nwindows8

Windows 8 Temiz Kurulum (Format)

Windows yüklemek (Çoğunuz"Format atmak" olarak aşinasınız) çoğu zaman yeni kullanıcılar için korkutucu bir deneyim gibi görünür. Fakat Windows Vista'dan bu yana bu kurulum işlemi oldukça kolaylaşmış ve sıradan 3. parti programların kurulumundan farkı pek kalmamıştır. Bu makaleyi okuduktan sonra eminim ki sizde bunun ne kadar kolay olduğunu anlyacaksınız ve ilk Windows kurulumunuzu kimseye muhtaç olmadan kendiniz yapabileceksiniz. Zaten bu yüklemenin bu kadar basit olması sebebiyle, makalede asıl amaç olarak Windows 8'i nasıl yükleyeceğinizden ziyade, yükleme başlayıncaya kadar ve yükleme esnasında karşılaşılabilecek durumlar ile ilgili okuyucuyu bilgilendirmek hedef alındı. Tavsiyem "Başlayalım" kısmına kadar olan bölümleri daha bir dikkatle okumanızdır. Ayrıca yazının sonunda bütün aşamaları içeren bir video yer alıyor aklınıza takılan bir nokta olursa seyredebilirsiniz...


Sitede Windows kurulumu ve bununla alakalı konuları işleyen
çok fazla makale var. Bu konuda "Kafamız karışıyor hangi makale bana uygun anlamıyorum!" mealinde çok fazla serzenişle karşılaşıyorum. Bu yüzden bütün bu makaleleri kısaca açıkladığım bir ana makale oluşturdum. Siz de kafası karışanlardansanız önce bu makaleyi okuyun: Windows 8 ve 8.1 Kurtarma, Uygulama ve Kurulumları Ana Konu

Microsoft artık indirme linklerini lisans anahtarı istemeden, koşulsuz şartsız kendisi sunuyor. Bu yüzden sağdan soldan ne idüğü belirsiz ISO'ları indirmenize gerek kalmadı. Windows 8 lisans anahtarınız olsa dahi direkt Windows 8.1 kurabilir ve sorunsuzca etkinleştirebilirsiniz. Microsoft'un sunduğu ISOyu indirmek için: Windows 8.1 (Core, Core Single Language ve PRO) Kurulum Dosyalarını (ISO) İndirme

     SİSTEM GEREKSİNİMLERİ;

    • İşlemci1 gigahertz (GHz) veya daha hızlı işlemci ve PAE, NX ve SSE2 desteği
    • RAM1 GB (32 bit) veya 2 GB (64 bit) min.
    • Sabit disk alanı: 16 GB (32-bit) veya 20 GB (64-bit)
    • Grafik kartı:  Minimum DirectX 9 destekleyen WDDM sürücülü bir kart

    İkincil gereksinimler:


    • Dokunmayı kullanmak için, çok noktalı dokunmayı destekleyen bir tablet veya monitör gereklidir 
    • Windows Mağazası'na erişmek ve uygulama indirip çalıştırmak için etkin bir Internet bağlantısı ve en az 1024 x 768 ekran çözünürlüğü gereklidir
    • Uygulamaları kullanmak için en az 1366 x 768 ekran çözünürlüğü gereklidir
    • Internet erişimi
    • Güvenli önyükleme, UEFI v2.3.1 Errata B'yi destekleyen bellenim gerektirir ve UEFI imza veritabanında Microsoft Windows Sertifika Yetkilisi'ne sahiptir
    • Bazı oyunlar ve programlar en iyi performans için DirectX 10 veya daha yükseği ile uyumlu bir grafik kartı gerektirebilir.
    • Bazı özellikler için Microsoft hesabı gerekir
    • DVD izlemek ayrı bir kayıttan yürütme yazılımı gerektirir
    • Windows Media Center lisansı ayrı satılır 
    • BitLocker To Go USB flash sürücü gerektirir (yalnızca Windows 8 Pro)
    • BitLocker Güvenilir Platform Modülü (TPM) 1.2 veya bir USB flash sürücü gerektirir (yalnızca Windows 8 Pro)
    • Client Hyper-V, ikinci düzey adres çeviri yetenekleri (SLAT) ve 2 GB ek RAM'i olan 64 bit bir sistem gerektirir (yalnızca Windows 8 Pro)
    • Windows Media Center'da canlı TV oynatmak ve kaydetmek için bir TV alıcısı gerekir (yalnızca Windows 8 Pro Paketi ve Windows 8 Media Center Paketi)
    • Ücretsiz Internet TV içeriği coğrafi konuma göre değişir, bazı içerikler için ek ücret gerekebilir (Yalnızca Windows 8 Pro Paketi ve Windows 8 Media Center Paketi)




            32 BİT'Mİ YOKSA 64 BİT'Mİ ?


    •  32 bit ve 64 bit arasındaki fark nedir?
    32 Bit ve 64 Bit terimleri, bilgisayarın işlemcisinin bilgileri işleme şekliyle ilgilidir. Windows'un 64 Bit sürümü daha büyük miktarda RAM tanır, 32 Bit sistemden daha verimlidir.

    •  Bilgisayarımda 32 Bit'mi yoksa 64 Bit'mi yüklü?
    Bunu öğrenmek için buradan yardım alabilirsiniz.

    •  64 Bit yükleyebilir miyim/yüklemeli miyim?
    64 Bit Windows 8 yüklemek için, 64 Bit Windows çalıştırabilen bir CPU gerekir. Bilgisayarınıza 4 GB veya daha çok RAM taktığınızda 64 bit işletim sisteminin faydaları ortaya çıkar. Bu gibi durumlarda, 64 bit işletim sistemi daha büyük miktarda belleği 32 bit işletim sistemlerinden daha etkin kullanabildiğinden, aynı anda birkaç program çalıştırırken ve aralarında sık sık geçiş yaparken 64 bit sistem daha iyi yanıt verir.

    •  Peki işlemcim 64 Bit'mi?
    Bunu öğrenmek için buradan yardım alabilirsiniz.

    •  64 bit bir bilgisayarda 32 bit programları çalıştırabilir miyim?
    32 bit Windows için tasarlanan programların çoğu 64 bit Windows'da da çalışır. Bunun istisnaları arasında AntiVirüs programları bulunur. 
    32 bit Windows için tasarlanan aygıt sürücüleri ise, 64 bit Windows çalıştıran bilgisayarlarda çalışmaz.

    •  32 bit bir bilgisayarda 64 bit programları çalıştırabilir miyim?
    Program özel olarak 64 bit Windows için tasarlanmışsa, 32 bit Windows'ta çalışmaz.


    DİKKAT!

    32 bit Windows yüklü bir bilgisayara 64 bit Windows 8 yüklemek için, 64 bit Windows 8 yükleme medyası kullanarak "Temiz" kurulum yapmak zorundasınız. Yani 32 bit Windows'u kaldırarak "Temiz" kurulum yapmadan 64 Bit Windows'a geçemezsiniz.




    UYARILAR/TAVSİYELER

    • Windows 8'i yüklemek için 2 seçenek bulunur: Yükseltme ve Özel. (7. Adım) Yükseltme genelde problemlidir ve uzun sürer. Her ne kadar Microsoft çoğu zaman yükseltmeyi tavsiye etse de ben yükseltme seçeneğini tercih edeni görmedim. Bu yüzden bundan sonrası Özel yükleme hakkında olacak.
    • Özel yükleme program ve ayarlarınızı siler. Ayrıca, Windows'un kurulu olduğu diski yada bölüntüyü silmeye yada biçimlendirmeye karar verirseniz  (8. Adım)  programlar, dosyalar ve ayarlar dahil olmak üzere bütün veriler kalıcı olarak silinir.
    • Ama, seçtiğiniz bölümde daha önceden kurulu bir Windows varsa ve o bölümü biçimlendirmez yada silmezseniz, kullanıcı dosyaları o bölümde Windows.old adında bir klasöre kaydedilir. Eğer kişisel dosyalarınızı yedeklediyseniz, kuracağınız bölüntüyü biçimlendirmeniz daha iyi olacaktır. Bu, kurulum sırasında kişisel verilerinizin Windows.old klasörüne kaydedilmesi sırasında geçen zamandan tasarruf etmenizi sağlayacaktır. Bu da en az 20 dk. daha kısa süren bir kurulum demektir.
    • Eğer biçimlendirmeyi seçerseniz ve diski tek parça halinde biçimlendirir veya boş alan olarak bırakırsanız veya yeni alınan bir diske her hangi biçimlendirme yapmadan Windows kurarsanız, Windows kurulumu sırasında 350 MB büyüklüğünde gizli bir Sistem ayrıldı bölüntüsü oluşacaktır. Bunun oluşmasını istemiyorsanız diski C ve D adında iki bölüntü halinde biçimlendirin.
    • Her ne kadar Windows.old klasörüne kişisel dosyalarınız yedekleniyorsa da buna güvenmenizi tavsiye etmem. Her ihtimale karşı kişisel dosyalarınızı yedekleyin. Windows kurulumunun ardından Windows.old klasörünü Disk Temizleme Aracı'nı kullanarak silebilirsiniz.
    • Windows kurmak dışında, bir diskteki bölümleri biçimlendirmek, büyütmek, daraltmak veya silmek içinde Windows yükleme diskini kullanabilirsiniz. Bunun için Özel kurulumu seçtikten sonra  Sürücü Seçenekleri (Gelişmiş) seçeneğini seçemeniz yeterli olacaktır. (. Adım) 

    Başlayalım...


    1- Eğer bilgisayarınızda mevcut olan Windows sürümünü muhafaza ederek Windows 8'i kurmak istiyorsanız Windows 8'i kuracağınız minimum 20 GB büyüklüğünde 2. bir diskiniz yada bölüntünüz olması gerekiyor. Bunu  8. Adımda da yapabilirsiniz ama kullandığınız işletim sistemi üzerinden yapmanız hem daha kolay olacaktır hem de  yanlış bir işlem yaparak veri kaybetmenizin önüne geçecektir. Bu yüzden başlamadan önce oluşturmanızı tavsiye ederim;




    2- Bilgisayarınızı Windows 8 USB veya DVD'sinden önyükleyin;




    3- Saat dilimi ve Klavye ayarlarını resimdeki gibi yapıp İleri butonuna tıklayın...




    4- Şimdi Yükle butonuna tıklayarak kurulumu başlatın...





    5- Lisans anahtarınızı  girin ve İleri butonuna tıklayın... (Resimde gördüğünüz lisans anahtarı Windows 8 Tüketici Ön İzleme Sürümü'ne aittir ve genel bir lisans anahtarıdır. Final sürümü için lisans anahtarı satın almanız gerekiyor)




    6- Lisans koşullarını kabul ediyorum kutusunu işaretleyerek lisans anlaşmasını kabul edin ve İleri butonuna tıklayın...




    6.1- Kullanım senaryonuza bağlı olarak bu aşamada güncelleme ayarı yapmanız gerekebilir. Güncelleştirmeleri yüklemek için çevrimiçi oratama geç seçeneğini seçin. Alttaki şıkkı ise dilediğiniz gibi ayarlayın.




    7- Özel: Sadece Windows'u yükle (Gelişmiş) seçeneğini seçin...




    8- Eğer 1. adımda bölüntünüzü hazırladıysanız veya bilgisayarınızda müsait bir 2. disk varsa seçipİleri butonuna tıklayın ve 10. adıma atlayın. Diski burada bölümlendirecekseniz veya diskle ilgili yapmanı gereken başka bir işlem varsa  Sürücü seçenekleri (gelişmiş) seçeneğine tıklayın ve 9. adımdan devam edin.





    9-  Sil, Genişlet, Biçimlendirve Yeni seçeneklerinden ihtiyacınız olanları kullanarak diski dilediğiniz şekle getirin.


    1 GB'ın 1024 MB dolayısıyla Windows 8 için gerekli Minimum  20 GB disk alanının 20480 MB olduğunu unutmayın





    10- Artık kurulum başlayacak. Bu safha -DVD veya USB kullanmanıza ve sürümünüze bağlı olarak- yaklaşık 5-15 dakika sürecek ve bu sırada bilgisayarınız bir kaç defa yeniden başlatılacak. Ayrıca bu sırada ekranın yanıp sönmesi normal panik yapmayın.














    11- Bir bilgisayar adı belirleyin ve İleri butonuna tıklayın...
          (Burada arka plan rengini de değiştirebilirsiniz)





    12- Hızlı ayarları kullan veya Özelleştir seçeneklerinden birini seçmeniz gerekiyor. Hızlı ayarları seçtiyseniz 17. adıma atlayın. Ayarları özelleştirmeyi seçtiyseniz 13. adımdan devam edin...




    13-  Paylaşım seçeneklerini seçin. (Bilgi için tıklayın)




    14-  Windows Update ve Internet Explorer güvenlik ayarlarını seçin...




    15- Windows 8'in geliştirilmesine hangi konularda yardım etmek istediğinizi seçin...




    16- Sorun çözümü ve uygulama ile ilgili ayarları dilediğiniz gibi ayarlayın...






    17- Burada seçim yapmanız gerekiyor. İsterseniz -bildiğiniz klasikYerel Kullanıcı Hesabı oluşturursunuz ister Microsoft Hesabı oluşturursunuz. Eğer  Yerel Kullanıcı Hesabı  oluşturacaksanız Microsoft hesabı olmadan oturum açın seçeneğine tıklayın ve 19. adıma atlayın. Microsoft Hesabı  (Windows Live ID ile) oluşturacaksanız 18. adımdan devam edin.


    Bu aşamada klasik kullanıcı hesabı oluştursanız dahi kurulumdan sonra bir Microsoft hesabına bilgisayarı bağlayabilirsiniz


    Neden Windows Live ID ile kullanıcı hesabı oluşturmalıyım?

              Bir Microsoft hesabı ile oturum açtığınızda, bilgisayarınız buluta bağlanır ve:
    • Hotmail, Facebook, Twitter ve LinkedIn hizmetlerini Microsoft hesabınıza bağladığınızda, arkadaşlarınızın iletişim ve durum bilgileri bu yerlerden otomatik olarak güncelleştirilir.
    • Fotoğraflarınıza, belgelerinize ve diğer dosyalarınıza SkyDrive, Facebook ve Flickr gibi yerlerden erişebilir ve paylaşabilirsiniz.
    • Temalarınız, dil tercihleriniz, tarayıcınızdaki sık kullanılanlar ve uygulamalarınız gibi kişisel ayarlarınız, oturum açtığınız Windows 8 Tüketici Önizleme Sürümü yada Tüketici Önsürümü çalıştıran herhangi bir bilgisayarda eşitlenir.
    • Uygulamaları Windows Mağazası'ndan alabilir ve oturum açtığınız Windows 8  çalıştıran herhangi bir bilgisayarda kullanabilirsiniz. Microsof hesabınız yoksa  Windows Mağazası'ndan  yararlanamazsınız.

    18- İleri butonuna tıklayın ve E-Posta hesabınızı ve şifrenizi girin...Ardından 22. adıma atlayın





    19-   17. adımda, Microsoft hesabı olmadan oturum açın seçeneğine tıklamıştınız. Şimdi Yerel Hesap butonuna tıklayın...




    20- Kullanıcı adı (Gerekli) ve şifrenizi (Opsiyonel) oluşturun...





    20.1- Kurulum senaryonuza bağlı olarak (Masaüstünden kurulumlarda) Dil ve Klavye seçim ekranı burada çıkabilir seçin ve İleri deyin.




    21- Windows kurulumu şimdi yerel hesabınızı yapılandıracak. Bekleyin...





    22- Windows 8 karşınızda... İyi eğlenceler...













    Etiketler

    3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

    Arşiv

    Son yorumlar

    Twitter

    Facebook

    İzleyiciler

    Rastgele

    item