nwindows8

Windows (8 ve 10) Yedekleme: Kullanılan Disk Alanını Yönetmek

          Windows Yedekleme disk kullanım alanını yönetme konusunda kullanıcıya son derece esnek seçenekler sunar. Bunları kullanarak Windows Yedekleme'nin kullandığı disk alanını gözlemleyebilir ve istediğiniz gibi yönetebilirsiniz.

        Kullanılan disk alanını azaltmak amacı ile Windows Yedekleme sadece ilk çalıştırmada tam bir yedek alır sonrasında sadece değişikliklerin kaydedildiği Arttırımlı Yedekleme metodunu kullanır.

            Varsayılan olarak ilk alınan yedeğe Sistem Görüntüsü dahildir ve zamanlama etkinse bu Sistem Görüntüsü her zamanlama periyodunda tekrar tekrar oluşturulur. Windows Yedekleme varsayılan olarak hedef sürücüdeki boş alanın en fazla 1/3'ünü kullanabilir. Yedekleme için kullanılan alan bu seviyeyi aştığında en eski yedek silinerek yer açılır...


I. YOL: Denetim Masası'ndan

1.1- Denetim Masası\Tüm Denetim Masası Öğeleri (Simge Görünümü)\Windows 7 Dosya Kurtarma yolunu izleyin.

1.2- Açılan pencerede Alanı Yönet bağlantısına tıklatın.


1.3- Veri dosyası yedeklerini yönetmek için;

  1. Yedekleri görüntüle butonuna tıklatın...

  2. Silmek istediğiniz yedeği seçerek Sil butonuna tıklatın. Ardından onay vererek işlemi tamamlayın. (Bende örnek için oluşturduğum tek veri dosyası var ancak bunlar zamanlamanız açıksa zamanla çoğalacaktır)

  3. Eğer tek bir yedeğiniz varsa onay penceresi farklı görünecektir. İsterseniz Sil ve yedeklemeyi şimdi çalıştır seçeneğini seçerek tek yedeğinizin silinmesinin ardından yeni bir yedek oluşturulmasını sağlayabilirsiniz.

  4. Eğer birden fazla silmek istediğiniz yedek sürümü varsa 1.3.2 adımını tekrarlayın.


1.4- Sistem Görüntüsü (İmaj) yedeklerini yönetmek için; (Zamanlama kapalıysa!)

  1. Ayarları değiştir... butonuna tıklatın.

  2. Size uygun olduğunu düşündüğünüz seçeneği seçin.

  3. Eğer sistem görüntülerini silmeyi seçtiyseniz onay verin.

1.5- Sistem Görüntüsü (İmaj) yedeklerini yönetmek için; (Zamanlama açıksa!)

  1. Ayarları değiştir... butonuna tıklatın.

  2. Varsayılan ayar kullanılan alanı Windows'un yönetmesi. Ancak isterseniz sadece son alınan sistem görüntüsünün tutulmasını da seçebilirsiniz. Bu seçenekler hakkında alttaki uyarılarımı okuyun.



Yazının başında da belirttiğim üzere ağer alanı Windows'un yönetmesine izin verirseniz Windows'a hedef sürücüdeki boş alanın maks. 1/3'üne kadar alanı kullanabilme izni vermiş olursunuz. Resimlerde de görebileceğiniz üzere diskimde ilk anda 375 GB civarı boş alan olduğu için kullanılabilecek alan 124.33 GB olarak belirlenmiş. 

         Ancak bu seçenekte dikkat etmeniz gereken bir nokta var: Sistem Koruması hedef sürücü için açık olmasa dahi burada belirlenen alanı arttırıp azaltabilirsiniz. Bunun için Sistem koruması ayarlarını tekrar ayarlamanız gerekir. Resimde gördüğünüz gibi Sistem Koruması kapalı olduğu halde yedekleme için  hedef sürücüm olan D sürücüsünün alanını ayarlayabiliyorum;

II: YOL: Elle,

2.1- Dosya Gezgini'ni kullanarak Windows Yedekleme'nin oluşturduğu yedek dosyasına gidin ve yedeğe sağ tıklatın sonra 'a tıklatın. Dosyaya erişim izniniz olmadığına dair uyarı alacaksınız Devam diyerek geçin.


2.2- Silmek istediğiniz yedek setine sağ tıklatın ve silin.

Yedekler Sürücü harfi/Kullanıcı adı/Backup Set/Yıl-Ay-Gün/Saat-Dakika-Saniyeformatında adlandırılarak yedeklenir. Örneğin:  "D:\ENPEDI\Backup Set 2013-04-01184543"


2.3- Onay verin.



Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item