nwindows8

Windows 8 artık ISO Formatını Destekliyor. Peki Nasıl Kullanacaksınız?

          Windows 8 ile beraber Windows'un kazandığı özelliklerden biri de ISO formatındaki dosyaları desteklemeye başlaması ve bunları sanal optik sürücüye takmamıza (Mount) izin vermesi. Çoğunuzun bildiği gibi daha önceleri bunun için Daemon Tools gibi 3. parti uygulamalar kullanmak zorunda kalıyorduk. Peki nedir ISO formatı?

          Disk görüntüsü de denilen ISO dosyası bir veri CD'si veya DVD'sinin bütün içeriğini aynen içeren tek bir dosyadır. ISO dosyasından CD veya DVD yazdığınızda bu yeni diskte, orijinal diskteki aynı klasör, dosya ve özellikler olur. ISO formatındaki bir dosyayı "Sanal bir DVD" olarak düşünebilirsiniz.

           Aklınıza "Neden ISO formatı?" sorusu gelebilir. Bunun sebebi işletim sistemlerinin kullandığı dosya sistemi ile CD/DVD'lerin kullandığı dosya sisteminin birbirinden faklı olması. Bu yüzden özellikle kurulabilir formattaki CD/DVD içeriğinin (Örneğin önyüklenebilir Windows kurulum medyası gibi) Internet üzerinden yayınlanabilmesi için ISO formatı olmazsa olmaz bir format.

          Pek doğru bir örnek olmasa da şöyle düşünebilirsiniz:

          Elinizdeki bir ISO dosyasında örneğin 10 tane dosya olsun.Bunun düzgün çalışabilmesi için örneğin 3-4-7-10-9-8-2-1-5-6 sırasıyla okunması gerekiyor.Oysa siz bunu harddiskinize kopyalar veya veri dosyası olarak CD veya DVD'ye yazdırırsanız bunlar 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10 sırasıyla dosyalanacaklardır ve orjinal sıraları bozulduğu için düzgün çalışmayacaktır. Umarım bu örnek kafanızda canlandırmanıza yardımcı olmuştur...


1- Sanal optik sürücüye takmak istediğiniz ISO dosyasına sağ tıklayın ve Bağla deyin.


2- Bütün yapmanız gereken bu. Gördüğünüz gibi ISO dosyamız (Örnek resimde, sanal Windows 8 kurulum DVD'si) sanal olarak oluşturulan bir optik sürücüye takılmış durumda. Açıp içeriğini inceleyebilir (2. resim) ve kurulum yapabilirsiniz.
(Dikkatinizi çekerim; Sistemimde tek optik sürücü olduğu halde 2 tane görünüyor. Biri gerçek optik sürücüm (Boş olan) diğeri Windows 8'in oluşturduğu sanal optik sürücü)

      Uzun lafın kısası; Elinizde gerçek bir DVD olduğunda ve bunu optik sürücünüze taktığınızda ne yapabiliyorsanız aynısını yapabilirsiniz.


3- Sanal DVD'mizi (ISO dosyasını) sanal optik sürücümüzden çıkarmak için ise sanal optik sürücüye sağ tıklayıp Çıkar demeniz yeter. Bu sadece Sanal DVD'yi sanal sürücüden çıkarmakla kalmayacak aynı zamanda sanal optik sürücüyü devre dışı bırakacaktır. (2. resimde gördüğünüz gibi optik sürücü sayısı tekrar gerçek değeri olan 1'e düştü)

Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item