nwindows8

Windows 8 ve 10: Disk Bölmek

Sabit diskinizdeki kullanılan alanı, aynı sabit disk sürücüsü üzerindeki bitişik alanlara daraltarak azaltabilirsiniz. Bunun için yeni bölüm için kullanılabilecek yeni ayrılmamış alan oluşturmak üzere varolan bölümü birimin sonundan daraltmanız ardından bu ayrılmamış alanı biçimlendirerek kullanıma açmanız gerekir.

Daha kolay anlaşılabilir bir şekilde anlatmak gerekirse disk bölmek olarak geçen işlem bir sabit disk sürücüsü üzerindeki alanı (Örneğin 500 GB kapasitede bir sabit disk) fiziksel olmayan, mantıksal yani hayali bölümlere ayırma işlemidir. Bunu yaptığınızda bu bölümler aynı disk sürücüsü üzerinde bulunmalarına rağmen farklı fiziksel sabit sürücülermiş gibi davranırlar. (Örneğin 300 GB + 200 GB gibi)



Disk bölme ve genişletmenin çok daha geniş ve kurallarıyla anlatıldığı
Disklerde Bölme ve Genişletme (Birleştirme) Prensipleri adlı yazımı da okumanızı şiddetle tavsiye ederim. Ayrıca konu ile ilgili bir diğer yazıya da buradan ulaşabilirsiniz: Disk Genişletme


  • Yeni bir bölüntü oluştururken veri kaybı yaşamayacaksınız. Bu işlemi yapabilmek için bilgisayarda Yönetici olarak oturum açmanız gerekmektedir.
  • Disk bölmek 2 aşamalı bir işlemdir: İlk aşamada yeni bir bölüm(ler) oluşturabilmek için diskinizde bir ayrılmamış alan oluşturursunuz, 2. aşamada ise bu ayrılmamış alanı biçimlendirerek kullanıma açarsınız. 
  • Yazıda örnek olarak kullanacağımız disk 60 GB büyüklüğünde ve (Sistem ayrıldı sürücüsü dışında) tek parça C bölümü barındıran bir disk;


I. Aşama: 
Ayrılmamış Alan oluşturmak;

1.1-  Yönetimsel Araçlar Menüsü'nü açın ve Disk Yönetimi'ne tıklatın.

1.2- Açılan Disk Yönetimi konsolunda bölmek istediğiniz bölüme sağ tıklayıp Birimi Küçült deyin.


1.3- Küçültülebilecek alan hesaplanacak, bekleyin.


     
Teoride diskinizde bulunan boş alanın tamamını ayrılmamış alan olarak oluşturabilmeniz gerekir. Ancak pratikte bu -genelde- böyle olmaz. Çünkü sabit disklerde veriler baştan sona sırayla yazılmaz.

Ayrıca ayrılabilecek alan boyutu bir sistem dosyasına rastlayıncaya kadardır. Çünkü sistem dosyaları taşınamaz statüde olduğu için Disk Yönetimi Aracı bu dosyaları taşıyamaz ve küçültülebilecek alanı bu dosyalarn bulunduğu sınırın ilerisine öteleyemez. Alttaki resimlerde diskimizin bir canlandırmasını görüyorsunuz. (Gri hücreler sistem dosyalarını, yeşil ve kırmızı öğeler normal dosyaları temsil ediyorlar) 1. resimde gördüğünüz gibi diskin ortalarında sistem dosyaları var. Bu yüzden aslında kullanılabilecek alan çok daha fazla olmasına rağmen sınır burasıdır
Bu yüzden sadece mavi ile işaretlediğim alanı Ayrılmamış Alan olarak oluşturabilir ve sonrasında burada yeni bölüm(ler) oluşturabilirsiniz. Yazıda oluşturduğumuz E bölümü işte bu mavi işaretli alandır.

Özetlersek; Diskin ortalarında bir sistem dosyası varsa örneğin 500 GB'lık sadece C sürücüsü barındıran bir diskte 400 GB boş alanınız olduğu halde bölünebilen alan örneğin, 100 GB olarak görünebilir. (Resim 2)

Eğer diskin sonunda bir sistem dosyası varsa bölünebilen alan 0 (Sıfır) olarak görünebilir. (Resim 3)

Eğer diskin ortalarında sıradan dosyalar varsa 1.4 adımında, Küçült butonuna tıkladığınızda çok uzun süreler beklemek zorunda kalabilirsiniz. Bunun sebebi size küçültme esnasında maksimum boyut verildiği için ve bu boyut bu dosyaların diskin başına taşınmasını gerektireceği için bu taşıma işleminin yapılıyor olmasıdır. Bekleyin mutlaka bitecektir. (Resim 4)

Bu durumlarla karşılaşmanız durumunda yapabileceklerinizi ise burada anlattım: Diskinizde Boş Alan Olduğu Halde Bölünebilen Alan "0" Olarak Görünüyor ya da İstediğiniz Boyutta Bölünmüyor!

Resim 1
Resim 2
Resim 3
Resim 4

1.4- Yeşil ile işaretlediğim alan oluşturabileceğiniz maksimum Ayrılmamış Alan boyutunu gösteriyor. Mavi ile işaretlediğim alandaki değer ise küçülteceğimiz bölümün (Örneğimizde C) küçültme işleminden sonra hangi boyuta düşeceğini gösteriyor.

Ayrılmamış Alanın (Yeşil alandaki değer) tamamını kullanmak zorunda değilsiniz. Örneğin resimde görünen 30 270 MB ayrılmamış alandan 2 tane 15 GB kapasitede bölüntü oluşturabilirsiniz. Ancak ben tek bir bölüntü oluşturmak istediğimden olduğu gibi bırakıp Küçült butonuna tıklatıyorum.


1.5- 1.3 adımında bahsettiğim etkenlere göre 1-2 saniye ile çok uzun süreler arasında değişebilecek bir süre sonunda Ayrılmamış Alan oluşacak.


II. Aşama: 
Biçimlendirme ve yeni bölüm oluşturma

2.1- Ayrılmamış Alana sağ tıklayın ve Yeni Basit Birim...'e tıklatın


2.2- İleri butonuna tıklatın.


2.3- Eğer ayrılmamış alanı tek bölüm olarak değerlendirecekseniz İleri butonuna tıklatmanız yeterli. 2 veya daha fazla bölüm oluşturacaksanız ilk bölüme atamak istediğiniz kapasiteyi MB cinsinden ayarlayın adından İleri butonuna tıklatın.


2.4- Boşta olan sürücü harflerinden dilediğinizi bu bölüme atayabilirsiniz (İsteğe bağlı- Mavi işaretli bölüm) İstediğiniz gibi olduktan sonra İleri butonuna tıklatın.


2.5- Yeşil ile işaretli alanda yeni bölüme dilediğiniz bir isim verebilirsiniz. Ardından İleri butonuna tıklatın.


2.6- Kısa bir süre sonunda bölüm oluşturulacak ve kullanıma açılacak. Eğer 2.3 adımında bütün ayrılmamış alanı kullandıysanız Disk Yönetimi'ni kapatabilirsiniz. Tamamını kullanmadıysanız 2.7 adımından devam edin.


2.7- Artan Ayrılmış Alan için 2.1.....2.6 adımlarını tekrarlayın.


Sonuç



Altta makalenin uygulanışını gösteren bir video görüyorsunuz...


Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item