nwindows8

Windows 8: Bilgisayarı Yenileme

        Bu yazıda size Windows 8 ile gelen yeni bir Windows özelliği olan Bilgisayarı Yenile'yi nasıl kullanacağınızı anlatacağım.
        Bilgisayarınızda sorun yaşıyorsanız, yenilemeyi veya sıfırlamayı deneyebilirsiniz. Bilgisayarınızı yenilemek Windows'u yeniden yükler ve kişisel dosyalarınızı, ayarlarınızı ve bilgisayarınızla birlikte gelen ve sizin yüklediğiniz 3. parti uygulamalarınızı korur. Kısacası bu özellik Windows 7 ve Vista'da olan  Başlangıç Onarımı (Startup Repair) özelliğinin geliştirilmiş halidir. Ancak Başlangıç Onarımı'na göre daha kolay, hızlı ve güvenlidir.




Yenilemede kullanılacak imajı kendiniz oluşturabilirsiniz. Bu şekilde yüklediğiniz 3. parti programlarda korunacaktır: Bilgisayarı Yenilemede Kullanılacak Kendi Özel Kurtarma İmajınızı Oluşturma/Kullanma
Ayrıca yukarıdaki yönteme göre dezavantajları olsa da Windows 8 kurulum medyasına ihtiyaç duymadan Yenileme özelliğini kullanabilirsiniz: Windows 8 Kurulum Medyası Olmadan Bilgisayarı Yenileme/Sıfırlama 







  1. Aşama: Bilgisayar Windows Kurtarma Seçenekleri'nden (WinRe) önyüklenir.
  2. Aşama: WinRE diskinde var olan kişisel bilgilerinizi, ayarlarınızı ve uygulamalarınızı yedekler.
  3. Aşama: WinRE Windows'un kurulu olduğu diski siler ve biçimlendirir.
  4. Aşama: Temiz Windows kopyası kurulur.
  5. Aşama: WinRE, 2. Aşama'da yedeklediği verileri geri yükler.
  6. Aşama: Bilgisayar yeni kurulan Windows kopyasından başlatılır.


Hangi dosyalar etkilenecek?



  • Görüntü ayarlarınız
  • Dosya uzantısı ilişkilendirmeleriniz
  • Windows Güvenlik Duvarı ayarlarınız
  • Metro Uygulamaları ayarları
  • Bilgisayarınızla birlikte gelen veya Windows Mağazası'ndan yüklediğiniz uygulamalar yeniden yüklenir, ancak diğer web sitelerinden ve DVD'lerden yükledikleriniz kaldırılır. Bilgisayarınızı yeniledikten sonra kaldırılan uygulamaların listesini masaüstünüzde bulacaksınız.
  • Yüklediğiniz bütün 3. parti programlar. (Yenileme bittikten sonra kaldırılan programların bir listesi masaüstüne kaydedilir)
  • Güncelleştirmeler
  • Bazı sürücüler (Silinebilir de silinmeyebilir de, duruma bağlı)

          Korunmazken,


  • Kablosuz ağ ayarlarınız
  • Bitlocker ve Bitlocker To Go ayarları
  • Sürücü Harfi ilişkilendirmeleri
  • Kişiselleştirmeleriniz (Duvar kağıdı, Kilit ekranı arka planı vs.)
  • Kullanıcı hesapları ve bilgisayar adı
  • WEI puanı
  • Hata bildirim ayarları
  • Bazı sürücüler (Korunabilirde korunmayabilir de, duruma bağlı)

          Korunacak.



    - Bilgisayarınızla birlikte gelen diskleri veya kurtarma medyasını veya Windows 8 kurulum medyasını takmanız istenebilir. Bilgisayar üreticinizin bu diskleri veya medyayı verip vermediğini görmek için bilgisayarınızla birlikte gelen bilgilere bakın. Bazı durumlarda, bilgisayarınızı ilk kez ayarlarken bunları oluşturmuş olabilirsiniz.

    - Kullanıcı Hesabı Denetimi (UAC) ayarı varsayılan konumunda ya da daha düşük konumda olmalıdır. Eğer Her zaman uyar konumundaysa Yenileme ve Sıfırlama özelliği çalışmaz.



    I. YOL:
    Önyükleme ile (Boot ederek)


    1-  Windows Kurulum Medyası ile (DVD veya önyüklenebilir USB flash sürücü) Kurtarma Seçenekleri'ni yükleyin ve Bilgisayarınızı Yenileyin seçeneğine tıklayın.




    2- İleri deyin




    3- Yenilemeyi başlatmak için hesabınızı seçin.




    4- Parolanızı girin ve Devam butonuna tıklayın. (Parola kulanmıyorsanız boş bırakın)




    5- İşlemi başlatmak için Yenile butonuna tıklayın.




    6- 10. Adım'a geçin.




    II. YOL: 
    Masaüstünden;



    7.1- Windows 8 Kurulum Medyanızı (DVD veya önyüklenebilir USB flash sürücü) bilgisayarınıza iliştirin.


    7.2- Bilgisayar Ayarları'nı açın, ardından Genel sekmesini seçin ve Dosyalarınızı etkilemeden bilgisayarınızı yenileyin/Başlayın butonuna tıklayın.




    8- İleri deyin.




    9- İşlemi başlatmak için Yenile butonuna tıklayın.






    Bundan sonrası her iki yöntem için de ortaktır.


    10- Yenilenmenin bitmesini bekleyin. Bittiğinde oturum açma ekranıyla karşılaşacak ve oturum açacaksınız.




    Etiketler

    3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

    Arşiv

    Son yorumlar

    Twitter

    Facebook

    İzleyiciler

    Rastgele

    item