nwindows8

Bilgisayarı Yenilemede Kullanılacak Kendi Özel Kurtarma İmajınızı Oluşturma/Kullanma

Güncelleme (28 Ocak 2015) Video eklendi

             Daha önce size Windows 8 ile gelen yeni bir özellik olan BilgisayarıYenile'yi anlatmış ve nasıl kullanacağınızı göstermiştim. Bu yazıda ise -Bilgisayarı yenilemede baz alınacak- kendi alacağınız bir kurtarma imajını nasıl oluşturacağınızı anlatacağım.

            Bu yazıda kullanacağımız recimg.exe aracı size Windows'un yenileme esnasında kullanacağı dosyaların yerine kullanılacak kendi özel bir imajınızı oluşturma seçeneğini sunuyor. Keni özel imajınızı oluşturduğunuzda bu imaj yüklediğiniz programları ve Windows sistem dosyalarını imajı aldığınız andaki durumu ile içerir. Bu imaj dosyası belgelerinizi, kişisel ayarlarınızı, kullanıcı hesaplarınızı ve Microsoft Mağazası'ndan indirdiğiniz uygulamaları kapsamaz çünkü bunlar zaten yenileme esnasında korunan öğelerdir.

Altta tüm süreci gösteren bir videoyu seyredebilirsiniz;



Sitede Windows kurulumu ve bununla alakalı konuları işleyen
çok fazla makale var. Bu konuda "Kafamız karışıyor hangi makale bana uygun anlamıyorum!" mealinde çok fazla serzenişle karşılaşıyorum. Bu yüzden bütün bu makaleleri kısaca açıkladığım bir ana makale oluşturdum. Siz de kafası karışanlardansanız önce bu makaleyi okuyun: Windows 8 ve 8.1 Kurtarma, Uygulama ve Kurulumları Ana Konu

Notlar...

  • Bu imajı kullanarak bilgisayarı yenilediğinizde varsayılan Yenileme işleminin aksine Masaüstü 3. parti uygulamalarınız korunur. Varsayılan Yenileme'ye göre bu yöntemin en büyük avantajı budur. Bu yüzden;

    1. Bilgisayarınızda yapmak istediğiniz temel ayarları yapın.
    2. Yüklemek istediğiniz 3. parti programları yükleyin ya da bilgisayarınızla beraber gelen gereksiz programları kaldırın.
    3. "Böyle iyi" dediğinizde bu makaleyi uygulayın.

  • Bir özel yenileme imajı oluşturduğunuzda bu imaj sizin belirlediğiniz bir lokasyonda oluşturulur ve recimg.exe aracı bu imajı aktif yani yenileme esnasında kullanılacak imaj olarak işaretler. Eğer belirlenen lokasyonda bu imaj bulunmazsa (Yani siler ya da taşırsanız) Windows varsayılan imajı (Kurtarma bölümü bulunan bilgisayarlarda) kullanır ya da Windows kurulum medyası talep eder...
  • Birden fazla imaj oluşturabilirsiniz. Bu durumda yeni oluşturulan imaj aktif olarak işaretlenecektir. Eski versiyonlardan birini kullanmak istediğinizde ise önce yeni olanı deaktive etmeli, sonra hangi imajı kullanmak istiyorsanız onu aktive etmelisiniz.


Özel imajı oluşturmak;

1- Bilgisayarınızın ideal durumda olduğunu düşündüğünüzde bir Komut İstemcisi (Yönetici Haklarıyla) açın.

2- Komut isitemcisine alttaki komutu yapıştırdıktan sonra sonra Enter'a basarak girin;

  • recimg -CreateImage D:\RefreshImage

Komutlarda kırmızı ile gösterilen sürücü harfi örnektir. Siz istediğiniz bir sürücüyü (C dahil) seçebilirsiniz. Bunun için D yerine imajı depolamak istediğiniz sürücünün harfini yazmanız yeterli.
Daha önce yukarıda  2. bir komut daha vardı ama onun gerekli olmadığı ortaya çıktı. O yüzden resimler sizi yanıltmasın.


3- Bu işlem biraz vakit alacaktır. Bitmesini bekleyin. Bittiğinde (%100 olduğunda) bilgilendirileceksiniz. Komut istemcisini kapatın.

Bu işlemin süresi bilgisayar konfigürasyonunuza göre değişebilir ama genel olarak 1 saat civarı sürecektir. Özellikle % 1 ve 2'de takılmış gibi görünebilir ana bekleyin. Yavaş yavaş ilerleyecektir.


Bu işlem için oldukça fazla disk alanına ihtiyacınız olabilir. Her ihtimale karşı kaydedeceğiniz sürücüde minimum 30 GB boş alan olmasına dikkat edin. Yoksa alttaki gibi bir hata alırsınız ve işlem yarıda kalır;



Bilgisayarı, 
bu özel imajı kullanarak yenilemek;

1- Yapmanız gereken tek şey standart Bilgisayarı Yenile işlemini yapmak. Oluşturduğumuz imaj varsayılan olarak atandığı için Windows bu imajı baz alarak bilgisayarınızı yenileyecektir...



Eğer işlem esnasında  "The program can't start because MigStore.dll is missing from your computer. Try resinstalling the program to fix this problem" hatası alırsanız çözüm için tıklatın.

Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item