nwindows8

Windows 8 ve 10: Varsayılan Programların Yönetimi

Yeni bilgisayar kullanıcılarının en çok kafasını karıştıran konulardan biri de Varsayılan program ve Dosya türü/protokolü ilişkilendirmeleridir. Bu konu da üçlü bir yazı dizisi yayınlayarak elimden geldiğince konuyu net bir şekilde anlatmaya çalışacağım...




Windows işletim sisteminde bilgisayarda bulunan her dosyanın dosya adı uzantısı vardır. Dosya adı uzantısı, Windows'un bir dosyada ne türde bilgi olduğunu ve hangi programın bunu açabileceğini anlamasına yardımcı olan bir karakter dizisidir. Uzantı olarak adlandırılır, çünkü dosya adının sonunda bir noktadan sonra görünür. dosyam.txt dosya adında uzantı txt'dir. Windows'a bunun bir metin dosyası olduğunu ve WordPad veya Notepad gibi bu uzantıyla ilişkilendirilmiş programlar tarafından açılabileceğini söyler.

Bunları çoğu zaman görmezsiniz çünkü bilinen ve çok kullanılan dosya uzantıları varsayılan olarak sistem tarafından gizlenirler. Bunun sebebi hem okuma kolaylığı hem de kullanıcının yanlışlıkla dosya uzantısını değiştirerek dosyayı kullanılamaz duruma getirmesinin önüne geçmektir. Örneğin bir metin belgesinin biz sadece adını görürüz. Oysa her dosyanın olduğu gibi metin belgelerinin de bir uzantısı vardır.


Windows üzerinde kullanılan -yerleşik olsun veya 3. parti olsun- her programın açabileceği dosya türleri//protokolleri vardır. Örneğin bir .txt uzantılı bir dosya Metin Belgesi veya Wordpad veya MS Office Word (Ya da sisteminizde yüklü bir başka metin düzenleyicisi) ile açılabilir ama örneğin Paint'le ya da Windows Media Player ile açılamaz.

Windows kullanıcılarına bu ilişkilendirmeleri için iki yönetim katmanı sunar: Varsayılan Program düzeyinde denetim ve Dosya türü/protokolü düzeyinde denetim. Varsayılan Program seçeneği daha genel bir ayar seçeneği sunarken, Dosya türünü veya protokolü programla ilişkilendirme daha ince ayarlara olanak sağlar. İki denetim katmanını da tanımlarsak konu açıklığa kavuşacaktır;

  • Varsayılan program, şarkı, film, fotoğraf veya web sayfası gibi belirli bir dosya türünü açtığınızda Windows'un otomatik olarak kullandığı programdır. Örneğin bilgisayarınıza birden fazla fotoğraf düzenleme programı yüklemiş olabilirsiniz. Bunlardan bir tanesini fotoğraf açtığınızda başlayacak varsayılan program olarak seçebilirsiniz.
  • Dosya türünü veya protokolü programla ilişkilendirme ise dosya türü veya protokole bağlı olarak varsayılan programlara ince ayar yapmak için kullanılır. Örneğin tüm .jpg görüntü dosyalarının Paint ile ve tüm .png görüntü dosyalarının Adobe Photoshop ile açılmasını sağlayabilirsiniz.


Son olarak bazen hayati dosya uzantıları gerek zararlı yazılımlarca gerekse de kullanıcının hatasıyla alakasız programlarla ilişkilendirilirler. Örneğin kısayollarda kullanılan .lnk (LNK) uzantısı paint ile ilişkilendirililirse hangi kısayola tıklarsanız tıklatın hep Paint açılacak ve kullanıcı çok büyük sorunlarla karşılaşacaktır. 3. yazı da bu sorun üzerine olacak...


  • Varsayılan program seçiminiz yalnızca sizin kullanıcı hesabınıza uygulanır ve bilgisayardaki diğer kullanıcıları etkilemez.


1- Denetim Masası\Programlar\Varsayılan Programlar yolunu izleyin ve Varsayılan programlarınızı ayarlayın bağlantısına tıklatın.


2- Açılan pencerede sol tarafta Masaüstü ve Modern uygulamalarınız listelenecek. Ayarlamak istediğiniz programı seçince sağ tarafta bazı seçenekler ve bilgiler çıktığını göreceksiniz;

  • Sarı ile işaretlediğim alanda, seçtiğiniz uygulamanın, açabileceği kaç dosya türü için varsayılan program olarak ayarlandığını görebilirsiniz.
  • Mavi ile işaretlediğim seçeneği seçerseniz, seçtiğiniz program açabildiği tüm dosya türleri için varsayılan program olur. Bu seçeneği seçerseniz 4. adıma atlayın.
  • Yeşil ile işaretlediğim seçeneği seçerseniz programın açabildiği tüm dosya türleri listelenir ve istediğinizi seçebilirsiniz. Bu seçeneği seçtiyseniz  3. adımdan devam edin.


3- Sol taraftaki kutucukları kullanarak dilediğiniz ayarlamaları yapın ve Kaydet butonuyla kaydedin.


4- Başka yönetmek istediğiniz program varsa o programı seçin ve 2-3 adımlarını tekrarlayın.

5- İşiniz bittiğinde Tamam butonuna tıklatarak çıkın.




Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item