nwindows8

Windows 8: Sanal Sabit Diske (VHD) "DualBoot"Kurulum

                Daha önce Windows 8'i, Windows 7 veya Windows Vista ile Beraber (Dual Boot) Kurmak adında bir yazı yazmış ve Windows 7 veya Windows Vista kurulu bir bilgisayara Windows 8'i kurarak nasıl Dual Boot olarak çalıştırabileceğinizi anlatmıştım. Bu yöntemdeki kritik nokta Windows 8'i başka bir diske yada diskteki başka bir bölüntüye kurma gerekliliği idi. Bu gereklilik yüzünden örneğin diski fabrika çıkışı maksimum bölüntü sayısı olan 4'e bölünmüş (Kurtarma bölüntüsü, Sürücülerin bulunduğu bölüntü, Sistem ve Depo bölüntüleri) ve yeni bölüntü oluşturamadığı için bu yöntemi uygulayamayan insanlar olabiliyordu. Yine harici bir bölüntüye kurduğunuzda bu bölüntü genelde diskin en içinde yer aldığı için yine Windows 8'in yavaş çalışma durumu oluşabiliyordu.

            Bu yüzden bu yönteme alternatif olarak Windows 8: VirtualBox ile Sanal Diske Kurulum ve Windows 8: VMware Player ile Sanal Diske Kurulum adında bir yazı yazmış ve VirtualBox veya VMware yazılımlarını kullanarak bir sanal diski nasıl oluşturabileceğinizi ve Windows 8'i bu diske nasıl kuracağınızı anlatmıştım. Bu yöntemdeki en belirleyici özellik ise bu yöntemde  Windows 8'i ancak  Windows 7 veya Windows Vista üzerinde "Konuk İşletim Sistemi" olarak çalıştırabilmeniz idi. Bu da 3. parti bir uygulama üzerinden gerçekleştiği ve aynı anda 2 işletim sistemi sistem kaynakların kullandığı için yeterince güçlü olmayan sistemleri zorlayan bir durum oluşturuyordu. Tabii sisteminiz güçlü olsa dahi sonuçta sanal makine kullandığınız için bildiğimiz klasik kurulum gibi atak bir makinamız olmuyordu.

          İşte bu yazıda bu 2 yöntemin melezi olan bir yöntemi anlatacağım. Eğer  Windows 8'i  Windows 7 veya Windows Vista ile Dual Boot çalışacak şekilde kurmak istiyorsanız en ideal yöntem bu olacaktır. Okuduğunuzda sizde bana hak verecek ve bunun bu kadar kolay olmasına inanamayacaksınız. Lütfen okumaya devam edin...




Sanal Sabit Disk (VHD) nedir?

           Sanal Sabit Disk (VHD) biçimi/kavramı, tıpkı bir disk veya disk bölüntüsü gibi yerel dosya sistemlerini barındırma kabiliyetine sahip olan ama aynı zamanda standart disk ve dosya işlemlerini de destekleme kabiliyetine sahip -yani Windows altında sıradan bir klasör veya dosya gibi silebileceğiniz, taşıyabileceğiniz- tek dosya halinde paketlenmiş ve izole edilmiş bir sanal sabit diski belirtir,

     SİSTEM GEREKSİNİMLERİ;

    • İşlemci: +1 GHz
    • RAM: 1 GB (32-bit) için 2 GB (64-bit) için min.
    • Sabit disk alanı: 16 GB (32-bit) veya 20 GB (64-bit)
    • Grafik kartı:  Minimum DirectX 9 destekleyen bir kart

    İkincil gereksinimler:

    • Dokunma fonksiyonununu kullanabilmek için bir tablet bilgisayar veya destekleyen bir monitör
    • Uygulamaları indirip çalıştırmak amacıyla Windows Mağazası'na erişmek için etkin bir Internet bağlantısı ve en az 1024 x 768 ekran çözünürlüğü.
    • Uygulamaları kullanmak için en az 1366 x 768 ekran çözünürlüğü.


    1- Windows 7 veya Vista yüklü bilgisayarınızı daha önceden oluşturduğunuz önyüklenebilir USB bellek yada DVD'den ön yükleyin.


    2- Kurulum esnasında Klavye ve Dil seçimi ekranına geldiğinizde hiçbir işlem yapmadan Shift+F10 tuşlarına basın.


    3- Bu bir komut satırı penceresinin açılmasını sağlayacak. İlk olarak  Windows 8'i  kuracağımız sanal sabit diski (.vhd) oluşturmamız gerekiyor. Bunun için;

    4- Komut satırına diskpart yazın ve Enter'a basın.

    5- List volume yazın ve Enter'a basın.

    Bu bize diskimizdeki bölüntüleri gösterecek. Bunu yapmamızın sebebi diskimizdeki bölüntüler bazen burada Windows çalışırken göründüğünden farklı görünebilir veya farklı harflere sahip olabilir. (Özellikle Sistem Ayrıldı... bölüntünüz varsa kesin olarak farklı harftir dikkatli olun)  Bu yüzden bölüntüleri listeliyoruz ki hatalı bir bölüntü seçmeyelim.

    6-  Windows 7'nin veya Vista'nın kurulu olduğu bölüntünün harfini öğrendikten sonra (Benim için D) Sanal diski Dinamik olarak oluşturacaksanız ilk komutu, Sabit boyutlu olarak oluşturacaksanız 2. komutu "komutlardaki kırmızı yazılı bölümleri kendinize uyarlayacak şekilde" (Disk büyüklüğünü de değiştirebilirsiniz ama sadece arttıracaksanız değiştirin yani 30 720 Mb'tan küçük olmasın) yazın ve Enter'a basın.

    Bunun anlamı şudur: Eğer dinamik disk oluşturursanız, siz 20 GB büyüklüğünde bir sanal disk oluştursanız dahi bu diskte 20 GB yer kaplamaz. Kullanıldıkça veri eklendikçe boyutu artar. Oysa sabit boyutu seçerseniz 20 GB baştan ayrılır ve içinde hiçbir işletim sistemi kurulu olmasa dahi diskte sanal olarak 20 GB yer kaplar.

    1. create vdisk file=D:\Win8.vhd" maximum=30720 type=expandable
    2. create vdisk file=D:\Win8.vhd" maximum=30720

    7- Eğer komutu doğru yazdıysanız disk kısa sürede oluşturulacak ve onay mesajı alacaksınız. Eğer bu adımda başarılı olamadı iseniz komuttaki karakterlerde hata yapmışsınızdır kontrol ederek tekrar deneyin.

    8- Sanal sabit diskimizi oluşturduktan sonra bu diski disk yönetimine eklememiz gerekiyor bunun için önce

    select vdisk file=D:\Win8.vhd

    komutunu kullanıp Enter'a basarak "üzerinde işlem yapılacak disk olarak" yeni oluşturduğumuz Sanal Sabit Disk'i (VHD) seçin.

    9- Ardından attach vdisk komutunu yazın ve Enter'a basın.

    10- Diskin başarı ile eklendiğine dair bir onay alacaksınız.

    11- Artık işimiz tamam. Exit yazın ve Enter'a basın. Bu Diskpart'tan çıkmanızı sağlayacak. Ardından üstteki kapat kutucuğunu kullanarak (Önemli) komut istemcisini kapatın.

    Bütün bu aşamaları (3...11adımları) alttaki ekran alıntısında görebilirsiniz


    12- Dil, Saat ve Klavye ayarlarını kontrol ettikten sonra İleri butonuna tıklayın...


    13- Şimdi Yükle butonuna tıklayarak kurulumu başlatın...


    14- Lisans anahtarını (TK8TP-9JN6P-7X7WW-RFFTV-B7QPF) girin ve İleri butonuna tıklayın...


    15- Lisans koşullarını kabul ediyorum kutusunu işaretleyerek lisans anlaşmasını kabul edin ve İleri butonuna tıklayın...


    16- Özel: Sadece Windows'u yükle (Gelişmiş) seçeneğini seçin...


    17- Windows 8 Önizleme Sürümü'nü kurmak istediğiniz bölüntüyü sorduğu ekrana geleceksiniz. Burada oluşturduğunuz Sanal Sabit Diski seçin (Boyutundan anlayabilirsiniz) ve İleri deyin.

    Sol altta yer alan Windows x sürücüsünün x bölümüne yüklenemiyor uyarısı dikkatinizi çekebilir. Görmezden gelin.




    18- Gerisini  Windows 8 Temiz Kurulum (Format) makalemin 10. adımından itibaren takip ederek kurulumu tamamlayın.

    Kadırmak için...

    C kök dizinindeki .vhd dosyasını silmeniz yeterli.


    İlgili konular


    Etiketler

    3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

    Arşiv

    Son yorumlar

    Twitter

    Facebook

    İzleyiciler

    Rastgele

    item