nwindows8

Windows 8: Bilgisayarı Sıfırlamak

Güncelleme I (28 Ocak 2015) Video eklendi
Güncelleme II (22 Mart 2015) 10. adım eklendi/Yazının sonuna bilgi kutusu eklendi.

         Bu yazıda size Windows 8 ile gelen yeni bir Windows özelliği olan Bilgisayarı Sıfırla'yı nasıl kullanacağınızı anlatacağım.
         Bilgisayarınızda sorun yaşıyorsanız, yenilemeyi veya sıfırlamayı deneyebilirsiniz. Bilgisayarınızı sıfırlamak Windows'u yeniden yükler ve dosyalarınızı, ayarlarınızı ve bilgisayarınızla birlikte gelenler dışındaki uygulamalarınızı siler. Yani aslında Temiz Kurulum'dan işlev olarak hiçbir farkı yoktur. Altta bu süreci gösteren bir videoyu seyredebilirsiniz;


Windows 8 kurulum medyasına ihtiyaç duymadan Sıfırlama özelliğini kullanabilmek için bkzWindows 8 Kurulum Medyası Olmadan Bilgisayarı Yenileme/Sıfırlama. Ancak bilgisayarınız Windows 8 önyüklü olarak geldiyse linkte yaptığım uyarıları okumayı ihmal etmeyin.




  1. Aşama: Bilgisayar Windows Kurtarma Seçenekleri'nden (WinRe) önyüklenir.
  2. Aşama: WinRE Windows'un kurulu olduğu diski siler ve biçimlendirir.
  3. Aşama: Temiz Windows kopyası kurulur.
  4. Aşama: Bilgisayar yeni kurulan Windows kopyasından başlatılır.

Hangi dosyalar etkilenecek?

  • Hepsi! Bilgisayarınızı sıfırladığınızda teknik olarak temiz kurulum yaptığınız için ayarlarınız, kişisel dosyalarınız, kurduğunuz programlar, sürücüler vs. hepsi silinecek.

  • Sıfırlama esnasında sadece Windows'un kurulu olduğu sürücüyü silmeyi yada bütün diğer sürücüleri silmeyi seçebilirsiniz. Eğer tüm sürücüleri silmeyi seçerseniz Windows dışında bir sistem (Örneğin Linux) yüklü olan sürücüler bu seçimden etkilenmez ve silinmez.



I. YOL:
Önyükleme ile (Boot ederek)

1-  Windows Kurulum Medyası ile (DVD veya önyüklenebilir USB flash sürücü) Kurtarma Seçenekleri'ni yükleyin ve Bilgisayarınızı Yenileyin seçeneğine tıklayın.


2-  İleri deyin.


3- İşletim sistemini seçin.


4- Yukarıda da anlattığım üzere sadece Windows'un kurulu olduğu sürücüyü silmek için ilk seçeneği, bütün diski silmek için 2. seçeneği seçin.


5- Burada seçeceğiniz seçenek önceki Windows sürümlerindeki Hızlı Biçimlendir/Biçimlendir seçeneğine benziyor. Burada geniş olarak anlatmıştım. Ancak özetle: Verileri hızlı silmeyi seçerseniz, bazı veriler 3. parti bir yazılım kullanılarak kurtarılabilir. Verileri tamamen silmeyi seçerseniz, bu işlem biraz daha uzun sürer ancak verileri kurtarma olasılığı çok daha düşük olur.


6- Sıfırla butonuna tıklayın.


7- 12. adıma atlayın...

II. YOL: 
Masaüstünden;

8.1- Windows 8 Kurulum Medyanızı (DVD veya önyüklenebilir USB flash sürücü) bilgisayarınıza iliştirin. (Bilgisayarınızda üreticinizin oluşturduğu gizli bir kurtarma bölümü varsa bu adıma gerek yok)

8.2- Windows 8 kullanıyorsanız Bilgisayar Ayarları'nı açın, ardından Genel sekmesini seçin ve Herşeyi kaldırın ve Windows'u yeniden yükleyin/Başlayın butonuna tıklayın.


Windows 8.1 kullanıyorsanız Bilgisayar Ayarları'nı açın, ardından Güncelleştirme ve Kurtarma/Kurtarma sekmesini seçin ve Herşeyi kaldırın ve Windows'u yeniden yükleyin/Başlayın butonuna tıklayın.


9- İleri deyin.


10- Eğer bilgisayarınızda sistem sürücüsü (Genelde C olur) dışında veri depolamak için kullandığınız bir sürücü daha varsa (Örneğin D sürücüsü) alttaki ekranla karşılaşacaksınız. Sadece C sürücüsü varsa bu ekranı görmeyeceksiniz. Burada eğer veri depolamak için kulandığınız sürücü(ler)deki verilerin silinmesiniz istemiyorsanız ilk seçeneği yani Sadece Windows'un yüklendiği sürücü seçeneğini seçin.


Bu konuda çok soru aldığım için tekrarlayayım: Eğer Sadece Windows'un yüklendiği sürücü seçeneneğini seçerseniz sistem sürücüsü dışında bir sürücüde bulunan verilerinize dokunulmaz. Bunları sıfırlamadan sonra aynen kullanmaya devam edebilirsiniz. Ama şunu unutmayın: Bilgisayar işinde hiçbir şeyin bir garantisi yoktur. Çok değerli verilerinizin tek kopyası bu diskte ise -sıfırlama yapmıyor olsanız bile- mutlaka başka bir medyada kopyasını oluşturun veya buluta yedekleyin.


11- Buradaki seçeneğin anlamını 5. adımda anlattım. Anladıktan sonra dilediğinizi seçin.


12- Sıfırla butonuna tıklayın ve 13. adıma geçin.




Bundan sonraki adımlar her iki yöntem için de ortaktır.

13- Yukarıda anlattığım 4 aşamalı işlemin 2. aşaması başlayacak.


14- Ürün anahtarını girin.  (Eğer Windows bilgisayarınızda önyüklü geldiyse bu adıma gerek olmayacak. Lisans anahtarı BIOS'unuzdan otomatik olarak okunacak)


15- Lisans Koşulları'nı kabul edin.


16- Bundan sonraki Temiz kurulum ile tamamen aynı. Linkte 11. adımdan devam edebilirsiniz...


Yine çok soru aldığım bir konuyu aydınlatayım: Sıfırlama işleminden sonra Windows.old klasörü oluşmaz. Yenileme işleminden sonra ise oluşur.

Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item