nwindows8

Windows 8'i Ubuntu ile Beraber Kurmak (DualBoot Kurulum)

        Windows 8 ve Ubuntu'yu dual boot olarak kurarken sorun yaşayan okuyucularımdanm pek çok mesaj alıyorum. Genelde yaptıkları kurulumlar Windows'un açılmaması ile sonuçlandığı için çare arıyorlar. Bu yüzden en basit ve sorunsuz şekilde Windows 8 ve Ubuntu'yu nasıl dual boot kuracağınızı anlatmaya karar verdim.
         Yazıda Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal dağıtımını kullandım. Zaman içinde Ubuntu sürümleri değişecektir mutlaka ama temel aynı kalacaktır...


Sitede Windows kurulumu ve bununla alakalı konuları işleyen
çok fazla makale var. Bu konuda "Kafamız karışıyor hangi makale bana uygun anlamıyorum!" mealinde çok fazla serzenişle karşılaşıyorum. Bu yüzden bütün bu makaleleri kısaca açıkladığım bir ana makale oluşturdum. Siz de kafası karışanlardansanız önce bu makaleyi okuyun: Windows 8 ve 8.1 Kurtarma, Uygulama ve Kurulumları Ana Konu

UYARI!

        Makaleyi sadece MBR disklerde uygulayın. Başka bir deyişle UEFI modunda kurulum yapılmış yani GPT diske sahip sistemlerde (Windows 8 önyüklü gelen neredeyse bütün bilgisayarlarda disk GPT'dir ve UEFI kurulum yapılmıştır) uygulamayın. Çünkü klasik kurulum ve UEFI kurulum arasında önyüklenmeyi sağlayan dosyalar açısından önemli farklar var. Yazıda kullandığımız EasyBCD uyggulamasının ise UEFI desteği yok. UEFI desteği olan benzer bir uygulama da an itibari ile mevcut değil.

          Dolayısyla 29. adımı manuel olarak uygulamak gerekiyor. Bunu nasıl yapılacağını hakkında ise an itibari ile kesin bilgim yok. Müsait bir zamanımda araştırıp yazıyı güncelleyeceğim.

          UEFI ve GPT hakkında daha fazla bilgi için: UEFI Nedir? - Windows 7 ve Windows 8 UEFI Kurulumu Nasıl Yapılır?


Gereksinimler...

  • Ubuntu ISO kalıbı. Buradan indirebilirsiniz.
  • EasyBCD. Sayfanın en altında Non-commercial bağlantısını kullanarak indirebilirsiniz.
  • Yaklaşık 1 saat zaman.


Hazırlık...

a- Windows 8'de oturum açın ve diskinizde Ubuntu'yu kuracağınız bir boş bölüntü oluşturun. Eğer Ubuntu'yu aktif olarak kullanacaksanız tavsiyem minimum 30-40 GB büyüklüğünde olsun. Bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız buradan yardım alabilirsiniz. Ancak dikkat etmeniz gereken bu bölüntüyü biçimlendirmemek. Yani boş alan olarak kalsın. Bu yüzden linkte sadece 1. aşamayı tatbik edin. Eğer önceden var olan bir bölüntüyü kullanmayı planlıyorsanız sağ tıklayarak silin ve öylece bırakın.


b- İndirdiğiniz Ubuntu ISO kalıbını önyüklenebilir olarak bir DVD'ye yazdırın ya da USB flash sürücü oluşturun. DVD'ye yazdıracaksanız bu yazımdan yararlanabilirsiniz. Yazı Windows 7 için ama Ubuntu ISO kalıbı için de aynı adımlar geçerlidir.
     Eğer USB flash sürücü oluşturacaksanız tavsiyem YUMI kullanmanız. Burada nasıl kullanacağınızı anlattım. Alttaki resimde de ISO kalıbını YUMI'ye nasıl göstereceğinizi görüyorsunuz;


c- Son olarak EasyBCD'yi kurun.


Başlayalım...

1- Oluşturduğunuz DVD'yi ya da USB flash sürücüyü bilgisayara iliştirin.

2- Kurulumu Masaüstünden başlatacaksanız 3. adımdan, bilgisayarı DVD ya da USB flash sürücüden önyükleyecekseniz 6. adımdan devam edin.

3- Dosya Gezgini'ni kullanarak DVD ya da USB sürücünüze gidin ve wubi'ye çift tıklatarak kurulumu başlatın.


4- Demo ve tam kurulum seçeneğine tıklatın


5- Şimdi yeniden başlat seçeneğini işaretleyin ve Bitir'e tıklatın. Bu bilgisayarınızı yeniden başlatacak. Bu yüzden Bitir'e tıklatmadan önce kaydetemeniz gereken bir çalışmanız varsa kaydedin. Ardından 7. adımdan devam edin.


6- Bilgisayarı Ubuntu kurulum medyasından (USB veya DVD) başlatın. Bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız buradan yardım alın. Ancak Windows 8 önyüklü gelen bir sistem kullanıyorsanız Secure Boot özelliğini devre dışı bırakmanız gerekebilir.

7-  Bekleyin...


8- Sol taraftan Türkçe (Ya da dilediğiniz dil) seçeneğini seçtikten sonra Ubuntu Kur seçeneğine tıklatın.


9- Bu adım kurulumun püf noktalarından biri. İlk seçeneği seçerseniz Windows 8 ve Ubuntu dual boot kurulur ama Windows 8 önyükleme yöneticisinin yerini Linux'un önyükleme yöneticisi olan GRUB alır. Bu isteyeceğimiz birşey değil çünkü çoğu kullanıcı için GRUB ile uğraşmak oldukça zor olacaktır. Diğer seçenek zaten Windows 8'i kaldırıp Ubuntu kuracağı için bizim işimize hiç yaramaz. Dolayısıyla Başka bir şey seçeneğini seçmeliyiz. Seçin ve Devam Et butonuna tıklatın.


10- Resimdeki benim vurguladığım seçeneği işaretleyin ve Devam Et butonuna tıklatın.


11- Ubuntu'da aynı Windows 8 gibi düzgün çalışabilmek için sistem bölüntüsünden başka ekstra bölüntülere ihtiyaç duyar. Bunlar normalde tıpkı Windows kurulumlarında olduğu gibi kurulum esnasında otomatik olarak oluşturulurlar. Ancak biz -9. adımda "Başka bir şey" seçeneğini seçtiğimiz için bu bölüntüleri bizim oluşturmamız gerekiyor. İlk olarak Windows'daki Sistem ayrıldı bölüntüsünün bir benzeri olan ve önyükleme için kullanılacak bölüntüyü oluşturmamız gerekiyor. Bunun için boş alanı seçin ve sonra Artı (+işareti şeklindeki butona tıklatın. Küçük bir pencere açılacak. Bu bölüntü için 250 MB yeterli. Bölüm türü bölümünde Birincil'i Nasıl kullanılacağı bölümünde de Ext2 Dosya sistemi'ni seçin. Bağlama noktası ise /Boot olacak. Ayarlar tamamlandıktan sonra OK butonuna tıklatın.


12- Boot bölümünün oluştuğunu göreceksiniz.


13- Şimdi takas alanı için kullanılacak bölüntüyü oluşturmamız lazım. Kalan boş alanı seçin ve tekrar Artı (+işareti şeklindeki butona tıklatın.


14- Takas alanını, 32 Bit Ubuntu kuruyorsanız minimum 2 GB, 64 Bit kuruyorsanız minimum 4 GB olarak ayarlayın. Eğer RAM miktarınız 4 GB'tan fazla ise RAM miktarınız kadar olsun. Ben 4 GB yani 4096 MB büyüklüğünde oluşturuyorum. Nasıl kullanılacağı bölümünde Takas Alanı seçimini yapın. Diğer ayarlar ise resimdeki gibi olmalı. Ayarlar tamamlandıktan sonra OK butonuna tıklatın.


15- Takas alanımız da oluştu...


16- Şimdi kök dizini oluşturmamız gerek. Kalan boş alanı seçin ve tekrar Artı (+işareti şeklindeki butona tıklatın.


17- Kök dizini eğer disk alanınız kısıtlıysa 10 GB olarak belirleyebilirsiniz ama tavsiyem 15 GB yapmanız. Bağlama noktasını ise  / olarak ayarlayın. Diğer ayarlar resimdeki gibi. Ayarlar tamamlandıktan sonra OK butonuna tıklatın.


18- Kök dizinimiz de oluştu...


19- Son olarak ana bölüntüyü oluşturmamız gerekiyor. Kalan boş alanı seçin ve tekrar Artı (+işareti şeklindeki butona tıklatın.


20- Büyüklük alanını ellemeyin çünkü bu son bölüntümüz ve kalan bütün alanı kullanacağız. Bağlantı noktası olarak /home seçin ve diğer seçenekleri resimdeki gibi ayarladıktan sonra OK butonuna tıklatın.


21- Gördüğünüz gibi 4 tane bölüntü oluşturduk. İlk 2 bölüntü ise Windows'un kullandığı bölüntüler. Kurulum yapılacak alan olarak ilk oluşturduğumuz yani 250 MB'lık /boot alanını seçeceksiniz. Alttaki açılır menüden bu alanı seçtikten sonra (Mavi okla işaretli) Şimdi Yükle butonuna tıklatın.


22- Artık kurulum başlayacak, Saat dilimi seçimini yapın...



23- Klavye düzenini seçin...


24- Kullanıcı ve Bilgisayar adı, Parola oluşturun.


25- Kurulum esnasında bazı indirmeler ve kurulumlar yapılacak. Bu aşamanın süresi internet bağlantınızın hızına ve sisteminizin performansına göre değişecektir.



26- Kurulum bittiğinde yeniden başlatın...


27- Bilgisayarınız yeniden başladığında Ubuntu'nun değil Windows 8'in yüklenmeye başladığını göreceksiniz. Bu normal. Windows 8'de oturum açın.


28- Windows 8'de oturum açtıktan sonra Disk Yönetimi'ne göz atarsanız Ubuntu ve Windows kurulu bölüntüleri görebilirsiniz.


29- Şimdi c adımında kurduğunuz EasyBCD'yi çalıştırın ve önce Add New Entry sonra da Linux/BSD sekmesini seçin. GRUB 2 seçeneğini seçtikten sonra (a) Name kısmında dilediğiniz bir isim verin. (b) Bu isim bilgisayarı açtığımızda karşılaşacağımız işletim sistemi seçme ekranında görüntülenecek isim olacak.
Drive alanını ise olduğu gibi bırakın. Ancak bu seçim yüzünden sorun yaşarsanız açılır menüyü kullanarak oluşturduğumuz 250 MB'lık Boot bölüntüsünü gösterebilirsiniz. (2. resim) Ayarlar tamamlanınca Add Entry butonuna tıklayın.



30- İşimiz tamam ama her ihtimale karşı kontrol etmek için Edit Boot Menu sekmesini seçin. Burada Windows 8 ve Ubuntu görünmeli ve Windows 8 varsayılan işletim sistemi olmalı.


31- Artık ayarlarımız tamam. Windows 8'i yeniden başlatın.


32- Gördüğünüz gibi artık istediğimiz işletim sistemini seçebiliyoruz. Ubuntu'yu seçiyorum.


33- Ve Ubuntu...


Video...




Ubuntu'yu kaldırmak...

I- Windows 8'de oturum açın.

II- EasyBCD'yi çalıştırın.

III- Edit Boot Menu seçeneğini seçin. (1) Ubuntu girdisini seçin. (2) Delete butonuna tıklatarak Ubuntu girdisini silin. (3) Skip the boot menu seçeneğini seçin. (4) Save Settings butonuna tıklatarak kaydedin.


IV- EasyBCD ile işimiz bitti, kapatın. Ardından Disk Yönetimi'ni açın ve Ubuntu için oluşturduğumuz 4 bölüntüyü silin. Ardından biçimlendirerek kullanıma açın.

Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item