nwindows8

Windows 8 ve 10: Sistem Koruması'nı Kapatmak; Sistem Geri Yükleme Noktalarına Ayrılan Alanı Ayarlamak veya Silmek

Sistem koruması, bilgisayarınızın sistem dosyaları ve ayarları hakkında düzenli olarak bilgi oluşturan ve bu bilgileri kaydeden bir özelliktir. Sistem koruması, değiştirdiğiniz dosyaların önceki sürümlerini de kaydeder. Bu dosyaları, program veya aygıt sürücüsü gibi önemli sistem olaylarından hemen önce oluşturulan geri yükleme noktalarına kaydeder. Bunlar, son yedi gün içinde başka bir geri yükleme noktası oluşturulmadıysa, her yedi günde bir otomatik olarak oluşturulur ancak istediğiniz zaman kendiniz de el ile geri yükleme noktaları oluşturabilirsiniz.

Sistem koruması, Windows'un yüklü olduğu sürücü için otomatik olarak etkinleştirilir. Sistem koruması yalnızca NTFS dosya sistemi kullanılarak biçimlendirilen sürücüler için etkinleştirilebilir.

Sistem Koruması 2 aşamalıdır; Geri yükleme noktası oluşturma ve Sistem Geri Yükleme

    

Sistem Geri Yükleme


        Sistem Geri Yükleme, daha önceki bir tarihe ait sistem dosyalarını bilgisayarınıza geri yüklemenize yardımcı olur. Bu, e-posta, belgeler veya fotoğraflar gibi kişisel dosyalarınızı etkilemeden bilgisayarınızdaki sistem değişikliklerini geri almaya yönelik bir yoldur.


        Bazen, bir program veya sürücü yüklemesi bilgisayarınızda beklenmeyen bir değişikliğe veya Windows uygulamasının kararsız davranmasına neden olabilir. Genellikle, programı veya sürücüyü kaldırmak sorunu giderir. Kaldırma işlemi sorunu gidermezse, bilgisayarınızın sistemini her şeyin düzgün çalıştığı önceki bir tarihe geri yüklemeyi deneyebilirsiniz.

       Sistem Geri Yükleme, bilgisayarınızda düzenli aralıklarla geri yükleme noktaları oluşturmak ve kaydetmek için sistem koruma olarak bilinen özelliği kullanır. Bu geri yükleme noktaları, Windows uygulamasının kullandığı kayıt defteri ayarları ve diğer sistem bilgileriyle ilgili bilgileri içerir. Ayrıca, geri yükleme noktalarını el ile de oluşturabilirsiniz.

       Sistem Geri Yükleme, kişisel dosyaları yedeklemeyi hedeflemediğinden silinmiş veya hasar görmüş bir kişisel dosyayı kurtarmanıza yardımcı olamaz. Kişisel dosyalarınızı ve önemli verilerinizi bir yedekleme programı kullanarak düzenli olarak yedeklemelisiniz.


             Sistem geri yükleme noktaları için -varsayılan olarak- sistemin kurulu olduğu bölüntünün veya diskin %10'u ayrılır. Bu da sistem korumayı devre dışı bırakarak örneğin 200 GB'lık bir bölüntüde 20 GB disk alanını geri kazanabileceğiniz anlamına gelir. (Sistem geri yükleme noktalarına ayrılan alanın tamamının dolu olması durumunda) 

          Bu disk alanını kazanmanın ise 3 farklı yöntemi vardır;

  1. Sistem Koruması'nı kapatmak
  2. Sistem geri yükleme noktalarına ayrılan alanı kısıtlamak
  3. En yenisi hariç diğer sistem geri yükleme noktalarını silmek

Siz dilediğiniz bir yöntemi seçebilirsiniz.


I. YOL :  Sistem Koruması'nı kapatmak

1.1- Yönetimsel Araçlar Menüsü'nü açın ve Sistem'e tıklayın.


1.2- Açılan pencerede sol üst taraftan Sistem koruması bağlantısına tıklayın.


1.3- Bu pencerede sürücülerinizin Sistem Koruması açısından durumunu görebilirsiniz. İşlem yapmak istediğiniz sürücüyü seçin ve Yapılandır butonuna tıklayın


1.4-  Açılan pencerede Sistem korumasını devre dışı bırak seçeneğini işaretleyin ve Tamam diyerek kaydedip çıkın.

Sistem korumanın kapatılması  tüm geri yükleme noktalarını siler. Sistem korumayı yeniden açıp bir geri yükleme noktası oluşturuncaya kadar geri yükleme noktalarını kullanarak diski geri yükleyemezsiniz. Sistem korumanın kapatılması dosyaların bu diske kaydedilmiş tüm önceki sürümlerini de siler.


II. YOL : 
Sistem Geri Yükleme noktalarına ayrılan alanı kısıtlamak

2.1-  I. YOL  1.1,  1.2 ve 1.3  adımlarını uygulayın.

2.2-  Açılan pencerede Disk Alanı Kullanımı bölmesinde resimdeki şekilde dilediğiniz ayarı yaparak Tamam diyerek çıkın.


III. YOL: 
-En yenisi hariç- 
Sistem Geri Yükleme noktalarını silmek.

3.1- Disk Temizleme Aracı : Nedir - Nasıl Kullanılır?  isimli makalenin "Geri yükleme noktalarını silmek" için bölümünü uygulayın.

Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item