nwindows8

Windows 8: Sistem Font Renklerini Beyaza Çevirmek | Koyu Renk Temalarda Başlığın Görünmeme Sorunu

        Bildiğiniz gibi Windows Vista ve Windows 7'de sistem yazı fontlarının yanı sıra font renklerini de istediğimiz gibi değiştirebiliyorduk; Sistem Yazı Tiplerini Kişiselleştirmek

        Hatta Windows 8 Release Preview'de de olan bu kişiselleştirme opsiyonunu maalesef Microsoft Windows 8 RTM'de (Final sürümü) kaldırdı. Ancak bu durum sadece kullanıcının yapabileceği kişiselleştirmeleri kısıtlamakla kalmadı aynı zamanda koyu renk temalar kullanan kullanıcıların çalışma verimini düşüren bir "Bug"a dönüştü. Çünkü koyu renk tema kullandığınızda Simge Durumuna Küçült ve Aşağı Geri Getir butonlarının yanı sıra başlıklarda siyah renkte olduğundan düzgün görüntülenemez oldular. Altta bu durumu gösteren bir ekran alıntısı görüyorsunuz;



        İşin daha da garibi Microsoft bu yazı renkleri değiştirilemesin diye bayağı uğraşmış. Eskiden olduğu gibi Kayıt Defteri kodları ile değiştirmek mümkün değil. Değiştirmenin tek yolu aero.msstyles dosyasının (Windows'ta sistem varsayılan stillerini bu dosya belirliyor) içindeki renk kodlarını değiştirmek. Ancak bu kodlarda her temada rastgele oluşturuluyor ve bu yüzden değiştirseniz dahi yaptığınız değişiklikler bilgisayarı açıp kapattığınızda kayboluyor. Ardından tekrar bu renk kodlarını binlerce satır kod arasında bulmanız ve değiştirmeniz gerekiyor. Uzun lafın kısası sadece Windows sistem dosyalarını manipüle ederek font rengini değiştirmenizin kararlı bir yolu yok.

      Peki ne yapacağız?

      Windows güvenlik sebepleri ile herhangi bir temanın aero.msstyles dışında bir .msstyles dosyasını kullanmasına izin vermiyor. aero.msstyles dosyasında yaptığınız değişiklikleri de yukarıda anlattığım üzere kolay kolay kabul ettiremiyorsunuz. Bu yüzden ilk kısıtlamayı aşmamız gerekiyor; Yani bir temanın aero.msstyles dışında bir .msstyles dosyasını kullanmasını sağlayacağız. Bunun için ise 3. parti bir araç olan UltraUXThemePatcher'ı kullanacağız. 155 KB'lık bu küçük araç bahsettiğim kısıtlamaları aşmamız için sistem dosyları üzerinde değişiklik yapıyor ve kişiselleştirilmiş temaların yüklenmesini (Daha doğrusu düzgün çalışmasını) sağlıyor.

Gereksinimler...

  1. UltraUXThemePatcher (Buradan indirebilirsiniz)
  2. Benim düzenlediğim enpedi-beyaz* teması (Buradan indirebilirsiniz)

* Temanın orjinali MrGRiM01'e aittir. 
İndirdiğiniz tema bu temanın tarafımdan değiştirilmiş halidir.

Başlayalım...

1- UltraUXThemePatcher'ı kurun ardından bilgisayarı yeniden başlatın.


2- İndirdiğiniz Tema dosyaları.rar dosyasını ayıkladığınızda içinden Tema dosyaları adında bir klasör çıktığını göreceksiniz. Bu klasörün içinde de 2 dosya var;


3- Bu dosyaları kopyalayın ve C:\Windows\Resources\Themes klasörüne yapıştırın.


4- Onay verin.


5- Gördüğünüz gibi dosyalar C:\Windows\Resources\Themes klasörüne kopyalandı. Klasörü kapatın artık burada işimiz bitti.


6- Masaüstünde boş bir alana sağ tıklatın ve Kişiselleştir'e tıklatın. Açılan Kişiselleştirme penceresinde Yüklü Temalar başlığı altında enpedi-beyaz adında bir tema olduğunu göreceksiniz.


7- Bu temayı seçtiğinizde Simge Durumuna Küçült ve Aşağı Geri Getir butonlarının yanı sıra başlığında siyah renkten beyaz renge dönüştüğünü göreceksiniz.
 (Bundan sonraki adımlar isteğe bağlıdır)


8- Masaüstü arkaplanını değiştirmek için Masaüstü arka planı bağlantısına tıklatın. (Üstteki resim) İstediğiniz arka plan resmini ya da resimlerini seçin ve kaydedin. (Alttaki resim)



9- Çerçeve rengini değiştirmek için Renk bağlantısına tıklatın. (7. adımın altındaki resimde görünen pencerede) Ardından rengi dilediğiniz gibi ayarlayın ve kaydedin.  (Alttaki resim)


10- Eğer isterseniz Sesler ve Ekran Koruyucu bağlantılarına tıklatarak (7. adımın altındaki resimde görünen pencerede) bunları da özelleştirin.

11- Yaptığınız değişikliklerin Kaydedilmeyen Tema olarak görüntülendiğini göreceksiniz. Sağ tıklatın ve Temayı Kaydet'e tıklatın.


12- İstediğiniz bir isim vererek kaydedin.


13- 7...12 adımlarını tekrarlayarak -beyaz renkte fontlara sahip- istediğiniz sayıda farklı tema oluşturabilirsiniz.


Geri dönüş...

14- 5. adımda C:\Windows\Resources\Themes klasörüne kopyaladığınız dosyaları silin.

15- C:\Program Files (x86)\UltraUXThemePatcher klasöründeki Uninstall dosyasına çift tıklatın.


16- Unistall butonuna tıklatın.


17- Finish butonuna tıklatın. (Finish butonuna tıklattığınızda bilgisayar yeniden başlatılır. Bu yüzden çalışmalarınızı kaydetmeden tıklatmayın)


Etiketler

3. Parti Programlar (22) Ağ ve İnternet (81) Arama (14) Arama geçmişini temizleme (3) Bakım (7) BAŞLANGIÇ ekranı (76) Bilgilendirme (120) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (8) BitLocker (13) Bluetooth (5) Bulut Veri Yönetimi (17) Dil ve Bölge ayarları (6) Donanım (12) Dosya Gezgini (150) Dosya Gezgini Gezinti Bölmesi. (17) Dosya ve Klasörler (64) Dual Boot (9) Ebeveyn Denetimleri (2) Ev Grubu (9) Fare (Mouse) (6) Geri dönüşüm Kutusu (2) Giriş seviyesi kullanıcı için (106) Görev Çubuğu (17) Görev Zamanlama (11) Görünüm ve Kişiselleştirme (236) Güç seçenekleri (36) Güvenlik (90) Hepsi (761) Hizmetler (6) Internet Explorer (31) İleri seviye kullanıcı için (27) İpucu (102) İzinler (50) Kısayollar (92) Kitaplıklar (57) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (45) Kullanışlılığı arttırma (91) Kurtarma Araçları (31) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü (33) Microsoft Mağazası ve Uygulamaları (83) Ongörünümler (4) Onyükleme (13) Onyükleme esnasında sorun çözme (23) Onyükleme süreci (5) Optimizasyon (70) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (30) Parolalar ve Parola sorunları (24) Paylaşım (20) Performans (18) Sabit Disk (12) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (12) Sağ Tuş -Gönder- Menüsü (3) Sağ tuş menüsü (35) Sanal Makina/Disk (11) Sistem araçları (64) Sistem Onarımı (30) Sistem Yönetimi (70) SkyDrive (17) Sorun önleme (19) Sorunlar ve sorun çözümleri (95) Şerit (91) Uygulama Çubuğu (3) Uygulamalar Ekranı (8) Varsayılan Programlar ve Dosya adı uzantıları (9) Varsayılana dönme/Sıfırlama (32) Veri kurtarma (7) Veri yedekleme (11) Windows 8 kurulumları hakkında herşey (62) Windows 8 TEMEL KONU (103) Windows Başlangıcı/Kapanışı (7) Windows Defender (9) Windows özellikleri/Bileşenleri (82) Windows To Go (8) Windows Yedekleme (8) Yedekleme ve Geri Yükleme (40) Yenilikler Modülü (3)

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item