nwindows8

Windows (8 ve 10) Yedekleme: Kişisel Dosylarınızı ve Bilgisayarınızı Otomatik Olarak Yedekleyin!

          Bu yazıda size Windows Yedekleme'yi nasıl ayarlayabileceğinizi anlatacağım. Windows Yedekleme ile dosyalarınızı (İsterseniz bir Sistem Yedeği de dahil olacak şekilde) yedekleyebilir ve bu yedekleme işlemini bir takvime bağlayabilirsiniz.

          Ayrıca  Windows 7'de kişisel dosyalarınızı yedeklemek için Yedekleme ve Geri yükleme kullandıysanız, bu yedeklerdeki dosyaları geri yükleyebilirsiniz.

          Önceki bir Windows sürümünden yükseltme yaptıysanız ve Yedekleme ve Geri Yükleme'de ayarlanmış zamanlanan yedeklemeler varsa, Windows, yedekleme zamanlamanızı kullanmaya devam eder. Kitaplıklarınızı, kişilerinizi, sık kullanılanları ve masaüstünü yedeklemek için Dosya Geçmişi'ni etkinleştirmeyi seçebilirsiniz, ancak her iki özelliği aynı anda kullanamazsınız. Daha fazla bilgi için bkz. Windows 8 ve 10 - Dosya Geçmişi Nedir, Nasıl Etkinleştirilir?

Notlar...

  • İlk yedeği oluşturduktan sonra, Windows Yedekleme, yeni veya değiştirilmiş bilgileri sonraki yedeklerinize ekler.
  • Windows'un nelerin yedekleneceğini seçmesini sağlayabilir veya yedeklemek istediğiniz tek tek klasörleri, kitaplıkları ve sürücüleri seçebilirsiniz. Varsayılan olarak yedekleriniz düzenli zamanlama temelinde oluşturulur. Zamanlamayı değiştirebilir ve istediğiniz zaman el ile yedek oluşturabilirsiniz. Windows Yedekleme'yi kurmanızın ardından, Windows yeni veya değiştirilmiş olan dosya ve klasörleri izler ve yedeklemenize bunları ekler.
  • Düzenli olarak zamanlanmış yedeklemenizin zamanı geldiğinde bilgisayarınız kapalı, uyku veya hazırda bekletme modunda olursa, Windows Yedekleme, yedeklemeyi atlar ve bir sonraki zamanlanmış yedeklemenizi bekler.
  • Windows Yedekleme yedeğinizi oluşturmayı denediğinde yedek hedefi kullanılamıyorsa, hata iletisi alırsınız. Yedek hedefini değiştirebilir, yedeklemeyi yeniden deneyebilir veya bir sonraki zamanlanmış yedeklemenizi bekleyebilirsiniz.
  • Yedek hedefi bir ağ konumuysa ve Windows Yedekleme bir yedek oluşturmayı denediğinde ağ konumu kullanılamıyorsa ya da ağ kimlik bilgilerinizin süresi dolmuşsa bir hata iletisi alırsınız. Kullanıcı adı ve parolanızı yeniden girebilir veya yedeklemeyi yeniden deneyebilirsiniz.
  • Yedek hedefi BitLocker tarafından şifrelenmişse, zamanlanmış yedeklemenizin zamanı geldiğinde yedek hedefinin kilidinin açılması gerekir. Kilitliyse hata verilir. Sürücünün kilidini açıp yedeklemeyi yeniden denemeniz gerekir.
  • Yedekler Sürücü harfi/Kullanıcı adı/Backup Set/Yıl-Ay-Gün/Saat-Dakika-Saniye formatında adlandırılarak yedeklenir. Örneğin:  "D:\ENPEDI\Backup Set 2013-04-01 184543"
  • Kitaplıklarınızı, kişilerinizi, sık kullanılanları ve masaüstünü yedeklemek için Dosya Geçmişi'ni etkinleştirmeyi seçebilirsiniz, ancak her iki özelliği aynı anda kullanamazsınız.
  • Windows Yedekleme, 3. aprti programlara ait verileri yedeklemez.
  • Windows Yedekleme, FAT olarak biçimlendirilmiş bölümlerdeki verileri yedeklemez. Yedeklenecek verilerin bulunduğu bölüm NTFS olarak yapılandırılmış olmalıdır.
  • Windows Yedekleme, Geri Dönüşüm Kutusu'ndaki dosyaları yedeklemez.
  • Windows Yedekleme, Geçici Dosyalar klasörünü yedeğe dahil etmiş olsanız dahi 1 GB'dan küçük geçici dosyaları yedeklemez.


1- Denetim Masası\Tüm Denetim Masası Öğeleri (Simge Görünümü)\Windows 7 Dosya Kurtarma yolunu izleyin.

2- İlk defa kullanacaksanız; (Bu seçenek sadece daha önce yedeklemeyi kullanmadıysanız veya Windows Yedekleme'yi sıfırladıysanız kullanılabilir)

  1. Yedekleme Ayarla'ya tıklatın ve 5. adıma atlayın.


3- Ayarları değiştirecekseniz;

  1. Ayarları değiştir'e tıklatın ve 5. adıma geçin.


4- Var olan yedeği güncelleyecekseniz (Artımlı yedekleme)

  1. Şimdi Yedekle butonuna tıklatın ve 5. adıma geçin.


5- Kısa bir süre beklemeniz gerekebilir...


6- Yedekleyebileceğiniz sürücüler listelenecek. Dilediğiniz birini seçin ve İleri butonuna tıklatın.


İsterseniz burada bir ağ lokasyonu da seçebilirsiniz. Ama bu özelliği kullanabilmek için Windows 8 veya 10 Pro ve Windows 8 veya 10 Enterprise sürümlerin kullanıyor olmanız gerekir.

7- Hangi dosyaların yedekleneceğine isterseniz siz karar verebilirsiniz isterseniz bunu Windows'a bırakırsınız. Eğer Windows'a bırakırsanız yedeğe bir Sistem Yansıması'da eklenir. Eğer bu seçeneği seçecekseniz 10. adımdan devam edin. Kendiniz seçmeyi tercih ediyorsanız buradan devam edin.



Windows, hangi dosyaların yedekleneceğini nasıl seçer?


Windows Yedekleme'yi kullanarak dosyalarınızı yedeklerken, Windows'un nelerin yedekleneceğini seçmesini sağlayabilir veya yedeklemek istediğinizi tek tek klasör ve sürücüleri kendiniz seçebilirsiniz. Neleri seçtiğinize bağlı olarak, yedeğiniz aşağıdaki bölümlerde açıklanan öğeleri içerir:

Windows seçsin

Windows'
un nelerin yedekleneceğini seçmesini sağlarsanız, aşağıdaki öğeler yedeğinize dahil edilir:

  • Kitaplıklarda, masaüstünde ve söz konusu bilgisayarda kullanıcı hesabı olan herkesin varsayılan Windows klasörlerinde kayıtlı veri dosyaları;

    • Yalnızca kitaplıklardaki yerel dosyalar yedeklemeye dahil edilir. Ağdaki farklı bir bilgisayarda bulunan sürücüde kayıtlı bir kitaplıkta, Internet'te, yedeği kaydettiğiniz aynı sürücüde veya NTFS dosya sistemi kullanarak biçimlendirilmemiş bir sürücüde dosyalarınız varsa, bunlar yedeklemeye dahil edilmez.
    • Varsayılan Windows klasörleri arasında, AppData, Kişiler, Masaüstü, Karşıdan Yüklemeler, Sık Kullanılanlar, Bağlantılar, Kaydedilen Oyunlar ve Aramalar yer alır.

  • Yedeğinizi kaydettiğiniz sürücü, NTFS dosya sistemi kullanılarak biçimlendirilmişse ve yeterli disk alanına sahipse, programlarınızın, Windows'un ve tüm sürücü ve kayıt defteri ayarlarının bir sistem yansıması da yedeğe dahil edilir. Sabit sürücünüz veya bilgisayarınız bozulacak olursa, bilgisayarınızın içeriklerini geri yüklemek için bu yansıma kullanılabilir. Daha fazla bilgi için, bkz. Sistem yansıması nedir? 

Ben seçeyim

Tek tek klasörleri, kitaplıkları veya sürücüleri yedeklemeyi seçebilirsiniz.

  • Bilinen sistem klasörlerindeki (Windows'un çalıştırılması için gerekli dosyaları içeren klasörlerdeki) tüm dosyalar ve bilinen program dosyaları (program yüklendiğinde kayıt defterindeki programın bir parçası olarak kendilerini tanımlayan dosyalar) seçili klasörde de olsalar yedeklenmezler.
  • Bir klasör veya sürücü seçilmezse, o klasör ya da sürücünün içerikleri yedeklenmez.

Windows Yedekleme, aşağıdaki öğeleri yedeklemez:


  • Program dosyaları (program yüklendiğinde kayıt defterindeki programın bir parçası olarak kendilerini tanımlayan dosyalar).
  • FAT dosya sistemi kullanılarak biçimlendirilmiş sabit disklerde depolanan dosyalar.
  • Geri Dönüşüm Kutusu'ndaki dosyalar.
  • Sürücülerdeki 1 GB'den küçük olan geçici dosyalar.

8-  Mavi ile işaretlediğim alanda neleri yedeklemek isteyip neleri yedeklemek istemediğinizi ayarlayabilirsiniz. Yeşil ile işaretli alanda ise bir Sistem Yansıması'nı bu yedeğe dahil edip etmek istemediğinizi ayarlayabilirsiniz. Sistem Yansıması istemiyorsanız işareti kaldırın.


9-  Yaptığınız ayarlar özetlenecek. Burada zamanlamayı da ayarlayabilirsiniz. (Bunu sonradan da değiştireblirsiniz) Eğer zamanlamaya bağlı olarak yedeğin güncellenmesini istemiyorsanız başka bir deyişle tek seferlik sabit bir yedek aldıysanız Yedeklemeyi bir zaman çizelgesine göre çalıştır kutusundaki işareti temizleyin. Ayarlar istediğiniz gibi ise Ayarları kaydet ve yedeklemeyi çalıştır butonuna tıklatın ve 12. adıma atlayın.


10-  Eğer yedeklenecek dosyaların seçimini Windows'a bıraktıysanız...


11- Yaptığınız ayarlar özetlenecek. Burada zamanlamayı da ayarlayabilirsiniz. (Bunu sonradan da değiştireblirsiniz) Eğer zamanlamaya bağlı olarak yedeğin güncellenmesini istemiyorsanız başka bir deyişle tek seferlik sabit bir yedek aldıysanız Yedeklemeyi bir zaman çizelgesine göre çalıştır kutusundaki işareti temizleyin. Ayarlar istediğiniz gibi ise Ayarları kaydet ve yedeklemeyi çalıştır butonuna tıklatın ve 12. adıma geçin.


12- Artık yedeklemenin bitmesini bekleyin...


13- Bu işlem için kullanılan alan zamanla fazlalaşırsa eski yedekleri silerek alan kazanabilirsiniz. Bunun için 1. adımı tekrarladıktan sonra Alanı Yönet butonuna tıklatın.


14- Silmek istediğiniz yedekleri seçin Sil butonunu kullanarak silin.



Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item