nwindows8

Windows 8 ve 8.1: Gizli Kurtarma Bölüntüsü (Recovery Parttion) Oluşturmak (OEM Stili)

Çok uzun zamandır en çok soru/istek aldığım konulardan biri diskteki gizli kurtarma bölümünü nasıl yeniden oluşturabileceğiniz. Ben de bu konuları yazmak, izleyicilerimin bilgi seviyesini -disk yönetimi konusunda- bir seviye yukarıya çekmek istiyordum zaten ama bu tip yazılar diğerleri gibi değil. Örneğin bir Windows ayarını değiştirmek veya eklemek/çıkarmak ile ilgili bir yazının hazırlığını yapmam 1-2 saat yazmam da en fazla 1 saat sürerken bu tip yazıların hazırlanması haftalar, aylar sürebiliyor. Çünkü araştırma ve dokümantasyon süreci, deneme ve test süreci çok çok uzun vakitler alıyor.

Ama Windows 8 ile ilgili yazılarım artık hemen hemen sona geldiği için vaktim var ve Windows 10 çıkıncaya kadar bu tip çetrefilli konuları yazacağım. Bu yazıda bu konuda yazacağım bir dizi yazının ikincisi. Şimdilik bir planlama yapmadım. Yazılar bittiğinde birbiri ile ilişkilendireceğim....


Sitede Windows kurulumu ve bununla alakalı konuları işleyen
çok fazla makale var. Bu konuda "Kafamız karışıyor hangi makale bana uygun anlamıyorum!" mealinde çok fazla serzenişle karşılaşıyorum. Bu yüzden bütün bu makaleleri kısaca açıkladığım bir ana makale oluşturdum. Siz de kafası karışanlardansanız önce bu makaleyi okuyun: Windows 8 ve 8.1 Kurtarma, Uygulama ve Kurulumları Ana Konu
    Bu makale ile ilk makale arasında ne fark var?

Aradaki fark şu: İlk makalede dikkat ederseniz oluşturulmuş kullanıcı hesapları ile birlikte diskin imajını alıyorduk ve sıfırlama yaptığımızda kullanıcı hesaplarımızda aynı imajı oluşturduğumuz andaki gibi geri yükleniyordu. Oysa bu yöntemle kullanıcı hesabı oluşturmadığımız için yaptığımız bütün değişiklikler her yeni kullanıcı hesabı için varsayılan ayar olacak ve sıfırlama yaptığınızda Dil ve bölge ekranından itibaren Windows'u yapılandırmanız ve bir kullanıcı hesabı oluşturmanız gerekecek. Oluşturduğunuz her yeni hesap için (Microsoft veya Yerel Hesap fark etmez. Ancak Microsoft Hesabı kullanıyorsanız ve daha önceden buluta yedeklenmiş tema ayarlarınız varsa tema ayarları buluttan senkronize edildiğinde değişecektir.) alttaki 2, 3, 4 ve 5. adımlarda yaptığınız bütün değişiklikler varsayılan ayar olacak. Yani bu yöntem yeni bilgisayarlarda olan Kurtarma Bölümü ile tamamen aynı işlevi görecek.

Bu makale ne anlatıyor, amacı nedir?

Bu makalede sırasıyla şunları yapacağız;

  1. Bilgisayarımıza Windows 8.1 kuracağız ve kuruluma Dil ve bölge ekranında ara verip Sistem Hazırlama Aracı vasıtasıyla kullanıcı hesabı oluşturmadan Windows'ta oturum açacağız.
  2. Sürücüleri ve Windows güncellemelerini kuracağız.
  3. Kullandığımız 3. parti programları (Örneğin, Chrome, Microsoft Office, Adobe Photosop vs.) yükleyeceğiz. (Sadece kendiniz için kurmak istediğiniz programları yüklemeyin)
  4. Windows ile ilgili yapmak istediğimiz özelleştirmeleri, ayarları ve optimizasyonları yapacağız. (Bu konuda sıkıntı çekeceğinizi sanmam sitede bu konuyla ilgili yüzlerce makale var.)
  5. Her yeni kullanıcı için gerekli olacağını düşündüğünüz doküman, resim, metin vs. gibi dosyalar varsa Masaüstüne kaydedeceğiz.
  6. "Herşey tamam, benim istediğim Windows bu!" dediğimizde 7. adıma geçeceğiz.
  7. Bilgisayarı genelleştirip kapatacağız.
  8. Önyüklenebilir bir Windows PE (WinPE) medyası oluşturacağız.
  9. Bilgisayarı WinPE medyasından başlatarak sistemin bir imajını .wim formatında alacağız.
  10. İmaj alma işlemi bittikten sonra bilgisayarı normal olarak başlatıp kurulumu tamamlayacağız.
  11. Diskimizde, oluşan .wim dosyasının büyüklüğüne uygun bir kurtarma bölümü oluşturup .wim dosyasını bu bölüntüye atacağız.
  12. Windows'a "Sıfırlama'da kullanacağın medya işte bu .wim dosyası!" diyeceğiz.
  13. Kurtarma bölümünü gizleyeceğiz.

- "Peki bunları yaptıktan sonra Sıfırlama yaptığımda ne olacak?"

Yukarıdaki adımları uyguladıktan sonra sıfırlama yaparsanız kurulumu Dil ve bölge ekranından başlayarak tamamlayacaksınız (7. bölümdeki videoyu izleyin) ve bilgisayarınızda oluşturacağınız her hesap için 2, 3, 4 ve 5. adımlarda yaptığınız bütün değişiklikler varsayılan ayar olacak.

- "Ama ben sıfırlama yaptığımda tıpkı bilgisayarı ilk aldığımdaki gibi kullanıcı hesabı oluşturulmamış ayarları baştan yaptığım bir Windows olsun istiyorum?"


İşte o makale bu makale!

- "Ama ben her marka her model bilgisayara yükleyebileceğim bir özelleştilmiş imaj olsun istiyorum?"

Biraz daha  bekleyeceksiniz...

I. Bölüm: 
WinPE medyası oluşturmak

1.1- Linkte anlattığım şekilde bir Windows PE medyası oluşturun: Windows PE (Windows Preinstallation Environment) Medyası Oluşturmak

II. Bölüm: 
Windows kurulumu ve özelleştirme

2.1- Windows 8.1'i Temiz Kurulum ile yükleyin. Eğer bilgisayarınız destekliyorsa kurulumu UEFI olarak yapın. Burada orijinal Windows 8.1 kurulum dosyalarının indirme linki dahil, etkinleştirme ve kurulum ile ilgili tüm bilgiler var: Windows 8.1 (Core, Core Single Language ve PRO) Kurulum Dosyalarını (ISO) İndirme

2.2- Kurulum esnasında Dil ve bölge ekranına geldiğinizde (Kurulum medyanıza bağlı olarak bu pencere atlanabilir ve bilgisayara bir ad verdiğiniz (Kişiselleştir) ekrana gelebilirsiniz.) ilerlemeyin onun yerine Ctrl + Shift + F3 tuşlarına beraber basın. Bu sistemi Sistem Hazırlama Aracı modunda yeniden başlatacak.


2.3- Masaüstüne ulaştığınızda Sistem Hazırlama Aracı'nı İptal tuşuna basarak kapatın.


Bundan sonra güncellemeler esnasında sisteminiz yeniden başlatılırsa yine Sistem Hazırlama modunda oturum açacaksınız. Sistem Hazırlama Aracı'nı tekrar İptal tuşuna basarak kapatın. Bunun dışında ekstra birşey yapmanıza gerek yok.

2.4- Eksik sürücülerinizi ve bilgisayarınızın üreticisinin sunduğu (Kullandıklarınızı sadece) araçları yüklemeyi tamamlayın. Bunun için bilgisayarınızın üreticisinin Web sistesinde Destek/Support/Download bölümünden yararlanabilirsiniz. Ancak harici ekran kartınız varsa üreticsinin (Nvidia veya AMD) sistesinden en güncel sürücüyü yüklemek daha akıllıca olacaktır.

2.4/a- Windows güncellemelerini yükleyin. Ancak güncellemelerin sürücüleri de ihtiva ettiğini unutmayın. Eğer imajı her bilgisayarda kullanmak istiyorsanız güncellemeleri ya yüklemeyin ya da sürücü içeren güncellemeler dışındaki güncellemeleri yükleyin. Bununla ilgili Bkz.


2.5- "Ben bu programsız yapamam" dediğiniz tüm 3. parti programları kurun.

2.6- Windows ayarları ile ilgili yapmak istediğiniz optimizasyon, kişiselleştirme (Örneğin masaüstü temaları) gibi değişiklikleri yapın.


Bu konuda sıkıntı çekeceğinizi sanmam sitede bu konuyla ilgili yüzlerce makale var.

2.7- Windows'u etkinleştirmeyi unutmayın.

2.8- Tarayıcı ayarlarını (Örneğin tarayıcılarda varsayılan olarak kendi Web sitenizin ana sayfa olmasını istiyorsanız bunu ayarlayın) yapın.

2.9- Diskinizi yapılandırın. Örneğin diskinizde sadece sistem bölümü (C) varsa ve bunu bölüp bir de depolama amaçlı bir (D) bölümü oluşturmak istiyorsanız bunu şimdiden yapın. Ancak şuna dikkat edin; Klasik kurulum yaparsanız diskte oluşturabileceğiniz bölüm sayısı sınırlıdır (4) ve bize ileride kurtarma bölümü olarak kullanacağımız bir bölüm gerekecek. Bu yüzden Sistem Ayrıldı bölümünü engelleyerek kurulum yapabilirsiniz. Bunlara ek olarak disk bölümlemesini doğru oranlarda yapın. Bütün bunlar için alttaki makaleleri okuyun;


2.10- Burada benim aklıma gelmeyen başka değişiklikler yapmak istiyorsanız yapın.


Şunu unutmayın: Burada ne yapıyorsanız bundan sonra bu bilgisayarda oluşturulan her kullanıcı için bu yüklemeler, ayarlar, kişiselleştirmeler varsayılan olacak. Değişiklikleri yaparken bunu göz önünde bulundurun.

2.11- Şimdi 64 Bit Windows 8.1 kurduysanız UserProfile_x64.xml dosyasını, 32 Bit Windows 8.1 kurduysanız UserProfile_x86.xml dosyasını indirin ve bir usb flash sürücünün kök dizinine ya da C sürücüsünün kök dizinine kaydedin. (Bir kerelik kullanılacağı için nerede olduğunun bir önemi yok. Hatta C sürücüsüne kaydederseniz işiniz bittikten sonra silebilirsiniz.)


2.12- Şimdi bir Komut İstemcisi (Yönetici Haklarıyla) açın ve şu komutu girin;

  • C:\Windows\System32\Sysprep\sysprep /generalize /oobe /shutdown /unattend:C:\UserProfile_x64.xml

Bu komut sistemi genelleştirdikten sonra kapatacak.


  • Komutta kırmızı yazılı C harfi yerine indirdiğiniz .xml dosyasını kaydettiğiniz sürücünün harfini yazacaksınız. C sürücüsüne kaydettiyseniz doğal olarak aynı kalacak.
  • Eğer 32 Bit Windows 8.1 kurduysanız ve UserProfile_x86.xml dosysasını indirip kullanıyorsanız x64 yerine x86 yazacaksınız. 64 Bit Windows 8.1 kurduysanız doğal olarak aynı kalacak.


Alttaki video da bu bölüme ait işlemleri içeren bir video seyredebilirsiniz..



III. Bölüm: 
Sistemin imajını almak;

3.1- Linkte anlattığım şekilde sistem sürücüsünün imajını alın: Windows PE (Windows Preinstallation Environment) Medyası ile Sistemin İmajını Almak


2.12 adımında kapattığımız bilgisayarı -üstteki linkte anlatıldığı üzere- Windows PE medyasından başlatmanız gerekiyor. Eğer yanlışlıkla Windows PE medyası yerine normal başlatırsanız 2.12 adımını mutlaka tekrarlamalısınız. 

IV. Bölüm:
Windows kurulumunu tamamlama

4.1- İmaj alma işlemi bittikten sonra bilgisayarı normal olarak başlatın. 2.2 adımındaki ekrana geleceksiniz. Kurulumu tamamlayın. Kurulumu tamamlamak konusunda sıkıntı çekiyorsanız linkte 11. adımdan itibaren devam edebilir ya da 7. bölümdeki videonun 1:20 - 2:20 arasındaki kısmını seyredebilirsiniz; Windows 8 Temiz Kurulum (Format)

4.2- Aldığınız imajı C sürücüsünde görebileceksiniz. Şimdi 5. bölüme geçin.

V. Bölüm: 
Kurtarma bölümünü oluşturma

5.1- 3. bölümde verdiğim linkte görebileceğiniz gibi benim install.wim dosyam 6.34 GB boyutunda oldu. Bu dosyayı depolamak için diskimde kurtarma bölümü olarak kullanacağım 7 GB boyutunda bir bölüm oluşturuyorum. Sizde install.wim dosyanızın büyüklüğüne uygun bir bölüm oluşturun.


  • Bölüme Recovery adını verdim çünkü EFI ile ilgili bir Kurtarma bölümü daha olduğundan (Diskin en başında) Kurtarma adını verdiğimde karışıklık olabileceğini düşündüm.
  • Kurtarma bölümünü aynı diskte oluşturmak zorunda değilsiniz. Örneğin SSD+HDD kullanıyorsanız 2. diskte yani HDD'de oluşturabilirsiniz. Hatta harici bir USB disk bile kullanabilirsiniz. Ancak bu durumda 5. bölümde kullanacağımız komutu bu yönde düzenlemeniz gerekir.

5.2- Ardından bu bölümde Kurtarma adında bir klasör oluşturun ve install.wim dosyasını C kök dizininden bu klasöre taşıyın.


install.wim dosyasını direkt oluşturduğunuz kurtarma bölümünün kök dizinine taşımayın. Sıfırlama işlemi kök dizinde yer alan dosyalar üzerinden yapılamıyor. Bu yüzden Kurtarma adında bir klasör oluşturarak install.wim dosyasını bunun içine kaydetmeniz önemli/şart.

5.3- Oluşturduğunuz kurtarma bölümünün harfini kaldırın. Bu artık bu bölümün bilgisayarda görünmemesini sağlayacak.


5. bölüme ait adımları nasıl yapacağınızı alttaki videoda izleyebileceğinizi gibi bu makaleden de yararlanabilirsiniz; Windows 8: Disk Bölmek



VI. Bölüm: 
Kurtarma bölümünü sisteme tanıtma


Artık bir kurtarma bölümümüz var ve bunu Windows'a tanıtacağız. Ancak bir sorun var: Bu bölümün bir harfi olmadığı için konumu nasıl bildireceğiz?
Bu sorunu farklı bir adres sistemi kullanarak aşacağız. Bu adres sisteminde disk numarası ve bölüm numarasını belirtmemiz gerekiyor. Bunları öğrenmek için yine Diskpart aracını kullanacağız.

6.1-  Bir Komut İstemcisi (Yönetici Haklarıyla) açın ve şunları yapın;

  1. Diskpart yazın ve Enter'a basın.
  2. List disk yazın ve Enter'a basın.
  3. Listelenen disklerden (Notebook kullanıyorsanız genelde tek disk olur ve bunun numarası da 0 (Sıfır) olur) sistemin yüklü olduğu diski seçmek için sel disk 0 yazın ve Enter'a basın. (Disk numarası 0 değilse komuttaki rakamı buna göre değiştirin)
  4. list partition yazın ve Enter'a basın.

6.2- Gördüğünüz gibi benim disk numaram 0 (Sıfır) ve bölüm numaram 6. Bunları not alın. (Sizde farklı olabilir.) (Alttaki resim)


Burada dikkat etmeniz gereken şunlar;

  • Kurtarma bölümünü 2. bir diskte ya da bir harici USB diskte oluşturduysanız disk numarası farklı olacaktır. Disk 1, Disk 2 Disk 3 gibi. Dolayısyla bu değişiklik 5.4 adımındaki komutta kullanacağımız hardisk0 parametresine yansıyacaktır. (harddisk1, hardisk2 vs. gibi...)
  • Kurtarma bölümünün numarasını tespit ederken ise boyutuna bakın. Bu şekilde hata yapmazsınız. Burada bulacağınız rakam 5.4 adımındaki komutta kullanacağımız partition6 parametresine yansıyacaktır. (partition4partition5 vs. gibi...)

6.3- exit yazıp Enter'a basarak Diskpart aracından çıkın.

6.4- Şimdi şu komutu girin ve Enter'a basın.

  • reagentc /setosimage /path \\?\GLOBALROOT\device\harddisk0\partition6\Kurtarma /target C:\Windows /index 1


Kırmızı ile yazılan yerlerde 5.2 adımında bulduğunuz rakamlar olacak. (Alttaki resim)

6.5- Komutun başarılı olduğuna dair bir mesaj alacaksınız.


6. bölüme ait tüm adımları içeren bir videoyu şağıda izleyebilirsiniz...



VII. Bölüm: 
Sonuç!

Artık kurtarma bölümümüzü deneyebiliriz. Bunun için imajı aldığım sırada bilgisayarda yüklü olan programları kaldırdım, ayarları ve optimizasyonları geri aldım ve sıfırlamayı çalıştırdım. Kurtarma bölümümüz doğru çalışıyorsa sıfırlamadan sonra kaldırdığım programların, ayarların ve optimizasyonların aynen imajı aldığım andaki gibi kurulu ve hazır olmaları gerekiyor. Videoda görebilirsiniz...



VIII. Bölüm: 
Çekinceler...

  1. Bu makaleyi uyguladıktan sonra kurtarma bölümünün yer aldığı diskin yapılandırmasını değiştirirseniz bölüm numarası değişeceği için 5. bölümü yeniden uygulamanız gerekecektir.
  2. Kurtarma bölümünü bir harici USB diskte oluşturduğunuz taktirde sıfırlama yaparken harici diskinizin aynı disk numarasını aldığından emin olmalısınız. Örneğin 5. bölümde harici diskinizin numarası 3 olursa ve sonra siz sisteminize bir disk daha eklerseniz sıfırlama yapacağınız zaman harici diskiniz sistemde disk 4 olarak görünecektir. Bu da hata almanız anlamına gelir. Bu durumda 5. bölümü yeniden uygulamanız gerekecektir.
  3. Bilgisayarınız açılmıyorsa ve bilgisayarı bir Windows 8 kurulum medyasından başlatarak sıfırlama yaparsanız sıfırlama kaynağı olarak kurulum medyası kullanılabilir. Bu durumla karşılaşmamak için açılmayan bilgisayarda sıfırlama yapmak için kurulum medyası değil WinRE medyası kullanın.

İlgili makaleler...



Yardımcı makaleler...


Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item