nwindows8

Windows 8: VirtualBox ile Sanal Diske Kurulum

Bu yazıda size Windows 8'i VirtualBox yazılımını kullanarak nasıl kuracağınızı anlatacağım. Bu tip kurulumlar sanal makine olarak adlandırılır ve sanal bir diske kurulur. Misafir işletim sistemi, ev sahibi işletim sisteminin masaüstünden yönetilir. Yani misafir işletim sistemini (Bizim durumumuzda Windows 8) masaüstünde çalıştırır ve tıpkı gerçek bir makine çalıştırıyormuş gibi kullanabiliriz. Bu tip bir kurulumun ev sahibi işletim sistemine (Şu anda kullandığınız sistem) hiçbir zararı ve etkisi yoktur. Tabii zayıf sistemlerde oluşacak yavaşlama haricinde :)






     SİSTEM GEREKSİNİMLERİ;

    • İşlemci: +1 GHz
    • RAM: 1 GB (32-bit) için 2 GB (64-bit) için min.
    • Sabit disk alanı: 16 GB (32-bit) veya 20 GB (64-bit)
    • Grafik kartı:  Minimum DirectX 9 destekleyen bir kart

    İkincil gereksinimler:

    • Dokunma fonksiyonununu kullanabilmek için bir tablet bilgisayar veya destekleyen bir monitör
    • Uygulamaları indirip çalıştırmak amacıyla Windows Mağazası'na erişmek için etkin bir Internet bağlantısı ve en az 1024 x 768 ekran çözünürlüğü.
    • Uygulamaları kullanmak için en az 1366 x 768 ekran çözünürlüğü.




    "VirtualBox" sistem gereksinimleri;


    • Güçlü bir işlemci (Günümüzdeki neredeyse bütün işlemciler yeterlidir) 
    • Ev sahibi işletim sitemine yetecek kadar bellek artı misafir işletim sistemi için min. 500 MB (1 GB ideal) bellek. (Uygulamada toplam min. 3 GB)
    • Misafir işletim sistemi için (Windows 8) min. 20 GB boş disk alanı.
    • Uyumlu ev sahibi işletim sistemi (Windows XP ve sonrası-, Linux dağıtımlarının çoğu, Mac OS X, Solaris ve OpenSolaris)
    • Uyumlu misafir işletim sistemi (Biz Windows 8 kullanacağımız için bu madde geçerli değil ama bilgi olması açısından kurabileceğiniz misafir işletim sistemlerinin bir listesine buradan ulaşabilirsiniz)
    DİKKAT!


                     VirtualBox, ev sahibi işletim sistemi 32 bit olsa dahi misafir işletim sisteminin 64 bit olarak kurulmasına imkan sağlıyor ancak bunun için işlemcinizin donanımsal olarak sanallaştırmayı desteklemesi gerekiyor. Çoğu bilgisayarda ise bu özellik varsayılan olarak Bios'ta kapalı oluyor. Bu yüzden bunu -32 bit kuruyor olsanız dahi- aktif etmeyi unutmayın. Bu her iki işletim sisteminide rahatlatacak ve kasmadan, daha atak çalışmalarını sağlayacaktır. Altta benim ASUS dizüstü bilgisayarımın Bios'undaki ayarları görüyorsunuz. Bu ayar her marka ve modelde farklı olabilir ama biraz kurcaladığınızda bulabilirsiniz...



    1- Eğer henüz indirmedi iseniz dilediğiniz Windows 8 sürümünü indirin.



    2- Buradan VirtualBox'ın en son sürümünü ve genişleme paketini indirin ve yükleyin.




    ADIM I: Sanal Disk Oluşturmak



    3- Programı çalıştırın ve sol üstteki New butonuna tıklayın.




    4- Next butonuna tıklayın...





    5- Sanal makinanıza bir isim verin  ve misafir işletim sisteminiz (Windows 8) 32 bit ise Windows 8 seçeneğini, 64 bit ise Windows 8 (64 bit) seçeneğini seçin.






    6-  Misafir işletim sisteminin kullanacağı maksimum bellek miktarını belirleyin.
    (1 GB ideal ancak 4 GB'tan fazla RAM sahibi iseniz 2 GB yapın.)




    7- Next butonuna tıklayın...





     Şimdi konuk işletim sisteminin kurulacağı sanal diskin ayarlarını yapacağız.


    8- VHD seçeneğini işaretleyin ve Next butonuna tıklayın...





    9-  Dynamically allocated seçeneğini seçin ve Next butonuna tıklayın...


    Bunun anlamı şudur: Eğer bu seçeneği kullanırsanız siz 20 GB büyüklüğünde bir sanal disk oluştursanız dahi bu diskte 20 GB yer kaplamaz. Kullanıldıkça veri eklendikçe boyutu artar. Oysa sabit boyutu (Fixed size) seçerseniz 20 GB baştan ayrılır ve içinde hiçbir işletim sistemi kurulu olmasa dahi diskte sanal olarak 20 GB yer kaplar.




    10- Şimdi sanal diskimizin boyutunu belirlemememiz gerekiyor. 32 bit kuracaksanız boyutu varsayılan büyüklük olan 20 GB olarak bırakabilirsiniz ama 64 bit kuracaksanız min. 25 GB yapın.





    11- Yaptığınız ayarların bir özetini göreceksiniz. Kontrol edin ve ayarlarda bir sorun yoksa Next butonuna tıklayın...





    12- Create butonuna tıklayarak sanal diski oluşturun.





     Artık diskimiz oluştu. şimdi bu diske Windows 8'i kurabiliriz...


    ADIM II: Kurulum...


    13- 12. adımdan sonra programın ana penceresi ile karşı karşıya kalacaksınız. Başlat butonuna tıklayın.





    14- Sık sık resimdeki gibi bilgilendirme pencereleri ile karşılaşacaksınız. Okuyup kapatın. Ancak bilmeniz gereken en önemli şey  ev sahibi işletim sistemi ile misafir işletim sistemi fare işaretçileri arasında geçiş yapmak için kullanacağınız klavye tuşunun Sağ Ctrl tuşu olduğu.




    15- Next butonuna tıklayın...





    16- Sağdaki Browse butonunu kullanarak Windows 8 medyanızı (ISO, DVD yada USB)  gösterin.




    17- Başlat butonuna tıklayın...





    18- Artık Windows 8 kurulumu başlayacak. Kurulumu tamamlayın...


    Kurulum konusunda yeterli bilginiz yoksa linkten yararlanabilirsiniz;





    Son olarak eklentileri kurmamız gerekiyor. Ancak 64 Bit Windows 7 üzerinde 64 Bit Windows 8 kurduğumda eklenti kurulumu sorunsuzca tamamlanırken, yine 64 Bit Windows 7 üzerinde 32 Bit Windows 8 kurduğumda eklenti kurulumu hata verdi. Bu yanlış birşey yapmanızdan değil Virtualbox'ın hatasından kaynaklanıyor



    19- Kurulum bittikten sonra VirtualBox'ı tam ekran yapın ve sol üstten Aygıtlar/Misafir eklent.... seçeneğine tıklayın...





    20- Sağ üstte çıkan bilgilendirme kutusuna tıklayın.




    21- Çıkan 2. pencerede resimdeki ayara tıklayın....




    22- Next butonuna tıklayın...





    23- Kurulum bittiğinde bilgisayarı yeniden başlatın...






    Hepsi bu...

    Etiketler

    3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

    Arşiv

    Son yorumlar

    Twitter

    Facebook

    İzleyiciler

    Rastgele

    item