nwindows8

WIM Önyüklemesi (Windows Image File Boot/WIMBoot) I : Genel Bakış



Sitede Windows kurulumu ve bununla alakalı konuları işleyen
çok fazla makale var. Bu konuda "Kafamız karışıyor hangi makale bana uygun anlamıyorum!" mealinde çok fazla serzenişle karşılaşıyorum. Bu yüzden bütün bu makaleleri kısaca açıkladığım bir ana makale oluşturdum. Siz de kafası karışanlardansanız önce bu makaleyi okuyun: Windows 8 ve 8.1 Kurtarma, Uygulama ve Kurulumları Ana Konu

WIMBoot (WIM Önyüklemesi/Windows image file boot) -Bundan sonra sadece WIMBoot olarak anılacak- bilgisayarı direkt olarak sıkıştırılmış Windows İmaj Dosyalarından (WIM) başlatmayı sağlayan yeni bir kurulum teknolojisi.


Baştan söyleyeyim; Bu teknolojinin amacı performansı arttırmak değil Windows'un kurulum için kullandığı disk alanını azaltmak. Hedef kitle ise disk alanı sınırlı ultrabook ve tablet gibi cihazlar. Yani disk alanı sıkıntınız yoksa bu kurulum size göre değil. Siz normal kurulum yapın.

Bu teknolojinin temel amacı Windows'un kurulum için kullandığı disk alanını azaltmak olsa da bunun yanında bazı avantajları daha var;

  • WIMBoot kurulum, imaj dosyalarının diske uygulaması esnasında daha az adıma ihtiyaç duyar.
  • Varsayılan Windows kurulumuna eklediğiniz özelleştirmeler ayrı olarak (custom.wim) saklandığı için yeni özelleştirme veya güncelleme gerektiğinde bunları eklemek daha kolaydır.
  • Yenileme ve Sıfırlama süreci daha az vakit alır.

Notlar | Kısıtlamalar..


  • WIMBoot sadece Windows 8.1 Güncelleme 1'in tüketici sürümlerinde kulanılabilir. (Server sürümlerinde kullanılamaz)
  • WIMBoot tüm mimarilerde (32 Bit, 64 Bit ve ARM) desteklenir. Yani normal kurulumun aksine WIMBoot ile Windows 8.1.1'in 32 Bit mimarisini UEFI olarak kurabilirsiniz.
  • WIMBoot sadece UEFI kurulumu destekler. BIOS kurulumu yapamazsınız.
  • WIMBoot sadece SSD ve eMMC * (Windows HCK compliant) sürücüleri destekler. Hareketli bir elemanı olan bir disk türünü (HDD veya HDD+SSD melez diskler) kullanamazsınız ancak 2. bir sabit sürücü olarak bu tip diskleri sistemde kullanabilirsiniz.
  • WIMBoot kurulumda bazı yedekleme, anti-virüs veya şifreleme programlarını kullanamayabilirsiniz.
  • Bilgisayarı Windows RE medyasından başlatarak çalıştırılan kurtarma seçenekleri kullanılamaz. WIMBoot varsayılan olarak kurtarma bölümünün getirdiği kabiliyetlere sahiptir ve Sıfırlama/Yenileme sadece Images bölümündeki dosyalar kullanılar yapılır. Ek olarak Sıfırlama'da disk tamamen silinmek ve yeniden yapılandırılmak zorundadır.
  • Kasım 2014 (KB3000850) kodlu güncellemeden bu yana 32 GB'tan küçük disk alanına sahip WIMBoot kurulu bilgisayarlarda -Disk alanından tasarruf etmek amacı ile- sadece şu güncellemeler alınır:
    Kullanıcı isterse Microsoft Download Center'dan güncellemeleri elle yükleyebilir.
    • Kritik sistem güncellemeleri.
    • Güvenlik güncellemeleri.
  • 32 GB'tan büyük disklere WIMBoot kurulum yapılmasını Microsoft önermez.

Nasıl Çalışıyor?


Standart bir Windows yüklemesinde oratalama 3 GB boyutundaki install.wim dosyası ayıklanır ve ayıklanmış hali diske kopyalanır. (Yaklaşık 10-12 GB) Bunun yanında bu dosyaların çoğu diske en az 2 defa yazılır. Bunlara ek olarak install.wim dosyasının bir kopyası kurtarma bölümünde depolanır. Bütün bunlar için ise çok fazla disk alanına ihtiyaç duyulur. (Ortalama 20 GB)

Oysa WIMBoot yüklemede sadece sıkıştırılmış install.wim dosyası bir kere yazılır. (Images bölümüne) Windows sürücüsüne ise bir çeşit kısayol olarak düşünebileceğiniz "Pointer" dosyaları yazılır. Bu dosyalar install.wim sıkıştırılmış dosyasının içindeki gerekli dosyalara link oluştururlar. Kullanıcının sonradan yüklediği uygulamalar ise Windows sürücüsüne yazılır. Böylelikle klasik kurulumun aksine hem kurtarma hem de önyükleme için aynı dosya (install.wim) kullanılır.

WIMBoot disk yapısı...


WIMBoot yeni bir bölümleme tablosu kullanıyor. Karşılaştırmak gerekirse;

Windows 8 UEFI kurulum için diskte minimum 5 bölüm olması gerekir: 2 Sistem bölümü (ESP ve MSR), 2 Kurtarma bölümü (Recovery ve WinRE) ve Windows bölümü;


WIMBoot için ise 4 bölüm yeterlidir; * 2 sistem bölümü (ESP ve MSR), Images ve Windows bölümü;


WIMBoot disk yapılandırmasında, install.wim, custom.wim ve WinRe.wim dosyalarının hepsi Images bölümünde bulunurken Windows bölümünde sadece Pointer dosyaları ve kullanıcının sonradan yaptığı değişiklikler (3. parti uygulama yükleme, güncellmeler vs.) bulunur.

* ARM tabanlı cihazlarda MSR bölümüne gerek yoktur.

Yükleme öncesi kişiselleştirmeler;


WIMBoot yükleme öncesi kişiselleştirmeleri destekler. Böylece kurulumdan önce sürücüleri ve Windows güncellemelerini kurabilir, 3. parti programları (Örneğin, Chrome, Microsoft Office, Adobe Photosop vs.) yükleyebilir, Windows ile ilgili yapmak istediğimiz özelleştirmeleri, ayarları ve optimizasyonları yapabilirsiniz.

Ayrıca her yeni kullanıcı için gerekli olacağını düşündüğünüz doküman, resim, metin vs. gibi dosyalar varsa bunları Masaüstüne veya istediğiniz bir lokasyona kaydedebilirsiniz. Yaptığınız bütün değişiklikler oluşturulan her yeni kullanıcı hesabı için varsayılan olarak geçerli olacaktır.

Bütün bu değişiklikler custom.wim dosyasında sıkıştırılarak saklanır.

Güvenlik;


WIMBoot, Secure Boot'u (Güvenli Önyükleme) destekler.

Kurtarma özellikleri;


  • Kurtarma özellikleri (Recovery Partition olarak bildiğiniz özellikler) WIMBoot kurulumda varsayılandır. Bunu için ekstra bir işlem yapmanıza gerek yoktur ve devre dışı da bırakamazsınız.
  • Ancak winre.wim dosyasını yine de sisteme tanıtmanız gerekir.
  • WIMBoot bölünmüş WIM dosyalarını (.swm) desteklemez. 4 GB'tan büyük WIM dosyanız varsa ve bir kurtarma sürücüsü oluşturmak isterseniz Windows bunu WIMBoot'un tanıyabileceği bir şekilde böler.

Bu makalenin diğer bölümleri...



İlgili makaleler...



Yardımcı makaleler...


Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item