nwindows8

Windows 8.1 (Core, Core Single Language ve PRO) Kurulum Dosyalarını (ISO) İndirme



Sitede Windows kurulumu ve bununla alakalı konuları işleyen
çok fazla makale var. Bu konuda "Kafamız karışıyor hangi makale bana uygun anlamıyorum!" mealinde çok fazla serzenişle karşılaşıyorum. Bu yüzden bütün bu makaleleri kısaca açıkladığım bir ana makale oluşturdum. Siz de kafası karışanlardansanız önce bu makaleyi okuyun: Windows 8 ve 8.1 Kurtarma, Uygulama ve Kurulumları Ana Konu

Güncelleme: (25 Şubat 2015) Eğer bilgisayarınız BING ile Windows 8.1 sürümü yüklü geldiyse bu sürüme ait kurulum dosyalarını bu yazıdan yararlanarak -en azından şimdilik- indiremezsiniz. BING ile Windows 8.1 sürümü kurulum dosyalarını edinmek, kurulum ve etkinleştirme için Bkz. BING ile Windows 8.1 Türkçe Temiz Kurulum | ISO Dosyasını Edinme!


Yazının başında verdiğim bilgiler kafa karıştırmışa benziyor. Bu yüzden bir açıklama yapma gereği doğdu;

  1. Yazının ilk bölümü sadece bilgi amaçlıdır. Ama kurulum ve etkinleştirme problemleri yaşamamanız için okumanız gerekiyor.
  2. "Beni ayrıntıya boğma ben direkt indireyim" diyorsanız direkt Başlayalım bölümü 1. adımdan devam edin.

Windows kullanıcılarının yıllardır karşılaştığı en büyük zorluklardan biri Windows kurulum dosyalarını edinmek oldu. Microsoft yıllardır korsanla savaş stratejisi çerçevesinde bu dosyaların dağıtımını sınırladı/engelledi.

Windows 8'in çıkması ile beraber bu sorun daha da büyüdü çünkü Windows 8'in piyasada satılan bilgisayarların neredeyse tamamında ön yüklü gelen Windows 8 Core Single Language sürümüne ait kurulum dosyaları hiç ortada yoktu. Bu sorunu çözmek için Türkiye'de bir ilk olarak Internete sızan Rusça Core Single Language sürümünü Türkçeleştirerek isteyene indirme bağlantısı sundum. On binlerce defa indirilen (Benden alıp sonradan dağıtıma sunanları da hesaba katarsak yüz binlerce) bu ISO sayesinde çoğunuz bilgisayarınıza Temiz Kurulum yapabildiniz.

Yine aynı şekilde Windows 8 PRO sürümünü satın alanlarda Windows 8.1 PRO sürümü ISOsunu edinmekte zorlanıyorlardı. Onlara da burada yardımcı oldum: Windows 8.1 PRO Temiz Kurulum Format

Ama artık bu sorunlar kökünden çözüldü. Microsoft çok çok önemli bir gelişmenin olduğu yani .NET platformunu açık kaynak (Open Source) yapılmasıyla aynı gün Windows 8.1 ISOlarını da koşulsuz şartsız indirilmeye sundu. Microsoft'un yeni bir yönetim anlayışına geçtiği günlere denk gelen bu gelişme şüphesiz tüm Windows kullanıcıları için olumlu bir gelişme.


.NET platformunun açık kaynak haline getirilmesinin ne anlama geldiğini merak edenler olacaktır. Bunu basitçe anlatmak kolay değil, konu hakkında belli bir seviyede bilgi sahibi olmayı gerektiriyor. Ama kısaca şöyle söyleyeyim:

Microsoft bu kararı Windows Store'u canlandırmak için aldı. İlk başta tam tersi etki yapacak gibi görünse de kazın ayağı öyle değil. Artık Android veya IOS için yazılan uygulamaları Microsoft Store'a uygulamak çocuk oyuncağı olacak. Böylece bu platformlara uygulama geliştiren programcılar Windows Store için de aynı uygulamayı sunacaklar çünkü adapte etmek ekstra emek gerektirmeyecek. Anlayacağınız ortalık çok karışacak ve Türkiye'de pek yansımaları olmasa da Microsoft'un bu atağı çok çok önemli bir kilometre taşı.

    Notlar...

  • Windows 8.1 ISOlarını indirmek için herhangi bir lisans anahtarına ya da başka bir ön koşula gerek yok.
  • Windows 8'in miadı doldu ısrar etmenin bir anlamı yok direkt Windows 8.1 yükleyin.
  • Elinizdeki lisans anahtarı Windows 8 Core Single Language sürümüne ait ise bu lisans anahtarı ile Windows 8.1 Core Single Language sürümünü etkinleştirebilirsiniz.
  • Elinizdeki lisans anahtarı Windows 8 PRO sürümüne ait ise bu lisans anahtarı ile Windows 8.1 PRO sürümünü etkinleştirebilirsiniz.
  • Eğer bilgisayarınız Windows 8.1 ön yüklü geldiyse ve doğru sürüm ile Temiz Kurulum yaparsanız kurulum b'a gömülü lisans anahtarını otomatik olarak tanıyacak ve Windows kendiliğinden etkinleşecektir.
  • Eğer bilgisayarınız Windows 8 ön yüklü geldiyse ve doğru sürümün 8.1 versiyonu ile Temiz Kurulum yaparsanız kurulum BIOS'a gömülü lisans anahtarını otomatik olarak tanıyabilir de tanımayabilir de. Bu yönde farklı kullanıcı geri dönüşleri geliyor ama en fazla burada anlattığım gibi öğrenir ve elle girip etkinleştirirsiniz.
  • Eğer Windows 8 PRO "Yükseltme Sürümü" lisans anahtarınız varsa (Ülkemizde 29 TL'ye satıldı ve pek çok kişi edindi) ve kurulumdan sonra "....bu ürün anahtarının temiz yüklemeler için değil sadece yükseltme için kullanılabileceğini belirledi" hatası alabilirsiniz. (Windows 8.1 lisans anahtarınız varsa bu sorun sizin için geçerli olmayacaktır) Bu sorunu açmak için buradan yararlanın: Yükseltme Sürümü ile Temiz Kurulum Yapmak

    Uyarı;

Kullanacağımız Media Creation Tool aracında ufak bir hata (Bug) var. Aracı kaydedip çalıştırdığınız lokasyonda (Örneğin masaüstünde olsun) Download adında bir klasör varsa sorgusuz sualsiz, geri dönüştürülemeyecek şekilde klasörü ve içeriğini siliyor. Böyle bir eşleşmenin olması çok zor ama uyarayım.

Bu durumdaysanız ya geçici olarak klasörün adını değiştirin ya da aracı başka bir lokasyona taşıyarak oradan çalıştırın.
Etkinleştime nasıl olacak?

İndirdiğiniz ISO dosyaları ile kuruluma geçtiğinizde alttaki pencere ile karşılaşacaksınız. Peki bu pencereyi nasıl aşacaksınız?


Bazı Windows 8.1 önyüklü gelen bilgisayarlarda lisans anahtarı direkt BIOS'dan okunur ve bu sayfa ile karşılaşmazsnız. Windows'da kendiliğinden etkinleşmiş olur. Sizin de durumunuz bu ise sorun yok :)

Bunun çeşitli yolları var;

  1. Generic Key (Genel anahtar) girerek.
  2. -Lisans anahtarınız Windows 8.1 ise- Kendi anahtarınızı girerek.
  3. Bir ei.cfg dosyası kullanarak.

Windows 8 lisans anahtarınız varsa; 1 ve 3. yoldan dilediğinizi,
Windows 8.1 lisans anahtarınız varsa 1, 2 ve 3. yoldan dilediğinizi kullanabilirsiniz.
Şimdi bunları açıklayayım;

1- Generic Key (Genel anahtar) girerek.

İster Windows 8 ister Windows 8.1 anahtarınız olsun bu aşamayı alttaki Generic Key (Genel anahtar) girerek geçebilirsiniz. Bu anahtarlar Windows'u geçici olarak kulanmanıza izin verirler. (Anahtarlar Microsoft tarafından sağlanan orijinal anahtarlardır ve bu ve benzeri amaçlar için sunulurlar) Böylece kurulumu bitirdikten sonra ister Windows 8 ister Windows 8.1 anahtarınız olsun Windows'u bu anahtarı girerek etkinleştirebilirsiniz...

İşletim sistemi sürümüGenel Anahtar 
Windows 8.1 Professional
GCRJD-8NW9H-F2CDX-CCM8D-9D6T9
Windows 8.1 Core Single Language
Y9NXP- XT8MV- PT9TG- 97CT3- 9D6TC


2- Lisans anahtarınız Windows 8.1 ise kendi anahtarınızı girerek.

  • Bilgisayarınız Windows 8.1 önyüklü geldiyse burada anlattığım şekilde öğrendiğiniz, 
  • Windows 8.1'i ayrıca satın aldıysanız satın alma kanalınıza bağlı olarak size gelen bir e-posta da ya da ürünün kutusunun içinde yazan 

lisans anahtarınızı bu aşamada girebilirsiniz. Ancak bazı durumlarda sorun çıkabilmekte bu yüzden bence 1 ya da 3. yolu tercih edin kurulum bittikten sonra kendi anahtarınızla etkinleştirin.

3- Bir ei.cfg dosyası kullanarak.

Bunu nasıl yapacağınızı alttaki linkte anlattım. Bu seçeneği uygularsanız bu sayfa ile hiç karşılaşmadan kurulumu tamamlar ardından kendi lisans anahtarınız ile etkinleştirirsiniz.


Sonuç:

Windows 8.1 PRO
Windows 8.1 Core Single Language

Başlayalım...


Microsoft, Windows 8.1 için Media Creation Tool aracını sanırım emekli etti. Artık Microsoft web sitesindeki indirme sayfasına gittiğinizde bu araç yerine direkt indirme linki veriliyor. Yine de yarın fikir değiştirirler diye Media Creation Tool aracı anlatımını silmiyorum. Güncel durumda 1.A, 1.B ve 1.C adımlarını uygulamanız yeterli


1- Burada  Medya Oluştur butonuna tıklatarak Media Creation Tool aracını indirin.

  1. Sürüm seçimi yapın; (Windows 8.1 hem PRO hem Home sürümünü içerir.)



  2. Dil seçimi yapın;



  3. Dilediğiniz mimariyi ya da isterseniz her ikisini de indirin.


2- Aracı çalıştırın. (Uyarı kutusunu okumayı unutmayın)

3- Alttaki arayüz ile karşılaşacaksınız.



4- Açılır menüyü kullanarak Dil'i seçin.



5- Açılır menüyü kullanarak sürümünüzü seçin: Türkçe için; Core veya Core Single Language veya PRO



6- Açılır menüyü kullanarak mimariyi seçin.



Hangi mimariyi seçeceğinizin etkinleştirme anlamında bir farkı yoktur. Ancak günümüzde 32 bit mimarisinin sınırlamalarından dolayı 32 Bit mimarisi terk edilmiş durumda. Ayrıca UEFI kurulum yapacaksanız 64 bit şart. Dolayısıyla çok eski 2 GB veya daha az RAMe sahip bir bilgisayarınız yoksa mutlaka 64 bit mimarisini tercih edin.



7- Bütün seçimleri yaptıktan sonra Next butonuna tıklatarak devam edin.



8-  USB flash drive seçeneğini ya da ISO file seçeneğini seçin.



USB flash drive seçeneğini seçmek çok mantıklı değil. ISOyu bir yere kaydedip ardından zaten ister DVDye yazdırabilir ister Usb flash sürücüye atabilirsiniz. Bu yüzden ISO seçeneğini seçin. Ancak yine de USB flash sürücü oluşturmak istiyorsanız;


  • Minimum 4 GB boyutunda bir sürücü bilgisayara iliştirilmiş olmalı. 
  • Sürücü biçimlendirileceği için içinde önemli bir veri olmamalı.

Not: Bu sürücü Windows 7 USB DVD Download Tool'un aksine sürücüyü NTFS olarak değil de FAT32 olarak biçimlendireceğinden sürücüyü direkt UEFI kurulum için kullanabilirsiniz. Ekstra bir işlem yapmanıza veya BIOSda bir ayar yapmanıza gerek yok.





9- ISO dosyası için bir kaydetme konumu seçin.



10- İndirilecek dosya 3 GB civarı olacak. Bu 8 Mbit normal bir ADSL bağlantısı için 1 saate yakın bir süre demek. Bekleyin.



11- İndirme bittiğinde indirme yöneticisi indirilen dosyaların bütünlüğünü kontrol edecek.



12- Bu işlem bittikten sonra ISO dosyası 9. adımda seçtiğiniz konuma kaydedilecek.



13- İsterseniz Open DVD Burner bağlantısına tıklatarak ISO dosyasını DVDye yazdırabilirsiniz. Aksi taktirde Finish butonuna tıklatın.


İlgili konular


Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item