nwindows8

Windows 8.1 Nasıl Yüklenir, Nelere Dikkat Etmelisiniz?

  Son günceleme: (14 Kasım 2014) II. ve III. yol güncellendi.

        (Türkiye saatiyle) 17 Ekim saat 14:00 itibari ile Windows 8.1 güncellemesi Microsoft Mağazası aracılığı ile yüklenebiliyor.

         18 Ekim itibari ile ise yeni satılan bilgisayarlar Windows 8.1 yüklü olacak ve marketlerden Windows 8.1 kutulu olarak satın alınabilecek.

         Bilgisayarınızda şu an Windows 8 veya Windows RT çalışıyorsa Windows 8.1 veya Windows RT 8.1 sürümüne güncelleştirmek ücretsizdir. Önceki Windows güncelleştirmelerinin aksine, bu güncelleştirmeyi Windows Mağazası'ndan alırsınız...


Sitede Windows kurulumu ve bununla alakalı konuları işleyen
çok fazla makale var. Bu konuda "Kafamız karışıyor hangi makale bana uygun anlamıyorum!" mealinde çok fazla serzenişle karşılaşıyorum. Bu yüzden bütün bu makaleleri kısaca açıkladığım bir ana makale oluşturdum. Siz de kafası karışanlardansanız önce bu makaleyi okuyun: Windows 8 ve 8.1 Kurtarma, Uygulama ve Kurulumları Ana Konu


Sistem Gereksinimleri;

Windows 8.1 ve Windows RT 8.1 için sistem gereksinimleri neredeyse Windows 8 için olan gereksinimlerle aynıdır; bilgisayarınız zaten Windows 8 (veya Windows RT) çalıştırıyorsa ücretsiz Windows 8.1 (veya Windows RT 8.1) güncelleştirmesini alabilirsiniz.

Bilgisayarınızda Windows 8.1 çalıştırmak istiyorsanız aşağıdakiler gereklidir:

  • İşlemci: 1 gigahertz (GHz) veya daha hızlı işlemci ve PAE, NX ve SSE2 desteği (daha fazla bilgi)
  • RAM: 1 gigabayt (GB) (32 bit) veya 2 GB (64 bit)
  • Sabit disk alanı: 16 GB (32 bit) veya 20 GB (64 bit)
  • Grafik kartı: WDDM sürücüsüne sahip Microsoft DirectX 9 grafik cihazı

Belirli özellikleri kullanmaya yönelik ek gereksinimler:

  • Dokunmayı kullanmak için, çok noktalı dokunmayı destekleyen bir tablet veya monitör gereklidir 
  • Windows Mağazası'na erişmek ve uygulamaları indirmek, çalıştırmak ve tutturmak için etkin bir İnternet bağlantısı ve en az 1024 x 768 ekran çözünürlüğü gerekir
  • Bazı özellikler için Microsoft hesabı gerekir
  • İnternet erişimi 
  • Güvenli önyükleme, UEFI v2.3.1 Errata B'yi destekleyen bellenim gerektirir ve UEFI imza veritabanında Microsoft Windows Sertifika Yetkilisi'ne sahiptir
  • Bazı oyunlar ve programlar en iyi performans için DirectX 10 veya daha yükseği ile uyumlu bir grafik kartı gerektirebilir
  • DVD izlemek ayrı bir kayıttan yürütme yazılımı gerektirir (daha fazla bilgi)
  • Windows Media Center lisansı ayrı satılır (daha fazla bilgi)
  • BitLocker To Go USB flash sürücü gerektirir (yalnızca Windows 8.1 Pro)
  • BitLocker, Güvenilir Platform Modülü (TPM) 1.2 veya bir USB flash sürücü gerektirir (yalnızca Windows 8.1 Pro)
  • Client Hyper-V, ikinci düzey adres çeviri (SLAT) yetenekleri ve 2 GB ek RAM'i olan 64 bit bir sistem gerektirir (yalnızca Windows 8.1 Pro)
  • Windows Media Center'da canlı TV oynatmak ve kaydetmek için bir TV alıcısı gerekir (yalnızca Windows 8.1 Pro Paketi ve Windows 8.1 Media Center Paketi)
  • Miracast, Windows Ekran Sürücüsü Modeli (WDDM) 1.3'ü destekleyen bir görüntü bağdaştırıcısı ve Wi-Fi Direct'i destekleyen bir Wi-Fi bağdaştırıcısı gerektirir.
  • Wi-Fi Direct Yazdırma, Wi-Fi Direct'i destekleyen bir Wi-Fi bağdaştırıcısı ve Wi-Fi Direct Yazdırma'yı destekleyen bir cihaz gerektirir
  • Ücretsiz internet TV içeriği, coğrafi konuma göre değişir, bazı içerikler için ek ücret gerekebilir (yalnızca Windows 8.1 Pro Paketi ve Windows 8.1 Media Center Paketi)
  • 64 bit bir bilgisayara 64 bit işletim sistemi yüklemek için işlemcinizin CMPXCHG16b, PrefetchW ve LAHF/SAHF'yi desteklemesi gerekir
  • InstantGo, yalnızca Bağlı Bekleme için tasarlanmış bilgisayarlarla çalışır


Önemli noktalar;

  • Bilgisayarınızda şu an Windows 8 veya Windows RT çalışıyorsa Windows 8.1 veya Windows RT 8.1 sürümüne ücretsiz olarak geçersiniz. Windows 8.1 veya Windows RT 8.1 sürümünü yüklediğinizde bu sürüme ait sistem dosyaları kalıcı olarak Windows 8 veya Windows RT sistem dosyalarının yerine geçer. 
  • Windows 8.1'i temiz kurulum ile kurduktan sonra Windows 8 lisans anahtarınız ile etkinleştiremezsiniz. Yani Windows 8 lisansına sahipseniz Windows 8.1 temiz kurulumu yapmanın şimdilik imkanı yok.Ancak Windows 8'i kurduktan sonra etkinleştirebilir ve hiçbir program kurmadan mağazadan Windows 8.1 yükseltmesini alabilirsiniz. 
  • Şu anda kullandığınız sürüm aynı kalır. Yani örneğin, Windows 8 PRO kullanıyorsanız güncellemeyi yüklediğinizde Windows 8.1 PRO'ya terfi edersiniz.
  • Farklı dil seçmediğiniz sürece bütün dosyalarınız, ayarlarınız uygulamalarınız korunur.¹ Yani hiçbir veri/ayar/uygulama kaybetmezsiniz. Ancak yine de hassas verilerinizi yedeklemenizi şiddetle tavsiye ediyorum.
  • Eğer Windows 8 veya Windows RT önyüklü gelen bir bilgisayara Windows 8.1 güncellemesi yükler ve ardından kurtarma bölüntüsü marifetiyle Sıfırlama ya da Yenileme yaparsanız bilgisayarınız tekrar Windows 8 veya Windows RT sürümüne döner. Bu durumda Windows 8.1 güncellemesini tekrar yüklemeniz gerekir.


Windows 8.1 Önizlemesi veya Windows RT 8.1 Önizlemesi'nden 
Windows 8.1'e geçecekseniz;

  1. Eğer Windows 8.1 Önizlemesi veya Windows RT 8.1 Önizlemesi'ni Microsoft Mağazası aracılığı ile yüklediyseniz (Burada I. YOLWindows 8.1 Önizlemesi'ni Microsoft Mağazası'ndan ücretsiz olarak yükleyebilecek ve kullanabileceksiniz.
  2. Eğer Windows 8.1 Önizlemesi veya Windows RT 8.1 Önizlemesi'ni ISO imajı olarak Microsoft Web sitesinden indirip temiz kurulum yaptıysanız (Burada II. YOLWindows 8.1 Önizlemesi'ni Microsoft Mağazası'ndan ücretsiz olarak yükleyebilecek ve kullanabileceksiniz ancak geçerli bir lisans anahtarı girmediğiniz sürece etkinleştiremeyeceksiniz. 
  3. Windows 8.1 Önizlemesi veya Windows RT 8.1 Önizlemesi'nden Windows 8.1'e geçerken sadece kişisel dosyalarınızı koruyabileceksiniz. Bütün Masaüstü ve Başlangıç uygulamalarınız kaybolacak ve yeniden yüklemek zorunda kalacaksınız.


Windows 7 veya daha eski bir Windows sürümünden 
Windows 8.1'e geçecekseniz;

  1. İsterseniz önce Windows 8'e yükseltme yapabilir ardından ücretsiz olarak Microsoft Mağazası'ndan Windows 8.1 yükseltmesini yükleyebilirsiniz.
  2. Veya buradan Windows 8.1 Yükseltme Yardımcısı'nı indirebilir ve satın alarak direkt Windows 8.1'e geçebilirsiniz. Ayrıca bir mağazadan Windows 8.1 yükleme seti satın alarak mevcut Windows sürümünüzü Windows 8.1'e yükseltebilir veya temiz kurulum yapabilirsiniz.
  3. Windows Vista veya Windows XP çalıştırıyorsanız DVD veya USB Flash sürücü ile temiz kurulum gerçekleştirmeniz gerekir. 


Windows 8.1' yükseltme;


Bayram dolayısyla makalenin bundan sonrası sadece bilgi amaçlı hazırlanmıştır. En kısa sürede ekran alıntılarıyla tam bir anlatım hazırlanacaktır.


I. YOL: 
Microsoft Mağazası'ndan;

1.1- Öncelikle sisteminizde bir 3. parti güvenlik yazılımı varsa (Anti Virüs, Anti Malware vs.) varsa kaldırın veya devre dışı bırakın. Hatta 3. parti güvenlik yazılımı kullanmıyorsanız bile her ihtimale karşın Windows Defender'ı da devre dışı bırakın. Ancak bu tip 3. parti güvenlik yazılımlarını devre dışı bırakmak çoğu son kullanıcı için oldukça karmaşık olabilir bu yüzden kaldırmanız en ideali.

1.2- Sisteminizde KB 2871389 nolu güncellemenin yüklü olduğundan emin olun. (Microsoft'un yardım sitesinde (Link.) gerekli güncellemenin kodu KB 2871839 olarak verilmiş ama bu yanlış doğrusu benim verdiğim kodlu güncelleme) Yüklü değilse güncellemeleri denetleyin ve yükleyin.

1.3- Microsoft Mağazası'nı açın. Windows 8.1 yüklemesini zaten fark edeceksiniz. (Eğer listelenmiyorsa tarayıcınızın adres satırına ms-windows-store:windowsupgrade yazıp Enter'a basmayı deneyin)


1.4- Talimatları takip edin.

Eğer güncellemeden sonra "SecureBoot doğru yapılandırılmadı" hatası alırsanız bunun anlamı sisteminizde UEFI kurulum var olduğu halde Secure Boot ayarının kapalı olmasıdır. (Bkz. SecureBoot (Güvenli Önyükleme) Etkin mi, Değil mi?Etkinleştirdiğiniz taktirde filigran kaybolacaktır. Secure Boot ayarları ve bilgi için bkz.

Güncelleme: (1) Windows 7 önyüklü gelen ve UEFI desteğine sahip olan veya (2) BIOS'da SecureBoot etkin olduğu halde bu uyarıyı alan veya (3) Anakartı SecureBoot'u desteklemediği halde bu uyarıyı alan kullanıcılar olduğu hem yorumlardan hem de internette gördüğüm şikayetlerden anlaşılıyor. Bu sorun yeni bir sorun bu yüzden öncelikle Microsoft'un bir güncelleme yayınlamasını beklemek gerek. O olmadı sorunu çözebilecek bir yöntem bulunca yazısını yayınlayacağım.

Güncelleme: (2) Microsoft bununla ilgili bir güncelleme yayınladı. Buradan indirebilirsiniz.






II. YOL:  
ISO dosyasıyla 

2.1- Burada anlattığım şekilde Windows 8.1 (Core, Core Single Language veya PRO) ISO dosyasını indirin ve burada anlattığım şekilde Temiz Kurulum yapın.


Temiz Kurulum yapmak (Varsa) kurtarma bölümünü devre dışı bırakacaktır. Yani eskiden olduğu gibi tek tuşla fabrika ayarlarına geri dönemeyeceksiniz. Bunu göz önünde bulundurun ve bunu istemiyorsanız mağazadan yükseltme yolunu (I. YOL) seçin.


III. YOL: 
Windows 8.1 Yükseltme Yardımcısı ile;

3.1- Buradan indirip talimatları takip ederek kurabilirsiniz...


(¹)

                 Şunu çalıştırıyorsanızŞunları kaybetmezsiniz:
Windows 8
Windows ayarları, kişisel dosyalar ve uygulamaların çoğu
Windows 7
Kişisel dosyalar
Windows Vista
Hiçbir şeyi koruyamazsınız; medyayı kullanarak başlatıp temiz yükleme gerçekleştirmeniz gerekir
Windows XP
Hiçbir şeyi koruyamazsınız; medyayı kullanarak başlatıp temiz yükleme gerçekleştirmeniz gerekir
  • Windows 8 çalıştırıyorsanız Windows Mağazası uygulamalarınızın Mağaza'dan yeniden yüklenmeleri gerekir. Mağaza'da, ekranın üst kenarından aşağı çekin veya sağ tıklayın, Uygulamalarınız'a dokunun veya tıklayın, yüklemek istediğiniz uygulamaları seçtikten sonra Yükle'ye dokunun veya tıklayın. Microsoft Mağazası'ndan Nasıl Uygulama İndirilir, Kurallar Nedir?
  • Windows 7, Windows Vista veya Windows XP çalıştırıyorsanız özgün kurulum disklerini veya uygulamaları çevrimiçi satın aldıysanız satın alma onay e-postalarını kullanarak tüm uygulamalarınızın yeniden yüklenmesi gerekir.


Windows 8.1 Lisans Koşulları;

Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item