nwindows8

Windows PE (Windows Preinstallation Environment) ile Sistemin İmajını Almak

Bilgi: Bu makale ilgili makalelere bağlantı vermek amacı ile hazırlanmıştır...

WinPE Windows 8'i (Ve diğer Windows işletim sistemlerini) kurmak (Install), uygulamak (Deploy) ve onarmak için kullanabileceğiniz küçük bir işletim sistemi. Bu yazıda bu işletim sistemi ile .wim formatında işletim sisteminizin bir imajını nasıl alacağınızı anlatacağım...

    Notlar;

    • 32-bit Windows PE ile 32-bit UEFI ve BIOS PC'leri ve 64-bit BIOS PC'leri önyükleyebilirsiniz.
    • 64-bit Windows PE ile 64-bit UEFI ve BIOS PC'leri önyükleyebilirsiniz.


    Sitede Windows kurulumu ve bununla alakalı konuları işleyen
    çok fazla makale var. Bu konuda "Kafamız karışıyor hangi makale bana uygun anlamıyorum!" mealinde çok fazla serzenişle karşılaşıyorum. Bu yüzden bütün bu makaleleri kısaca açıkladığım bir ana makale oluşturdum. Siz de kafası karışanlardansanız önce bu makaleyi okuyun: Windows 8 ve 8.1 Kurtarma, Uygulama ve Kurulumları Ana Konu

    1- Bir Windows PE medyası oluşturun.

    2- Bilgisayarınızı oluşturduğunuz Windows PE medyasından başlatın.

    3- Windows PE ortamında ilk yapmamız gereken Windows'un yüklü olduğu sürücünün harfini öğrenmek. Bunun sebebi Windows arayüzünde C harfini alan sistem sürücüsü Windows PE ortamında farklı bir harf alabilir. Bu da kullanacağımız komutun hata vermesine sebep olur. Bunun için:

    1. Diskpart yazın ve Enter'a basın.
    2. List disk yazın ve Enter'a basın.
    3. Listelenen disklerden (Notebook kullanıyorsanız genelde tek disk olur ve bunun numarası da 0 (Sıfır) olur) sistemin yüklü olduğu diski seçmek için sel disk 0 yazın ve Enter'a basın. (Disk numarası 0 değilse komuttaki rakamı buna göre değiştirin)
    4. list volume yazın ve Enter'a basın.
    5. Bölümlerin boyutlarından yararlanarak Windows'un kurulu olduğu bölümü bulun ve harfini not alın. Bizim örneğimizde bu harf gördüğünüz gibi C.
    6. exit yazın ve Enter'a basarak Diskpart aracından çıkış yapın.


    4- Şimdi Windows'un yüklü olduğu sürücünün imajını .wim formatında alacak olan komutu girmemiz gerekiyor. Şu komutu girin;

    • dism /Capture-Image /CaptureDir:C:\ /ImageFile:"C:\install.wim" /Name:"Kurtarma"


    • Kırmızı ile yazılmış C harflerinin yerine 3.2.5 adımında bulduğunuz harfi yazacaksınız.
    • Eğer 3.2.5 adımında bulduğunuz harf C ise komutu hiç değiştirmeden kullanabilirsiniz.
    • Komut'un anlamı şu; "C sürücüsünün imajını alarak C sürücüsünün kök dizinine install.wim dosyası olarak kaydet!"

    Eğer imaj alırken işlem yarıda kalıyor hata alıyorsanız bunun sebebi Windows 8.1'in Winpe aracındaki bir bug olabilir. Bu durumda komuta bir Scratch dizini göstermemiz gerekiyor. Sistemde varsa C dışında bir sürücüde yoksa C sürücüsünde Scratch adında bir klasör oluşturun ve komutun sonuna bir boşluk ekledikten sonra şu kodları ekleyin:  /ScratchDir:C:\Scratch

    5- Komutu yazıp Enter'a bastıktan sonra hiçbir şey olmuyormuş gibi görünebilir ama 5-15 dakika içinde işlemin yüzdesini gösteren bir yazı belirecek. İşlemin tamamlanması sisteminizin performansına ve Windows'un yüklü olduğu sürücünün boyutuna (Dolu kısmının) bağlı olarak farklı süreler alabilir. Ben de 25 dk. sürdü ama sizde muhtemelen daha fazla program yüklü olacağı için daha fazla sürecektir.

    6- İşlem tamamlandığında Windows PE ortamından çıkıp Windows'u yeniden başlatmak için komut istemcisinin kapatma butonuna tıklatmanız yeterli.


    7- Tekrar Windows'da oturum açtığınızda install.wim dosyasını C kök dizininde bulacaksınız;


    Altta makaleye ait adımları içeren bir videoyu seyredebilirsiniz;



    İlgili makaleler...



    Yardımcı makaleler...


    Etiketler

    3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

    Son yorumlar

    Twitter

    Facebook

    İzleyiciler

    Rastgele

    item