabilirsiniz...


1- İmajınızı UEFI olarak uygulayacaksanız DEPLOY-UEFI dosyasını, BIOS olarak uygulayacaksanız DEPLOY-BIOS dosyasını indirin. (Eğer 6. adımı uygulayacaksanız bu dosyalara ihtiyacınız olmayacak)

2- Sisteminizde .rar dosyalarını açacak bir yazılım yüklü olup olmadığına bağlı olarak şunlardan birini yapın;

  • Rar dosyalarını açabilen bir yazılım (WinRar, 7-Zip, WinZip vb.) yüklüyse dosyaya çift tıklatmanız ya da sağ tıklatıp kullandığınız yazılıma göre değişebilen seçenekleri kullanmanız yeterli. Dosyaları Masaüstüne ayıklayın.
  • Rar dosyalarını açabilen bir yazılım yüklü değilse buradan WinRar ya da buradan 7-Zip programını ücretsiz olarak indirebilirsiniz. 

3- Masaüstünde oluşan DEPLOY-UEFI veya DEPLOY-BIOS klasörünün içinde 3 dosya olduğunu göreceksiniz. Bunları allta resimde görebileceğiniz şekilde bir USB flash sürücü ya da harici diskin kök dizinine atın. Bu dosyalarla ilgili ayrıntılı bilgiyi yazının sonunda verdim.


4- 2. bölümde oluşturduğunuz install.wim dosyasını da bu medyaya kopyalayabileceğiniz gibi başka bir medyaya da kopyalabilirsiniz. Ben kolaylık olması açısından aynı USB flash sürücüye kopyalıyorum. (Üstteki resim)

5- Şimdi indirdiğiniz dosyaları ve install.wim dosyasını kaydettiğiniz sürücüyü veya sürücüleri hedef bilgisayara iliştirin ve bilgisayarı Windows PE medyasından başlatın. Ardından tercihinize bağlı olarak 6 veya 7. adımı uygulayın.

6- Eğer hedef bilgisayarda zaten Windows 8-8.1 yüklü ise;


Eğer hedef bilgisayarda zaten Windows 8 veya 8.1 yüklü ise ve disk sizin istediğiniz şekilde (UEFI (GPT) veya BIOS (MBR)) yapılandırılmışsa sadece Windows'un yüklü olduğu sürücüyü biçimlendirmeniz ve imajı bu sürücüye uygulamanız yeterli. Bunun için;

  1. Diskpart yazın ve Enter'a basın.
  2. List volume yazın ve Enter'a basın.
  3. Sürücüler listelenecek. Windows sürücüsünün numarasunı bulun ve Select volume 1 yazın ve Enter'a basın.

  4. 1 yerine sizin Windows sürücünüzün numarası gelecek
  5. format quick fs=ntfs label="Windows" komutunu girin ve Enter'a basın.

  6. Label verisini değiştirebilirsiniz. Örneğin Windows yerine OS yazmak gibi...
  7. Exit komutuyla diskpart aracından çıkın ve imajı şu komutla uygulayın: dism /Apply-Image /ImageFile:"F:\Install.wim" /Index:1 /ApplyDir:C:\

  8. F yerine install.wim dosyanızın bulunduğu harici sürücünün harfi, C yerine Windows sürücüsünün harfi gelecek.

7- Eğer hedef bilgisayarın diski boş ise veya silmek istiyorsanız


Eğer hedef bilgisayarın diski boş ise veya sizin kurmak istediğiniz yapılandırmaya uymuyorsa (UEFI/MBR) veya diski bir sebepten dolayı tamamen silip temiz bir sayfa açmak istiyorsanız şunları yapın;

  1. Diskpart yazın ve Enter'a basın.
  2. List volume yazın ve Enter'a basın. Sürücüler listelenecek. Harici sürücünüzün harfini not alın. Bu benim için gördüğünüz gibi C harfi.
  3. İlk olarak diski yapılandırmak için DiskiYapılandır.txt dosyasını çalıştırmamız gerekiyor. Exit komutu ile diskpart aracından çıkın ve şu komutu girin: diskpart /s C:\DiskiYapılandır.txt 


    C harfi yerine DiskiYapılandır.txt dosyasının bulunduğu sürücünün harfi gelecek.
  4. Gördüğünüz gibi Sistem bölümleri, Windows'u kuracağımız bölüm ve depolama için kullanacağımız Data bölümü oluştu. (Üsteki resimler)
  5. Şimdi imajımızı (install.wim) Windows sürücüsüne (W:\) uygulayacak, Windows RE imajını ve önyükleme dosyalarını oluşturacak ve bunları sisteme tanıtacak olan Deploy.bat dosyasını çalıştırmamız gerekiyor. Bunun için şu komutu girin; C:\Deploy C:\Install.wim

    • Üstteki komutta ilk C harfinin yerine Deploy.bat dosyasının bulunduğu sürücünün harfini, 2C harfinin yerine install.wim dosyasının bulunduğu sürücünün harfini yazacaksınız. Eğer benim gibi 2 dosyada aynı sürücüde ise harfler aynı olacak.
    • Dikkat!!! Bu komutu girmeden önce eğer Install.wim dosyanızın bulunduğu sürücünün harfi C dışında bir harf ise (List Volume komutuyla harici sürücümüzün harfini öğrenmiştik) indirdiğiniz Deploy.bat dosyasına sağ tıklatıp Düzenle deyin ve ardından resimde işaretlediğim harfi bu yönde düzenleyin. Yani Install.wim dosyanızın bulunduğu harici sürücünün harfi örneğin, F ise buraya C yerine F yazacaksınız:

  6. Son olarak SistemBölümünüGizle.txt dosyasını çalıştırmak için şu komutu girin; diskpart /s C:\SistemBölümünüGizle.txt

  7. harfi yerine SistemBölümünüGizle.txt dosyasının bulunduğu sürücünün harfi gelecek.

8- Artık komut istemcisini kapatarak Windows PE ortamından çıkabilir ve bilgisayarı Windows ortamından başlatabiliriz.

9- Bilgisayar yeniden başladığında sürücüler yüklenecek;


10- Sürücülerin yüklenmesi bittikten sonra kurulumu tamamlayın.


11- Hepsi bu!

İndirdiğimiz dosyalarda ne var?

DiskiYapılandır.txt


Bu dosya diskinizi biçimlendirmeye yarıyor. Eğer UEFI kurulum yapıyorsanız diski silip GPT olarak başlatıyor ve şu 5 bölümü oluşturuyor;


  1. (T) WindowsRE
  2. (S) Sistem sürücüsü (EFI)
  3. MSR sürücüsü (Diskpart aracında görüntülenmez)
  4. (W) Windows sürücüsü
  5. (Z) DATA sürücüsü

Burada değiştirme ihtimaliniz olan değerler şunlar;

  • Select disk - komutu 0 diskini seçiyor. Eğer uygulama yapacağınız disk farklı ise bu numarayı değiştirin.
  • create partition efi size=100 - Bu komut EFI bölümünü 100 MB olarak ayarlıyor. Ancak diskiniz Advanced Format 4Kn (Gelişmiş Formatlı 4K Sektörü) disk ise 100 değerini 260 olarak değiştirin. Advanced Format 4Kn hakkında detaylı bilgiyi burada bulabilirsiniz.
  • create partition primary size=102400 değeri Windows sürücüsünü 100 GB olarak ayarlıyor artan alan ise DATA bölümüne kalıyor. Bu değer 320 ve 500 GB büyüklüğündeki diskler için ideal ama diskiniz 750 GB ise 153600 (150GB), 1 TB ve üzeri ise 204800-256000 (200-250GB) arası değerlerle değiştirebilirsiniz. Ancak bundan büyük yapmayın. Sebebi için: Bilgisayarlarda Tanımlanamayan Yavaşlık Problemleri ve Yanlış Disk Yapılandırılmaları

Eğer BIOS kurulum yapıyorsanız diski silip MBR olarak başlatıyor ve şu 3 bölümü oluşturuyor;


  1. (S) Sistem (Sistem Ayrıldı)
  2. (W) Windows sürücüsü
  3. (Z) DATA (Depolama) sürücüsü

Burada değiştirme ihtimaliniz olan değerler şunlar;
  • Select disk - komutu 0 diskini seçiyor. Eğer uygulama yapacağınız disk farklı ise bu numarayı değiştirin.
  • create partition primary size=102400 değeri Windows sürücüsünü 100 GB olarak ayarlıyor artan alan ise DATA bölümüne kalıyor. Bu değer 320 ve 500 GB büyüklüğündeki diskler için ideal ama diskiniz 750 GB ise 153600 (150GB), 1 TB ve üzeri ise 204800-256000 (200-250GB) arası değerlerle değiştirebilirsiniz. Ancak bundan büyük yapmayın. Sebebi için: Bilgisayarlarda Tanımlanamayan Yavaşlık Problemleri ve Yanlış Disk Yapılandırılmaları

Deploy.bat


Buradaki komutlar ve açıklamaları şunlar;

  • dism /Apply-Image /ImageFile:"C:\Install.wim" /Index:1 /ApplyDir:W:\ (Bu komut Dismount aracına harici sürücümüzdeki (C:\) Insall.wim dosyasını Windows sürücüsüne (W:\) uygulamasını söyler)
  • W:\Windows\System32\bcdboot W:\Windows /s S: (Bu komut önyükleme için gerekli dosyaları Sistem sürücüsüne kopyalar)
  • md T:\Recovery\WindowsRE (Bu komut T sürücüsünde Recovery\WindowsRE adında bir klasör oluşturur)
  • xcopy /h W:\Windows\System32\Recovery\Winre.wim T:\Recovery\WindowsRE\ Bu komut Windows sürücüsündeki WinRE imajını Recovery\WindowsRE klasörüne kopyalar
  • W:\Windows\System32\Reagentc /Setreimage /Path T:\Recovery\WindowsRE /Target W:\Windows (Bu komut sisteme kurtarma araçları (WinRE) burada der)

KurtarmaBölümleriniGizle.txt


Bu dosyada yer alan komutlar UEFI kurulumda WindowsREBIOS kurulumda ise Sistem bölümünü gizlerler ve bu bölümlere sistem bölümü özelliği verirler. Bu sayede kullanıcı Disk Yönetimi'nde bu bölümlere sağ tıkladığında sadece Yardım seçeneği görünür diğer seçenekler kullanılmaz. Bu dosyada gerekiyorsa Select disk komutu değiştirin.

İlgili makaleler...



Yardımcı makaleler...


Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item