nwindows8

Windows 8 ve 10: Sistem Görüntüsünü (Disk İmajı) Geri Yüklemek

  Son Güncelleme Nisan 2016. (3 ve 8. adımlar güncellendi.)

           Pek çok kullanıcı sisteminde düzeltemediği büyük bir sorunla karşılaştığında işletim sistemini yeniden kurma (Format) yolunu seçer.

            Bazı kullanıcılar bunu kolaylaştırmak için büyük emek sarfeder, kurulum DVD'sine sürücüleri,dil paketlerini güncellemeleri vs. eklemek için saatler harcarlar. Oysa bu kadar zahmete hiç gerek yoktur. Her kullanıcının bu zahmetlerden kurtulmasının en basit ve etkili yolu kullanıcıların İmaj, Disk kalıbı, Sistem Yansıması yedeği, Sistem görüntüsü gibi farklı isimlerle adlandırdığı yedeği almaktır...

           Bu yazıda daha önce aldığınız bir Sistem görüntüsünü (Disk İmajı) nasıl geri yükleyeceğinizi anlatacağım...

Sistem Görüntüsü Nedir?

      Sistem görüntüsü işletim sisteminizin kurulu olduğu diskin veya disk bölüntüsünün tam bir kopyasıdır.

       Yani Windows'u yükledikten sonra sürücülerinizi güncellediniz, favori programlarınızı kurdunuz, sistem ayarlarınızı istediğiniz şekle getirdiniz ve bilgisayarınız ile beraber gelen gereksiz programları kaldırdınız.  Bilgisayarınız hatasız ve son derece hızlı çalışıyor. Her şey istediğiniz gibi.

      İşte şimdi bir Sistem görüntüsü oluşturma zamanı. Sistem görüntüsü oluşturduğunuzda bir daha Windows kurulum medyanızı kullanmanıza gerek kalmayacak. Oluşturduğunuz  Sistem görüntüsü'nden sistemi yüklediğinizde kurulacak olan Windows bu yedeği aldığınızda bilgisayarınızda kurulu olan sistemin tam bir kopyası olacaktır. Yarım saati geçmeyecek bir süreden sonra tam istediğiniz sistem emrinize amade olacak!

Uyarılar...

  • Aldığınız sistem görüntüsünü sadece aynı boyutta ya da daha büyük bir HDD/SSD'ye geri yükleyebilirsiniz. Daha küçük boyutta bir diske geri yükleyemezsiniz. 
  • Eğer sistem görüntüsünü geri yükleyeceğiniz HDD/SSD kapasitesi sistem görüntüsünün alındığı diskin kapasitesinden daha büyükse (Örneğin 500 GB boyutunda bir diskin görüntüsünü 750 GB bir diske yüklerseniz) artan alan Ayrılmamış Alan olarak kalacaktır. Geri yüklemenein tamamlanmasının ardından Disk Yönetimi'ne girip bu alanı biçimlendirip kullanıma açmanız gerekir.
  • Bu işlem komple bir sistem geri yüklemedir. Herhangi bir ayar yapamaz veya özelleştiremezsiniz.
  • Eğer Sistem görüntüsü yedeğiniz harici bir medyada ise işlemi başlatmadan önce takılı olduğuna emin olun
  • Bu işlem yedeği kuracağınız disk veya disk bölüntüsündeki her şeyi silecek ve sadece yedeğinizin içeriği ne ise onu geri yükleyecektir.


1- Eğer bilgisayarınız açılıyorsa linkte 1 veya 2. yolu izleyerek, açılmıyorsa linkte 3, 4 veya 5. yollardan birini uygulayarak Gelişmiş Başlangıç Menüsü'nü açın. (Windows 8 - Windows 10)

2- Sistem Görüntüsü Kurtarma seçeneğine tıklatın.


3- Şunlardan birini yapın;

  1. Gelişmiş Başlangıç Menüsü'ne 3, 4 veya 5. yoldan birini uygulayarak ulaştıysanız (Yani bilgisayarı bir Windows kurulum medyasından ya da kurtarma sürücüsünden başlattıysanız) işletim sistemini seçmeniz istenecek.


  1. Gelişmiş Başlangıç Menüsü'ne 1 veya 2. yoldan biri ile ulaştıysanız bu taktirde kullanıcı hesabınızı seçmeniz ve -varsa- parolanızı girmeniz istenecek.



Eğer Gelişmiş Başlangıç Menüsü'ne masaüstünden ulaştıysanız ve yükleyeceğiniz yedek Windows'un kurulu olduğu bölümün bulunduğu diskin dışında başka bir diskteyse veya harici medyadaysa; Bu durumda hedef diskin silinmesi gerekir. Oysa siz Gelişmiş Başlangıç Menüsü'ne masaüstünden ulaşmıştınız. Bu yüzden süreç devam ettirilmez ve alttaki hatayı alırsınız. Bu duruma düşmemek için bahsettiğim senaryoda linkte 3, 4 veya 5. yoldan birini uygulayarak (Yani bilgisayarı bir Windows kurulum medyasından ya da kurtarma sürücüsünden başlatarak) işlem yapmanız gerekir.

4- Eğer tek bir sistem görüntüsü yedeğiniz varsa ya da birden fazla sistem görüntüsü yedeğiniz olduğu halde en yeni tarihli olanı yüklemek istiyorsanız üstteki seçeneği seçili bırakıp İleri'ye tıklatın ve ardından 8.  adıma atlayın.


5- Eğer birden fazla sistem görüntüsü yedeğiniz var ve en yeni tarihli olan dışında birini yüklemek istiyorsanız alttaki seçeneği seçin ardından İleri'ye tıklatın ve 6. adımdan devam edin.


6- Benim test bilgisayarımda tek yedek olduğu için ekran alıntısında birden fazla seçenek yok ama sizde olacak. Hangisini yüklemek istiyorsanız onu seçin.


7- İleri'ye tıklatın.


8- Karşınıza disk ile ilgili seçeneklerin olduğu alttaki ekran çıkacak. Bilgisayarınızın ve yedeğinizin durumuna göre burada çeşitli seçenekler olabilir;

  1. Soluk ve kutu işaretli değil: Bunun anlamı yedeğinizin bulunduğu disk bölümünün yükleyeceğiniz disk bölümü ile aynı diskte olduğudur. Yani C'de Windows yüklü ve aynı diskteki D bölümünde de imajınız varsa seçenek bu şekilde olacaktır. İleri deyip devam ettiğiniz taktirde imajın bulunduğu bölüm dışındaki tüm bölümler silinir ve imaj geri yüklenir.

  2. Soluk ve kutu işaretli: Bunun anlamı diski silmek ve biçimlendirmek zorunda olduğunuzdur. Bu genelde imajı yeni bir diske yüklediğinizde veya disk yapısının imajın alındığı tarihe göre değişiklik gösterdiği durumlarda oluşur. Devam ettiğiniz taktirde eğer imajınız aynı diskte ise  imajın bulunduğu bölüm dışındaki tüm bölümler silinir ve imaj geri yüklenir. Eğer imajınız farklı bir diskte veya harici medyadaysa diskteki tüm bölümler silinir. Sisteminizde 2'den fazla disk varsa bu taktirde Diskleri dışla... butonuna tıklatarak silinmesini istemediğiniz diskleri hariç tutmanız gerekir.

  3. Seçenkler soluk değil: Açıkçası bu durumu simule edemedim bir türlü. Muhtemelen RAID yapılandırmasına oluyor. 
  4. Bunların dışında Sadece sistem bölümlerini yükle seçeneği çıkabilir. Bu seçeneği seçtiğiniz taktirde dikkat etemeniz gereken şudur: Eğer imaj alırken sistem ile ilgili bazı dosyalar sistem sürücüsü dışındaysa (Örnek) imajı yüklerken bu sürücüler de biçimlendirilir. 

9- Son'a tıklatın.


10- Onay verin.


11- İşlemin tamamlanmasını bekleyin. Bu işlem sistem görüntüsü yedeğinizin boyutuna ve diskinizin hızına bağlı olarak çok farklı süreler alabilir.


12- İşlem tamamlandığında sistemi yeniden başlatın veya kapatın.



Alttaki videoda makalenin uygulanışını seyredebilirsiniz;


Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item