nwindows8

Windows 8 Core Single Language: Temiz Kurulum (Format)

Son güncelleme: (14 Kasım 2014)

         Windows 8'in sürümlerini daha evvel anlatmış ve aralarındaki farkları özetlemiştik: Windows 8 Sürümlerini Karşılaştırın...

        Linkte de görebileceğiniz üzere Windows 8 temel olarak 3 sürüme sahip: Windows 8 (Microsoft bunu "Core yani Çekirdek" olarak adlandırıyor) Windows 8 PRO ve Windows RT.

        Şu anda piyasada Windows 8 önyüklü olarak satılan bilgisayarların büyük çoğunluğu ise Windows 8 Core Single Language sürümüyle geliyor. Bu sürüm adından da anlaşılabileceği üzere Windows 8 Core sürümünün tek dili destekleyen bir alt sürümü. Diğer özellikleri ise Windows 8 Core ile tamamen aynı. Yani tıpkı eskiden Ultimate altı sürüm Windows 7'lerde olduğu gibi hangi dilde geliyorsa o dilde kullanıyorsunuz. Sonradan dil eklemeniz mümkün değil....


Sitede Windows kurulumu ve bununla alakalı konuları işleyen
çok fazla makale var. Bu konuda "Kafamız karışıyor hangi makale bana uygun anlamıyorum!" mealinde çok fazla serzenişle karşılaşıyorum. Bu yüzden bütün bu makaleleri kısaca açıkladığım bir ana makale oluşturdum. Siz de kafası karışanlardansanız önce bu makaleyi okuyun: Windows 8 ve 8.1 Kurtarma, Uygulama ve Kurulumları Ana Konu
       Önemli Güncelleme: (14 Kasım 2014)

Windows 8.1'in çıkışı ile birlikte Windows 8 bir kenara atıldı ve desteklenmiyor. Elinizdeki Windows 8 Core Single Language lisans anahtarı ise Windows 8.1 Core Single Language sürümü için de geçerli. Bu yüzden Windows 8 kurmakla hiç boşuna uğraşmayın direkt Windows 8.1 Core Single Language kurun ve elinizdeki lisans anahtarı ile etkinleştirin. Ayrıca Microsoft artık Core Single Language'de dahil tüm Windows 8.1 sürümlerinin ISOlarını koşultsuz şartsız sitesinden sunuyor. İhtiyacınız olan bütün bilgiler burada: Windows 8.1 (Core, Core Single Language ve PRO) Kurulum Dosyalarını (ISO) İndirme

Yazıyı ise her ihtimale karşın ihtiyaç duyabilecek okuyucular için olduğu gibi bırakıyorum...


         Yine daha önce anlattığım gibi Windows 8 ile Microsoft lisanslama yöntemini değiştirdi ve artık Windows 8 önyüklü gelen bilgisayarların lisans anahtarları kaba bir tabirle BIOS'a gömülü durumda. Bu konu hakkında detaylı bilgiyi burada bulabilirsiniz; BIOS'a Gömülü Windows Lisans Anahtarı Nedir?

        Dolayısla Windows 8'in herhangi bir sürümüyle önyüklü gelen bilgisayarlara Windows 8'i temiz kurulum ile kurmak istediğinizde kurulum başlarken kurulum BIOS'dan lisans anahtarını okuyor ve uyuyorsa siz hiç bu ekranı görmeden ve lisans anahtarı girmeden kurulumu bitiriyorsunuz ve Windows etkinleşmiş oluyor.

        Buradaki kilit nokta ise Temiz Kurulum'da kullandığınız medyanın sürümü ile bilgisayarınızda önyüklü gelen sürümün uyması gerektiği. Örneğin Windows 8 Core sürümü ile gelen bir bilgisayara Windows 8 PRO kurulum medyası ile format atamıyorsunuz. Çünkü BIOS'daki Core sürümüne ait lisans anahtarı PRO sürümü kurulum medyası ile uyuşmuyor ve hata mesajı alıyorsunuz.


       Core (Windows 8) sürümü için çok fazla sorun yok çünkü Windows 8 PRO medyası Core sürümünü de içeriyor ve ufak bir hile ile kullanabiliyorsunuz. Windows 8 PRO sürümünün ISO dosyaları ise MSDN ile bütün üyelerin indirimine açık olduğu için Internette kolayca bulunabiliyor.



Senaryolar...


Bilgisayarınızda Windows 8 Core veya Windows 8 Core Single Language sürümü önyüklü geldi ama siz PRO lisansı aldınız ve Windows 8 PRO sürümünü Temiz Kurulum ile kurmak istiyorsunuz.

      Bu durumda kuruluma geçerseniz BIOS'daki lisans anahtarı uyuşmayacağı için hata mesajı alır  ve ilerleyemezsiniz. Bu sorunu aşmak için yapmanız gerekenleri burada anlattım: Lisans Anahtarı BIOS'a Gömülü Windows 8 Single Language Önyüklü Bilgisayarlarda Lisans Anahtarının Uyuşmaması Sorunu
Bilgisayarınızda herhangi bir Windows 8 sürümü önyüklü geldi ama siz başka bir işletim sistemi yüklemek istiyorsunuz. (Örneğin, Windows 7)
       Bu durumda Windows 8 ile gelen bir başka özellik olan Secure Boot devreye girecek ve kurulumu engelleyecektir. Sorunu çözmek için Secure Boot özelliğini devre dışı bırakmanız ya da kuracağınız işletim sistemini güvenilir işletim sistemi olarak tanıtmanız gerekir. (İkinci şık her bilgisayar BIOS'u için geçerli değildir. Windows 8 önyüklü bir bilgisayarınız olsa dahi bu özelliğe sahip olmayabilirsiniz)

        Bununla ilgili olarak bkz. 
Güvenli Önyükleme (Secure Boot) Nedir? - Windows 8 Yüklü Gelen PClerde Başka İşletim Sistemi Yükleyememe Sorunu

Bilgisayarınız Windows 8 PRO önyüklü olarak geldi ama siz disk terfisi yaptınız ve Windows 8 PRO sürümünü Temiz Kurulum yaparak kullanmak istiyorsunuz.
 Bu durumda bir Windows 8 PRO kurulum medyası bulmak ve burada anlattığım gibi kurulum yapmanız yeterli. Ekstra birşey yapmanıza gerek yok. Kurulum lisans anahtarınızı BIOS'dan okuyacak ve kurulum bittiğinde Windows etkinleşmiş olacak.




          Şimdi gelelim bu makalenin konusuna; Bilgisayarınızda Windows 8 Core Single Language önyüklü geldi ve;


  1. Aynı sürümü kurmak istiyorsunuz

            Temiz kurulum şart değil. Alternatif olarak kurtarma bölüntüsünü kullanabilirsiniz ki yeni kullanıcılar tarafından tecih edilmesi gereken ve en risksiz, sorun çıkma ihtimali en az olan çözümdür. Bu çözümde bilgisayarınız ilk aldığınız ana geri yüklenir ve sürücü yüklemekle uğraşmazsınız. Bunun için: "Notebook"lara Format Atmak (Windows 8 için Güncellendi) 

  2. Disk terfisi yaptınız (Örneğin SSD) ve aynı sürümü kullanmak istiyorsunuz.


             Temiz kurulum şart değil. Alternatif olarak diskinizdeki tüm bölüntülerin bir imajını alarak yeni diskinize yüklersiniz veya eski diski yeni diske klonlarsınız. Bunun avantajı, kurtarma bölüntüsünü muhafaza edeceğiniz için (a) şıkkında anlattığım seçeneği kullanabilecek olmanız. Bunun için Windows 8'in Sistem Görüntüsü Oluşturma Aracı'nı kullanabilirsiniz ama bu araç da sadece sistem bölüntü(ler)inin imajını alacağı için bu imaja kurtarma bölüntüsü dahil olmayacaktır. Eski diskteki bütün bölüntüleri imaja dahil etmek ya da diski klonlamak için Acronis ya da benzeri bir 3. parti araç kullanmalısınız: Acronis True Image: Tüm Kullanım Senaryoları

            Yeni diskiniz eski diskinizden küçük değilse klonlama yapabilir ve bunun için ücretsiz araçlar kullanabilirsiniz: Harddisk Terfisi : İşletim Sisteminin Yeni Diske Aktarmak (Klonlama)


  3. Aynı sürümü Temiz Kurulum ile kurmak istiyorsunuz ya da disk terfisi yaptığınız için Temiz Kurulum yapmaya mecbursunuz.


             Bu durumda yapmanız gereken şey normal Temiz Kurulumdan farklı değil. Ancak ortada bir sorun var:

             Bu sürümü yükleyebileceğiniz bir kurulum medyası henüz mevcut değil. Benim bildiğim kadarı ile de şimdiye kadar Türkçe Windows 8 Core Single Language ISO dosyası ya da DVD'si szımış ve bulunabilir değil. Bu yüzden biraz uğraşarak Türkçe Windows 8 Core Single Language ISO dosyasını oluşturdum. Bunu nasıl oluşturacağınızı size de ayrıca anlatacağım.


Başlayalım,




2- Windows 8 Core Single Language ISO dosyanızı kullanarak bir önyüklenebilir USB sürücü oluşturun (Klasik kurulum içinUEFI kurulumu için) ya da DVD'ye önyüklenebilir olarak yazdırın.


3- Kurulumu alttaki makalelerin birinden yararlanarak tamamlayın;






Çekinceler...


  • Bilinen duruma göre Windows 8 önyüklü gelen bilgisayarlara temiz kurulum yapıldığında -eğer BIOS'da kayıtlı lisans anahtarı ile uyumlu sürüm yüklüyorsanız- lisans anahtarının otomatik olarak BIOS'dan okunması ve Windows'un yine aynı şekilde otomatik olarak etkinleştirilmesi gerekiyor. (Bkz.  BIOS'a Gömülü Windows Lisans Anahtarı Nedir?)
    Ancak benim oluşturduğum ISO'yu -BIOS'unda Core Single Language lisans anahtarı gömülü bir notebookun elimin altında olmaması sebebiyle- deneme imaknım olmadı. Ancak İngilizce ve Rusça Core Single Language sürümünün sorunsuzca çalıştığını biliyorum. Yani muhtemelen sorunsuzca lisans anahtarınız okunacaktır. 
  • Ancak bu sorunla karşılaşmanız durumuna karşı temiz kurulum yapmadan önce lisans anahtarınızı öğrenmenizi şiddetle öneririrm. Ancak burada da bir sorun var. Windows 8'de Windows arayüzüne yansıyan lisans anahtarı ile BIOS'daki lisans anahtarı aynı değil. Bununla ilgili açıklamalar ve lisans anahtarınızı nasıl bulacağınız üstte verdiğim linkte var. 




Windows 8 Core Single Language Türkçe Temiz Kurulum Görüntüleri



Resimlerde de görebileceğiniz üzere oluşturduğum Türkçe ISO, Core Single Language olarak görüntüleniyor. Dil, Konum ve Bölge ayarları tamamen Türkçe. Güncellemelerin yüklenmesinde de bir problem yok.


Windows 8 Core Single Language Türkçe- Hakkında...

Windows 8 Core Single Language Türkçe- Sürüm...

Windows 8 Core Single Language Türkçe- Sistem...

Windows 8 Core Single Language Türkçe- Dil...

Windows 8 Core Single Language Türkçe- Konum...

Windows 8 Core Single Language Türkçe- Bölge...

Windows 8 Core Single Language Türkçe-
Masaüstü fligran (Etkinleştirildiğinde kaybolur)

Windows 8 Core Single Language Türkçe- Güncelleme...

Windows 8 Core Single Language Türkçe- Güncellemeler başarılı...
Windows 8 Core Single Language Türkçe-
Adı üzerinde tek dil destekleyen sürüm. Başka  Dil yükleyemiyorsunuz...

Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item