nwindows8

Windows (8 ve 10) Yedekleme: Alınan Yedekleri Geri Yüklemek

          Bu yazıda size Windows Yedekleme ile aldığınız yedekleri nasıl geri yükleyebileceğinizi anlatacağım. Daha önce Windows Yedekleme'yi nasıl ayarlayabileceğinizi anlatmıştım.

         Okuduysanız daha önce Windows 7'de kişisel dosyalarınızı yedeklemek için Yedekleme ve Geri yükleme kullandıysanız, bu yedeklerdeki dosyaları geri yükleyebileceğinizi zaten biliyorsunuz.

          Önceki bir Windows sürümünden yükseltme yaptıysanız ve Yedekleme ve Geri Yükleme'de ayarlanmış zamanlanan yedeklemeler varsa, Windows, yedekleme zamanlamanızı kullanmaya devam eder. Kitaplıklarınızı, kişilerinizi, sık kullanılanları ve masaüstünü yedeklemek için Dosya Geçmişi'ni etkinleştirmeyi seçebilirsiniz, ancak her iki özelliği aynı anda kullanamazsınız. Daha fazla bilgi için bkz. Windows 8 ve 10 - Dosya Geçmişi Nedir, Nasıl Etkinleştirilir?

Notlar...

  • İlk yedeği oluşturduktan sonra, Windows Yedekleme, yeni veya değiştirilmiş bilgileri sonraki yedeklerinize ekler.
  • Windows'un nelerin yedekleneceğini seçmesini sağlayabilir veya yedeklemek istediğiniz tek tek klasörleri, kitaplıkları ve sürücüleri seçebilirsiniz. Varsayılan olarak yedekleriniz düzenli zamanlama temelinde oluşturulur. Zamanlamayı değiştirebilir ve istediğiniz zaman el ile yedek oluşturabilirsiniz. Windows Yedekleme'yi kurmanızın ardından, Windows yeni veya değiştirilmiş olan dosya ve klasörleri izler ve yedeklemenize bunları ekler.
  • Düzenli olarak zamanlanmış yedeklemenizin zamanı geldiğinde bilgisayarınız kapalı, uyku veya hazırda bekletme modunda olursa, Windows Yedekleme, yedeklemeyi atlar ve bir sonraki zamanlanmış yedeklemenizi bekler.
  • Windows Yedekleme yedeğinizi oluşturmayı denediğinde yedek hedefi kullanılamıyorsa, hata iletisi alırsınız. Yedek hedefini değiştirebilir, yedeklemeyi yeniden deneyebilir veya bir sonraki zamanlanmış yedeklemenizi bekleyebilirsiniz.
  • Yedek hedefi bir ağ konumuysa ve Windows Yedekleme bir yedek oluşturmayı denediğinde ağ konumu kullanılamıyorsa ya da ağ kimlik bilgilerinizin süresi dolmuşsa bir hata iletisi alırsınız. Kullanıcı adı ve parolanızı yeniden girebilir veya yedeklemeyi yeniden deneyebilirsiniz.
  • Yedek hedefi BitLocker tarafından şifrelenmişse, zamanlanmış yedeklemenizin zamanı geldiğinde yedek hedefinin kilidinin açılması gerekir. Kilitliyse hata verilir. Sürücünün kilidini açıp yedeklemeyi yeniden denemeniz gerekir.
  • Yedekler Sürücü harfi/Kullanıcı adı/Backup Set/Yıl-Ay-Gün/Saat-Dakika-Saniye formatında adlandırılarak yedeklenir. Örneğin:  "D:\ENPEDI\Backup Set 2013-04-01 184543"
  • Kitaplıklarınızı, kişilerinizi, sık kullanılanları ve masaüstünü yedeklemek için Dosya Geçmişi'ni etkinleştirmeyi seçebilirsiniz, ancak her iki özelliği aynı anda kullanamazsınız.
  • Windows Yedekleme, 3. aprti programlara ait verileri yedeklemez.
  • Windows Yedekleme, FAT olarak biçimlendirilmiş bölümlerdeki verileri yedeklemez. Yedeklenecek verilerin bulunduğu bölüm NTFS olarak yapılandırılmış olmalıdır.
  • Windows Yedekleme, Geri Dönüşüm Kutusu'ndaki dosyaları yedeklemez.
  • Windows Yedekleme, Geçici Dosyalar klasörünü yedeğe dahil etmiş olsanız dahi 1 GB'dan küçük geçici dosyaları yedeklemez.

I YOL: 
Yedeği kendisinden;

1.1- Dosya Gezgini'ni kullanarak Windows Yedekleme'nin oluşturduğu yedek dosyasına gidin ve yedeğe çift tıklatın ya da sağ tıklatın sonra Geri Yükleme Seçenekleri'ne tıklatın.


1.2-  Açılan menüde seçebileceğiniz 2 seçenek var:

  1. Dosyalarımı bu yedekten geri yükle: Geri yükleyeceğiniz bütün dosyalar bu yedekte ise bunu seçin. Bu seçeneği kullanabilmek için Standart hesap yeterlidir.
  2. Bu bilgisayarın tüm kullanıcı dosyalarını geri yükle: Birden fazla kullanıcının oluşturduğu ya da kendinizin birde fazla lokasyonda oluşturduğu farklı yedekler varsa ve bunların tamamını ya da bunlardan karışık dosyalar/klasörler yüklemek istiyorsanız bunu seçin. Bu seçeneği kullanabilmek için Yönetici hesabı gereklidir.


1.3- 3. adıma geçin...

II. YOL: 
Denetim Masası'ndan;

2.1- Denetim Masası\Tüm Denetim Masası Öğeleri (Simge Görünümü)\Windows 7 Dosya Kurtarma yolunu izleyin.

2.2- Bu pencerede seçebileceğiniz 3 seçenek var:

  1. Dosyalarımı geri yükle: Geri yükleyeceğiniz bütün dosyalar bu yedekte ise bunu seçin. Bu seçeneği kullanabilmek için Standart hesap yeterlidir.
  2. Tüm kullanıcı dosyalarını geri yükle: Birden fazla kullanıcının oluşturduğu ya da kendinizin birde fazla lokasyonda oluşturduğu farklı yedekler varsa ve bunların tamamını ya da bunlardan karışık dosyalar/klasörler yüklemek istiyorsanız bunu seçin. Bu seçeneği kullanabilmek için Yönetici hesabı gereklidir.
  3. Dosyaların geri yükleneceği başka bir yedek seç: Bu seçeneği kullanarak başka kullanıcılara ait yedekleri yönetebilirsiniz. Ayrıca Ağ Konumu'ndan geri yükleme yapacaksanız bu seçeneği seçin. Ayrıca bu seçenekte tek tek dosya klasör seçmek yerine Bu yedekten tüm dosyaları seçin seçeneğin işaretleyerek tek hamlede bütün dosyaları geri yükleme seçeneği mevcut. 2. seçenekte olduğu gibi bu seçeneği kullanabilmek için de Yönetici hesabı gereklidir.


2.33. adıma geçin...


3- Geri yüklemek isediğiniz öğelere bağlı olarak 4, 5, 6, 7 adımlarından dilediğinizi uygulayın.


4- Farklı tarihlerde alınmış yedekleriniz arasında seçim yapmak için Farklı bir sürüm seçin bağlantısına tıklatın. Ardından dilediğiniz sürümü seçin. İstediğinizi bulabilmek için zaman filtresini kullanabilirsiniz.


5- Belli dosya türlerini ya da isimleri aramak için Ara... butonuna tıklatın. Örneğin .png diye arama yaparak png türü dosyaları, kullanıcı adı ile arama yaparak belli bir kullanıcıya ait dosyaları bulabilirsiniz. (Örnekler çoğaltılabilir)


6- Dosyalara göz at butonuna tıklatarak dosya düzeyinde seçim yapabilirsiniz.


7- Klasörlere göz at butonuna tıklatarak klasör düzeyinde seçim yapabilirsiniz.


8-  Eğer bir hata yaparsanız seçtiğiniz dosyalardan dilediğinizi ya da tamamını Kaldır veya Tümünü Kaldır butonlarıyla listeden silebilirsiniz. Endişelenmenize gerek yok bu dosyaları gerçekten kaldırmaz sadece seçim listesinden kaldırır.


9- Ayarlar istediğiniz gibi olduktan sonra İleri butonuna tıklatın.

10- Yine bir seçim yapmanız gerekecek. Eğer yedeklediğiniz dosyaları yedeklendiği orjinal konuma geri yüklemek istiyorsanız Özgün konuma seçeneğini seçin. Eğer farklı bir konuma yükleyecekseniz diğer seçeneği seçin ve konumu gösterin.


11- Eğer Özgün konuma seçeneğini seçerseniz bazı dosyalar çakışabilir. Bu durumda alttaki ekran çıkacaktır. Dilediğiniz sçeneği seçin.


12- 10. adımda eğer Aşağıdaki konuma seçeneğini seçtiyseniz açılan pencerede Dosyaları özgün alt klasörlerine geri yükle seçeneği çıkacaktır. Bunu seçili bırakırsanız alt klasörleri ile beraber geri yüklenirler. Bu seçeneği temizlerseniz bütün dosyalar birleştirilerek tek bir klasöre geri yüklenirler.


13- Artık geri yükleme tamamlandı. Açık pencereleri kapatabilirsiniz...



Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item