nwindows8

Windows 8 ve 10: Sabit Diske Erişim Hızını Arttırmak | Disk Yazma Önbelleğini Kapatın!

         Windows bağlantılı olduğu depolama birimleriyle çalışırken çeşitli yöntemler kullanır. Bu yöntemlerin kiminde veri aktarım hızı önemli iken kiminde verilerin güvenli olarak aktarılması önemlidir. Eğer Notebook  veya sürekli bir güç kaynağı ile enerji kesintilerinden korunan bir Masaüstü Bilgisayar kullanıyorsanız bu veri transfer ilkesini en yüksek veri aktarım hızını elde edecek şekilde yapılandırabilirsiniz.

          Windows varsayılan olarak önbellek boşaltmayı kullanır. Bunun anlamı, sistemin depolama aygıtına önbellekte bekleyen tüm verileri asıl depolama medyasına aktarması talimatını düzenli aralıklarla verecek olmasıdır. Bu aygıtta yazma önbelleğini etkinleştir'i seçtiğinizde, verilerin aktarılmasına yönelik bu düzenli komutları devre dışı bırakmış olursunuz.

            En çok önem verdiğiniz konu veri aktarım performansının yüksek olmasıysa şu iki ayar da etkinleştirilmelidir: Kaldırma İlkesi bölümünde Daha İyi Performans seçeneğini ve Önbelleğe yazma ilkesi bölümünde Aygıtta yazma önbelleğini etkinleştir seçeneğini belirtin (Sistem donanımı ve depolama aygıtı bu özellikleri destekliyorsa). Mümkün olan en yüksek performansı sağlaması gereken ve sistemden çok sık çıkarmak niyetinde olmadığınız aygıtlar için (Örneğin Sabit diskiniz) genellikle en iyi seçenek budur. Bu seçeneği tercih ederseniz ve verilerin tümü yazılmadan aygıtın sistem bağlantısı kesilirse (USB flash sürücüsünü çıkarmanız gibi) verileri kaybedebilirsiniz.


Çıkartılabilir disklerde Hızlı Kaldırma'yı etkinleştirmeniz tavsiye edilir. Bu seçenek genellikle sistemden sk sık kaldırabildiğiniz USB flash sürücü, SD, MMC vs. gibi aygıtlar ve dışarıdan takılan diğer depolama aygıtları için en iyi seçenektir.
Hızlı Kaldırma seçeneğini tercih ettiğinizde, Windows aygıta gönderilen komutları Anında yazma önbelleği adı verilen bir yöntemi kullanarak yönetir. Anında yazma önbelleğinde, aygıt yazma komutları üzerinde hiç önbellek yokmuş gibi işlem yapar. Önbellek yine de küçük bir performans faydası sağlayabilir, ancak asıl önemli olan, komutları asıl depolama birimine alarak verileri mümkün olduğunca güvenli bir şekilde işlemektir. En önemli faydası, veri kaybı riski olmaksızın depolama aygıtını sistemden hızla çıkatabilmenizdir. Örneğin, bir flash aygıtı sistemden yanlışlıkla çekilecek olursa, üzerine yazılan verilerin kaybolma olasılığı çok daha düşüktür. 

Yukarıda anlattığım gibi eğer kesintisiz bir güç kaynağına sahip değilseniz veya dizüstü bilgisayarınızı bataryası üzerine takılı olmadan kullanıyorsanız herhangi bir enrji kesilmesinde veri kaybı yaşayabilirsiniz.


1- Yönetimsel Araçlar Menüsü'nü açın ve Aygıt Yöneticisi'ne tıklayın.


2- "Disk sürücüleri" sekmesini genişletin ve üzerinde işlem yapmak istediğiniz depolama aygıtının üzerine çift tıklayın.  (alttaki resim)


3-  Açılan pencerede "İlkeler" sekmesi altında  Windows aygıtta önbelleğe yazma arabelleğini temizlemeyi kapat şıkkını işaretleyin. (Alttaki resim)


Usb flash sürücüler veya çıkartılabilir diğer medyalarda sizin için önemli olan veri aktarım hızı ise ve bunların Güvenli Kaldır kullanılmadan kaldırılması durumunda oluşabilecek veri kayıplarını önemsemiyorsanız Daha iyi performans seçeneğini işaretleyebilir ve eğer aygıtınız destekliyorsa alttaki diğer seçenekleri de işaretleyebilirsiniz. (Alttaki resim)

Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item