nwindows8

Windows 8 Kurulum Medyası Olmadan Bilgisayarı Yenileme/Sıfırlama

 Güncelleme (28 Ocak 2015) Video eklendi - ESD ile ilgili açıklama eklendi...

        Bildiğiniz gibi Windows 8 ile beraber gelen 2 yeni özellik var: Bilgisayarı Yenileme ve Bilgisayarı Sıfırlama.
         Bu yazıda bunları uzun uzun anlatmayacağım çünkü bunu daha önce linklerde anlattım. Konuyla ilgili olan kritik bilgi ise Yenileme ve Sıfırlama'nın Windows kurulum medyasına ya da kurtarma bölümüne ihtiyaç duyması.

           Eğer bilgisayarınız Windows 8 önyüklü gelen bir bilgisayarsa sabit diskinizde mutlaka üreticinin oluşturduğu bir kurtarma bölümü (Recovery Partition) bulunur. Bu tür sistemler Yenileme ve Sıfırlama esnasında gereken dosyaları bu bölümden temin ederler. Ancak bu bölüm zarar görebilir veya silinebilir. Bu durumda Bazı dosyalar eksik. Windows yüklemeniz veya kurtarma medyası bu dosyaları sağlayacak. şeklinde hata alırsınız. (Alttaki resim)

             Eğer Windows 8'i sonradan kendiniz yüklediyseniz zaten Windows 8 kurulum medyanız mevcuttur. Ancak bu gerektiğinde yanınızda olmayabilir (Örneğin bir seyahatte) Bu durumda bu yöntemi uyguladıysanız Windows 8 kurulum medyasına ihtiyaç duymadan Yenileme veya Sıfırlama yapabilirsiniz. Altta süreci gösteren bir videoyu seyredebilirsiniz;




Sitede Windows kurulumu ve bununla alakalı konuları işleyen
çok fazla makale var. Bu konuda "Kafamız karışıyor hangi makale bana uygun anlamıyorum!" mealinde çok fazla serzenişle karşılaşıyorum. Bu yüzden bütün bu makaleleri kısaca açıkladığım bir ana makale oluşturdum. Siz de kafası karışanlardansanız önce bu makaleyi okuyun: Windows 8 ve 8.1 Kurtarma, Uygulama ve Kurulumları Ana Konu



Notlar/Uyarılar...



Gereksinimler...

  • Bilgisayarınızda 64 Bit Windows 8 yüklü ise 64 Bit Windows 8 kurulum medyası, bilgisayarınızda 32 Bit Windows 8 yüklü ise 32 Bit Windows 8 kurulum medyası.
  • Kullanacağınız medyaya ve diskinizin hızına bağlı olarak 2-10 dakika zaman.


Başlayalım...

1- C:\Windows\System32\Recovery yolunu izleyin ve bu klasörde bulabileceğiniz ReAgent.xml dosyasını güvenli bir yere yedekleyin.

2- Bilgisayarınızda dilediğiniz bir lokasyonda (Kullanıcı klasörlerinizi kullanmayın. Yani C:\Kullanıcılar ve alt klasörlerini kullanmayın) dilediğiniz isimde (Türkçe karakter kullanmayın) bir klasör oluşturun. (Ben E sürücümde Yenile isminde bir klasör oluşturuyorum)

3- Windows kurulum medyanız DVD formatında ise optik sürücünüze takın, ISO formatında ise sanal sürücüye takın.

4- Windows optik sürücünüze (Sanal veya gerçek) gidin ve Windows kurulum dosyaları arasında görebileceğiniz Sources klasörü içinde bulunan install.wim dosyasını (En büyük boyutlu dosyadır kolayca bulabilirsiniz) 2. adımda oluşturduğunuz klasöre kopyalayın. (Ben 2. adımda E sürücüsünde Yenileme adında bir klasör oluşturduğum için E:\Yenileme klasörüne kopyalıyorum)


Özet: Sizin ISO dosyanızda Install.wim yerine Install.esd dosyası bulunabilir. Onu kullanın ve yazıyı aynen uygulayın.

Ayrıntı: Bu temelde aynı şeydir sadece ESD formatı daha yüksek sıkıştırma sağlar. Microsoft'un ESD formatını kullanmaya başlamasının sebebi ise WIM olarak paketlendiğinde dosyanın hem FAT32 dosya sisteminin sınırlamalarından biri olan 4 GB dosya boyutunu aşması (USB flash sürücü ile kurulum yapacaksanız. Oysa UEFI kurulum için USB flash sürücünün FAT32 olarak biçimlendirilmiş olması şart) hem de standart DVD'lere sığmaması. 


5- Şimdi Bir Komut İstemcisi (Yönetici Haklarıyla) açın ve alttaki komutu girerek Enter'a basın.

  • reagentc /setosimage /path E:\Yenileme /target C:\Windows /index 1

Sarı arka plan ile vurgulanan alandaki adresi 2. adımda oluşturduğunuz klasörün adresi ile değiştireceksiniz.
Eğer Windows 8, C sürücüsü dışında bir sürücüde kurulu ise Kırmızı arka planla vurgulanan C harfinin yerine bu sürücünün harfini yazacaksınız.


6- Artık Yenileme veya Sıfırlama yaparken Bazı dosyalar eksik. Windows yüklemeniz veya kurtarma medyası bu dosyaları sağlayacak. şeklinde hata almayacaksınız;




Geri Dönüş...

A- 1. adımda yedeklediğiniz ReAgent.xml dosyasını C:\Windows\System32\Recovery klasörüne kopyalayıp yapıştırın.

B- Aynı isimde bir dosya olduğuna dair uyarı alacaksınız. Hedefteki dosyayı değiştir seçeneğine tıklatın.


C- Yönetici onayı istenecek, verin.


D- 2. adımda oluşturduğunuz klasörü içindeki install.wim dosyasıyla beraber silin.

Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item