nwindows8

Windows 8 ve 10: Sistem Görüntüsü (Disk İmajı) Oluşturmak

             Pek çok kullanıcı sisteminde düzeltemediği büyük bir sorunla karşılaştığında işletim sistemini yeniden kurma (Format) yolunu seçer.

            Bazı kullanıcılar bunu kolaylaştırmak için büyük emek sarfeder, kurulum DVD'sine sürücüleri,dil paketlerini güncellemeleri vs. eklemek için saatler harcarlar. Oysa bu kadar zahmete hiç gerek yoktur. Her kullanıcının bu zahmetlerden kurtulmasının en basit ve etkili yolu kullanıcıların İmaj, Disk kalıbı, Sistem Yansıması yedeği, Sistem görüntüsü gibi farklı isimlerle adlandırdığı yedeği almaktır...


Sistem Görüntüsü Nedir?

      Sistem görüntüsü işletim sisteminizin kurulu olduğu diskin veya disk bölüntüsünün tam bir kopyasıdır.

       Yani Windows'u yükledikten sonra sürücülerinizi güncellediniz, favori programlarınızı kurdunuz, sistem ayarlarınızı istediğiniz şekle getirdiniz ve bilgisayarınız ile beraber gelen gereksiz programları kaldırdınız.  Bilgisayarınız hatasız ve son derece hızlı çalışıyor. Her şey istediğiniz gibi.

      İşte şimdi bir Sistem görüntüsü oluşturma zamanı. Sistem görüntüsü oluşturduğunuzda bir daha Windows kurulum medyanızı kullanmanıza gerek kalmayacak. Oluşturduğunuz  Sistem görüntüsü'nden sistemi yüklediğinizde kurulacak olan Windows bu yedeği aldığınızda bilgisayarınızda kurulu olan sistemin tam bir kopyası olacaktır. Yarım saati geçmeyecek bir süreden sonra tam istediğiniz sistem emrinize amade olacak!

Uyarılar...

  • Windows yedeğin kaydedileceği diskin yada disk bölüntüsünün Sistem görüntüsünü alamaz.
  • Sadece Windows 8 veya 10 Pro ve Windows 8 veya 10 Enterprise sürümlerinde Sistem görüntüsünü bir ağ konumunda depolayabilirsiniz.
  • Eğer Sistem görüntüsünü ağ konumunda depoluyorsanız sadece son alınan sistem görüntüsünü depolayabilirsiniz. Başka bir deyişle eğer daha önceden aldığınız ve ağ konumunda depolanan bir sistem görüntünüz varken yeni bir sistem görüntüsü alırsanız yeni sistem görüntüsü eskisinin üzerine yazılacaktır.
  • Sistem görüntüsüne sadece NTFS olarak biçimlendirilmiş bölümler dahil edilebilir.
  • 64 bit bir Windows 8 veya 10 sistem yansımasını 32 bit bir sistemin üzerine kuramazsınız.
  • 64 bit bir sisteme ait sistem görüntüsünü, 32 bit Windows kurulum medyası ya da WinRE medyası ile geri yükleyemezsiniz.
  • UEFI kullanan bir sistemin sistem görüntüsününü BIOS kullanan bir sisteme geri yükleyemezsiniz.
  • Sistem görüntüsünün yedekleneceği hedef sürücünün Dinamik Disk olmamasına dikkat edin. Dinamik disklerde depolanan sistem görüntülerinin geri yüklenmesinde uyuşmazlıklar olabiliyor.
  • Sistem yansıması bir bütündür. Bilgisayarınızı bir sistem yansımasından geri yüklediğinizde bu tam geri yükleme olur; geri yüklenecek tek tek öğeleri seçemezsiniz ve tüm geçerli programlarınız, sistem ayarlarınız ve dosyalarınız, sistem yansımasının içerikleriyle değiştirilir.

I. YOL: 
Windows Yedekleme ile...

1.1- Daha önce Windows Yedekleme'yi ayrıntılı bir şekilde anlatmıştım: Windows (8 ve 10) Yedekleme: Kişisel Dosylarınızı ve Bilgisayarınızı Otomatik Olarak Yedekleyin!

        Windows Yedekleme ile kişisel dosyalarınızı yedeklerken bu yedeğe bir sistem görüntüsü ekleyebiliyorsunuz. Eğer Windows Yedekleme'yi daha önceden varsayılan ayarları ile kurduysanız zaten bir sistem görüntünüz vardır. Eğer seçenekleri değiştirdiyseniz, seçenekleri tekrar ayarlayabilir ve yedeğe bir sistem görüntüsünün eklenmesini sağlayabilirsiniz. Bu seçenekle ilgili detaylı bilgi için ya üstteki linke tıklayın ya da Windows Yedekleme ile ilgili tüm yazılarıma ulaşmak için sağ tarafta bulabileceğiniz Etiket'ler altında Windows Yedekleme etiketine tıklatın.


II. YOL: 
Sadece Sistem Görüntüsü oluşturmak


Eğer kişisel dosyalarınızı ayrıca yedeklemeden bir sistem görüntüsü oluşturmak istiyorsanız bu yolu kullanın.

2.1- Windows 8'de;

  1. Denetim Masası\Tüm Denetim Masası Öğeleri (Simge Görünümü)\Windows 7 Dosya Kurtarma yolunu izleyin.
  2. Açılan pencerede sol üstten Sistem görüntüsü oluştur seçeneğine tıklatın.

2.2- Windows 8.1 ve Windows 10'da

  1. Denetim Masası\Sistem ve Güvenlik\Dosya Geçmişi yolunu izleyin.
  2. Açılan pencerede sol alttan Sistem görüntüsü oluştur seçeneğine tıklatın.


2.3- Yedekleme konumu olarak Sabit disk, DVD ve Ağ konumu (Sadece Windows 8/10 PRO ve Enterprise sürümlerinde) seçeneğiniz var. DVD seçeneği biraz problemli. Burada nedenini ve çözümünü anlattım: "Yedekleme başarısız oldu. Sürücü istenen kesimi bulamıyor. (0x8007001b)" Hatası
      Dolayısıyla Ağ konumu kullanmayacaksanız en ideali bir harici sabit disk kullanmak. Sabit sürücünüzü seçtikten sonra İleri butonuna tıklatın.


2.4- Sistem görüntüsüne hangi bölümleri dahil etmek istediğiniz sorulacak. Sistem görüntüsünde bulunması gereken sistem bölümleri zaten soluk görünecek ve seçimi kaldırılamayacak. Tavsiyem varsayılanlar dışındaki bölümleri eklememeniz. Bu bölümleri eklerseniz hem sistem görüntüsü boyutu büyür hem de geri yüklemek gerektiğinde geri yükleme süresi artar. (Test bilgisayarımda C dışında bir bölüm olmadığı için ekran alıntısı anlattıklarımı tam olarak yansıtmıyor. 2. resim ise daha açık)

UEFI Kurulumda
Klasik BIOS kurulumunda

2.5- Yedekleme sistem sürücünüzdeki kullanılan alanın boyutuna bağlı olarak uzun sürebilir bitmesini bekleyin.


2.6- Sistem görüntüsü oluşturma işlemi bittikten sonra Sistem Onarım Diski oluşturup oluşturmak istemediğiniz sorulacak.  Sistem Onarım Diski'nin ne işe yaradığını linkte anlattım. Bunu isterseniz -linkte görebileceğiniz üzere- sonradan da oluşturabilirsiniz. Ayrıca isterseniz Sistem Onarım Sürücüsü'de oluşturmanız mümkün. Dilediğiniz şıkkı seçin.


2.7- Artık isterseniz açık pencereleri kapatabilirsiniz...

Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item