nwindows8

Windows 8.1 Önizlemesi: Nasıl İndirip Kuracaksınız, Nelere Dikkat Etmeniz Gerekiyor?

        Windows 8.1 Önizlemesi (Windows Blue olarak da bilinir) 26 Haziran 2013 itibari ile güncelleme olarak Microsoft Mağazası üzerinden veya ISO imajı olarak Microsoft Web sitesinden indirilmeye sunuldu.

       Windows 8.1 Önizlemesi ve Windows RT 8.1 Önizlemesi, Windows 8.1'in final öncesi sürümleridir. Windows 8.1 Önizlemesi ve Windows RT 8.1 Önizlemesi, kişiselleştirme, arama, uygulamalar, Windows Mağazası ve bulut erişimi hizmetlerinde iyileştirmeler sunmaktadır. Şimdi gelin bu önizleme konusunda kafanızda oluşabilecek soruları cevaplayalım;




Aklınıza takılabilecek sorular;


  • Sistem gereksinimleri nedir?

    Windows 8.1 Önizlemesi, Windows 8 ile aynı sistem gereksinimlerine sahip. Ancak Windows RT 8.1 Önizlemesi, bilgisayarınızın 10 GB boş depolama alanına sahip olmasını ve Windows RT çalıştırıyor olmasını gerektirir.


  • Windows 8.1 Önizlemesi'ni Yerel Hesap ile deneyebilir miyim?

    Hayır. Windows 8.1 Önizlemesi'ni kullanabilmek için bilgisayarınızda bir Microsoft hesabıyla oturum açmanız gerekir. Windows 8.1'in final sürümünde (Yıl sonuna doğru) Yerel Hesap oluşturma seçeneği kullanılabilir hale getirilecek.


  • Windows 8.1 Önizlemesi'ni yüklemeli miyim?

    Muhtemelen hayır!  Windows 8.1 Önizlemesi veya Windows RT 8.1 Önizlemesi yalnıza deneyimli bilgisayar kullanıcılarına yöneliktir. Önizleme sürümünü indirmeden önce, henüz geliştirme aşamasında olan bir yazılımı yüklemenin olumlu ve olumsuz yönlerini göz önünde bulundurmalısınız. Önizleme sürümünü yüklerseniz birçok yeni özellik denemiş olacaksınız ancak normalde karşılaşmayacağınız hatalarla da karşılaşabilirsiniz.Yalnızca aşağıdakilerin tümü sizin için geçerliyse önizlemeyi indirmeyi düşünmelisiniz:


    • Bilgisayarı yedeklemek, sabit sürücüyü biçimlendirmek ve sıfırdan bir işletim sistemi kurmak sizin için çok kolaysa.
    • Bilgisayar sorunlarını kendi başınıza gidermekten rahatsız olmuyorsanız.
    • Yazılımı sık sık güncellemekten çekinmiyorsanız.
    • Yükleme veya kurtarma medyasına sahipseniz ya da oluşturabilirseniz ve Windows 8.1 Önizlemesi'ni test ettikten sonra önceki işletim sisteminizi nasıl geri yükleyeceğinizi biliyorsanız.


    NOT: Bir sürü sorunla karşılaştım. Gerçekten de sorunlarla baş edebilme yetinizin olduğundan emin değilseniz final sürümünü bekleyin.



  • Windows 8.1 Önizlemesi'ni denemenin riskleri var mıdır?

    EvetBilgisayarınız kilitlenebilir ve bazı önemli dosyaları kaybedebilirsiniz. Bilgilerinizi yedeklemeli ve önizlemeyi birincil ev veya iş bilgisayarınızda test etmemelisiniz. Ayrıca aşağıdakine benzer sorunlarla da karşılaşabilirsiniz:


    • Virüsten koruma yazılımları ve güvenlik programları da dahil düzgün yüklenmeyen veya çalışmayan yazılımlar.
    • Çalışmayan yazıcılar, video kartları veya diğer donanımlar.
    • Şirket veya ev ağlarına erişimde zorluk.
    • Bazı dosyalarınızın zarar görmesi.


    Yüklemeden önce önizlemeyi denemenin getirilerini ve risklerini dikkatlice düşünmelisiniz.


  • Windows 8.1 Önizlemesi'ni nasıl yükleyebilirim?

    Windows 8.1 Önizlemesi'ni yüklemenin iyi yolu vardır: Windows Mağazası aracılığıyla veya ISO ile.

    • Windows 8 işletim sistemini önizlemenin sunulduğu 13 dilden birinde çalıştırıyorsanız önizlemeyi Windows Mağazası'ndan indirmenizi önemle tavsiye ediyoruz. 
    • Mağaza'dan yüklerseniz yükleme medyası oluşturamazsınız ve önizlemeyi doğrudan Windows Mağazası'ndan indirmeniz gerekir. 
    • Windows RT çalıştırıyorsanız yalnızca Mağaza aracılığıyla güncelleme yapabilirsiniz.
    • Windows 8 Enterprise çalıştırıyorsanız önizlemeyi ISO dosyasını kullanarak yüklemeniz gerekecektir.


  • Windows 8.1 Önizlemesi'ni yüklemek için ürün anahtarım olması gerekiyor mu?

    Windows 8.1 Önizlemesi'ni Windows Mağazası aracılığıyla yüklerseniz ürün anahtarına gerek yoktur. ISO'yu indirirseniz bu ürün anahtarını girmeniz gerekir: NTTX3-RV7VB-T7X7F-WQYYY-9Y92F


  • Windows 8.1 Önizlemesi'ni kaldırabilir miyim?

    Önizlemeyi kaldırma imkanı yoktur. Ne var ki, sisteminizin tamamını fabrika ayarlarına dönecek biçimde geri yüklemek mümkündür.

    Bilgisayarınız Windows 8 kurulu olarak gelmişse bilgisayar yenileme veya sıfırlama özelliğini kullanarak cihazınızda Windows 8 işletim sistemini geri yükleyeme imkanınız olabilir. Kişisel dosyalarınız etkilenmez ancak bilgisayarınızda kurulu olarak gelmeyen uygulamaların yeniden yüklenmesi gerekir ve önizlemeyi kullandığınız sırada yüklenen uygulamalar Windows 8 Mağazası aracılığıyla sunulmayabilir. Bilgisayar yenileme ve sıfırlama hakkında daha fazla bilgi için bkz. Bilgisayarınızı yenileyin veya sıfırlayın

    Windows XP, Windows Vista veya Windows 7 çalıştırıyorsanız önizlemeyi kaldıramazsınız. Önceki işletim sisteminize dönebilmeniz için bilgisayarınızla gelen kurtarma veya yükleme medyasından (genellikle DVD medyası) yeniden yüklemeniz gerekir. Kurtarma medyanız yoksa Windows 8.1 Preview işletim sistemini yükledikten sonra, Windows'un eski sürümüne geri dönmek için bilgisayarınızın kurtarma bölümünü kullanamazsınız.

Dikkat!


  • Windows RT kullanıyorsanız Windows RT 8.1 Önizlemesi'ni kaldırmanız mümkün olmayacaktır. Kullanımınıza sunulduğunda Windows RT 8.1'in final sürümüne yükseltebileceksiniz.
  • Eğer Windows 8 önyüklü gelen bir bilgisayarınız varsa önizlemeyi yüklemeden önce mutlaka bir Sistem Kurtarma Sürücüsü oluşturun:  Üreticinizin Diskinize Gizlediği Kurtarma Bölümünü (Recovery Partition) USB Bellekte Oluşturmak ve Kullanmak
  • Windows 8.1 Önizlemesi aşağıdakiler dahil olmak üzere yeni 32 bit Atom işlemcileri çalıştıran bazı tablet ve bilgisayarlarda desteklenmiyor:
    • Lenovo ThinkPad Tablet 2
    • ASUS VivoTab TF810C 
    • Samsung ATIV Smart PC 
    • HP ElitePad 900 HP 
    • ENVY x2 Fujitsu ARROWS Tab



I. YOL:  
Güncelleme olarak Microsoft Mağazası üzerinden


1.1- İlk olarak buradan yaklaşık olarak 15 MB büyüklüğünde olan bir güncellemeyi indirip kurmanız gerekiyor. Bunun için indirmeniz ve indirdiğiniz dosyaya çift tıklatmanız yeterli.


1.2- Güncelllemenin kurulması tamamlandıktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatmanız istenecek. Yapın.



1.3- Bilgisayarınızın yeniden başlatılması tamamlandıktan sonra altaki bilgilendirme ile karşılaşacaksınız. Mağazaya gidin butonuna tıklatın.





Bu uyarı çıkmazsa Mağaza'ya gidin. İlk sırada kocaman Windows 8.1 Preview döşemesinin olduğunu göreceksiniz. Buna tıklatın.







1.4-  Açılan ekranda İndir butonuna tıklatın. Alttaki bilgilendirmede de görebileceğiniz üzere yaklaşık 2.5 GB civarı bir veri indirmeniz gerekecek. (Sürümünüze bağlı olarak değişebilir)






1.5- Bu verinin indirilmesi esnasında bilgisayarınızı kullanmaya devam edebilirsiniz.






1.6- İndirme işlemi tamamlandığında kurulum başlayacak. Kuruum esnasında sisteminizdeki yüklü uygulamalara bağlı olarak sistemi birkaç defa yeniden başlatmanız gerekebilir.



Bu yeniden başlatmalar esnasında defalarca yeniden başlatmama rağmen bir değişiklik olmayınca Secure Boot ve Fast Boot ayarlarını devre dışı bırakarak süreci tamamlayabildim. Siz de aynı durum ile karşılaşırsanız aynı çözümü uygulayın;
Güvenli Önyükleme (Secure Boot) Nedir?







1.7- Sonuç:






II. YOL:  
ISO imajı olarak Microsoft Web sitesinden; 



2.1- Öncelikle buradan (İstediğinz dilde) 32 bir veya 64 bit Windows 8.1 Önizlemesi ISO dosyasını indirin.


2.2.1- Eğer Masaüstünden kuracaksanız; Windows 8 kullanıyorsanız 2.3, Windows 7 veya daha eski sürümler kullanıyorsanız 2.4 adımından devam edin.


2.2.2- Eğer önyüklenebilir bir medya oluşturarak temiz kurulum yapacaksanız; 2.5 adımından devam edin.


2.3.1- ISO dosyasına çift tıklatın. Bu ISO dosyasını bir sanal DVD sürücüye bağlayacak. Açılan kurulum dosyalarında Setup dosyasına çift tıklatın. (İlk resim) Eğer dual boot olarak kurmayı düşünüyorsanız, kurulum dosyalarında Sources klasörü adında bir klasör olduğunu göreceksiniz. Bu klasörü açın ve buradaki Setup dosyasını bularak çalıştırın. (2. resim)





2.3.2- Güncelleştirmeleri yüklemeyi seçin ve devam edin.





2.3.3- Ürün anahtarını girin.





2.3.4- Lisans koşullarını kontrol edin.





2.3.5- Saklamak istediğiniz ayarları seçin.





2.3.5- Ayarlar istediğiniz gibiyse Yükle butonuna tıklatarak yüklemeyi başlatın.





2.3.6- Yüklemenin tamamlanmasını bekleyin.





2.3.7- Windows 8 Temiz Kurulum (Format) adlı yazımın 11. adımından itibaren devam ederek kurulumu tamamlayın.





2.4.1- İndirdiğiniz ISO dosyasını DaemonTools aracı ile bir sanal sürücüye bağlayın ya da  WinRAR, 7-Zip vs. gibi arşiv açma araçları ile bir klasöre açın.



2.4.2- 2.3.1 adımını uygulayın.


2.4.3- Güncelleştirmeleri yüklemeyi seçin ve devam edin.





2.4.4- Ürün anahtarını girin.





2.4.5- Saklamak istediğiniz ayarları seçin.





2.4.6- Saklamak istediğiniz ayarları seçin.





2.4.7- Ayarlar istediğiniz gibiyse Yükle butonuna tıklatarak yüklemeyi başlatın.





2.4.8Windows 8 Temiz Kurulum (Format) adlı yazımın 11. adımından itibaren devam ederek kurulumu tamamlayın.





2.5.1- İndirdiğiniz ISO dosyası ile bir önyüklenebilir medya oluşturun. Bu medyayı DVD olarak oluşturacaksanız ekstra birşey yapmanıza gerek yok. Linkteki gibi oluşturun.

        USB flash sürücüde oluşturmayı düşünüyorsanız ve bilgisayarınıda UEFI desteği varsa linkte anlattığım gibi UEFI kuruluma uygun bir şekilde oluşturun: Windows 8 - UEFI Kurulum için Önyüklenebilir USB Flash Sürücü Hazırlamak 

        Bilgisayarınızda UEFI desteği yoksa linkteki gibi hazırlayabilirsiniz: Windows 8 - Önyüklenebilir USB Bellek Oluşturmak



2.5.2- Eğer normal kurulum yapacaksanız Windows 8 Temiz Kurulum (Format) adlı yazımı uygulayarak kurulumu tamamlayabilirsiniz.



2.5.3- Eğer UEFI kurulum yapacaksanız Windows 8 -UEFI Modunda- Temiz Kurulum (Format) adlı yazımı uygulayarak kurulumu tamamlayabilirsiniz.


        Altta Windows 8.1 Önizlemesi Temiz Kurulumunun izlenebileceği bir video var. Takıldığınız bir nokta olursa yararlanabilirsiniz...







Notlar;


  • Windows 8.1 Önizlemesi'nin genel lisans anahtarı  NTTX3-RV7VB-T7X7F-WQYYY-9Y92F'dir. Bu lisans anahtarı ile Windows 8.1 Önizlemesi'ni 15 Ocak 2014'e kadar kullanabilirsiniz.
  • Eğer bilgisayarınızda Windows 8 yüklü ise önizlemeyi 1. yolu kullanarak güncelleme ile yükleyebileceğiniz gibi ISO dosyasını indirerek temiz kurulum da yapabilirsiniz. (Kurulumu masaüstünden başlatabileceğiniz gibi önyüklenebilir medya oluşturarak da yapabilirsiniz)
  • Eğer bilgisayarınızda Windows XP, Windows Vista, veya Windows 7 yüklü ise kurulumu sadece bu yöntemle yani ISO dosyasını indirerek yapabilirsiniz.  (Kurulumu masaüstünden başlatabileceğiniz gibi önyüklenebilir medya oluşturarak da yapabilirsiniz)
  • Windows 8.1 Önizlemesi'ni ISO dosyasından kurmaya karar verdiğinizde tekrar Windows 8'e geri dönmenizin tek yolu Windows 8'i tekrar kurmak olacaktır. Bunun için bilgisayarınızla gelmiş olabilecek kurulum medyasını (Genelde DVD olur) kullanabilirsiniz. Ancak çoğu üretici bu medyayı sunmuyor. Bu durumda yapmanız gereken diskinizdeki kurtarma bölümünü kullanarak bir kurtarma sürücüsü oluşturmak: Üreticinizin Diskinize Gizlediği Kurtarma Bölümünü (Recovery Partition) USB Bellekte Oluşturmak ve Kullanmak
    Ancak bu yöntemle sorun yaşamanız da oldukça olası. Windows 8.1 Önizlemesi'ni denemeye karar vermeden önce bütün bunları göz önünde bulundurun.
  • Windows 8.1 Önizlemesi'ni kurarsanız final sürümü çıktığında otomatik olarak geçemeyeceksiniz. Önce Windows 8'i tekrar kurmanız ve ardından gerekli güncellemeyi yüklemeniz gerekecek. Ya da Windows 8.1 final sürümü ISO dosyasını edinip temiz kurulum yapacaksınız.

Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item